Szomorkodsz, hogy a karácsonnyal vége az ünnepeknek? Ne búsulj nem kell, hogy vége legyen, ünnepelj a Három Királyokkal Te is, a gyerekek is örülnek majd és Neked is jól fog esni, hogy átmenthettél egy varázslatot a Karácsonyból az Új Évbe.

Nálunk ez úgy kezdődött, hogy egy időben mindig cserepes fát béreltünk Karácsonyra, aminek visszaviteli határideje szigorúan január 8. volt. Nem halogathattuk a fa eltüntetését addig, amíg már tényleg nem kellemes látvány, ezért úgy alakult, hogy a Három Királyok lettek azok, akik elviszik a fát. Amúgy is – 12 nappal Karácsony után – ez a fa hagyományos lebontásának az ideje. Ma Vízkereszt, január 6.

Amikor kikerül a fa, az mindig nagy szomorúság, nagy űrt tud hagyni maga után, ezért nálunk az lett a szokás, hogy a Három Királyok mindig hagynak valamilyen ajándékot a fa helyén.


A Három királyok ajándékai mindig varázslatos ajándékok. Nem az érték a lényeg, hanem, hogy valamilyen mesés, mágikus dolog legyen. Volt kaleidoszkóp, varázslatos építőkockák, óriási (tényleg hatalmas nagy) családi színező, volt bárányszőr, volt 1000 darabos kirakó, volt álompárna, volt nemezelt óriáskígyó-kötél, voltak különleges színes ceruzák. A lényeg a meglepetés és a varázslatos hatás, ami ellensúlyozni képes a fa eltűnése és a Karácsony vége miatti szomorúságot.


A Három Királyokat nem vesszük elég komolyan, pedig tudnak valamit, mert amikor ülünk ott a fa hűlt helyén kora reggel a csendben, ott mindig történik Bennünk is valami Csoda.


Photo by cottonbro from Pexels

Tags :