Mennyire más tud lenni ugyanaz az ünnep mindenkinek. A franciáknál és a cseheknél a boré a főszerep, így Márton-nap környékén ünneplik ugyanis a szüret végét, az Új bor elkészültét, a Beaujolais-t. Nálunk Szent Márton tiszteletére országszerte libalakomákat tartanak. 

Nekem azonban ez az ünnep sokkal inkább az önzetlenségről és a szerénységről szól.

A természet is leveti díszes, pompás ruháját, egy takarékosabb, puritánabb formát ölt, minden húzódik befelé és lefelé. Halkul is a természet, nem kéri oly mértékben a figyelmünket egészen tavaszig, amikor majd a madarak ébresztőjére ébred minden, a mi figyelmünk is bentről újra kifelé fordul majd. De most a kint napról napra egyre puritánabb, egyre dísztelenebb.


A lényeg a szemnek láthatatlanná válik.


A nagy harsány mulatozások helyett nekünk embereknek is egyre jobban esik a meghittség és a csendes egymásrafigyelés. A Szent Márton legenda legfontosabb mozzanata – amikor Márton a kardjával kettészeli a pompás köpenyét (télikabátját) és megosztja egy didergő koldussal  – a lehető legegyszerűbb körülmények között, gyorsan és szavak nélkül zajlik. A koldus nem kérte ezt, Márton nem magyarázza, hogy mit miért csinál, nem igényli az elismerő szavakat, nem készít szelfit a koldussal, sőt még köszönetet sem vár, megtette, amit helyesnek gondolt és ment.

Ebben a mesei képben minden egyszerű, puritán, semmi nem vonja el a figyelmet az önzetlenség praktikus lényegéről, miszerint, ha a bőségen osztozunk, akkor mindenkinek jut és jó lesz.  Ez egy olyan szimbólum, ami magának a Karácsonynak a felütéseként is értelmezhető. Ha ügyesen hangolódunk most, akkor Szent Márton üzenete egész Ádventben elkísér majd bennünket.

Hogyan tudjuk fizikai síkon is megünnepelni Szent Márton napját?

 1. Amiből bőven vagyunk, azt osszuk meg valakivel vagy valakikkel.
  Adakozzunk, jótékonykodjunk, adományozzunk, de akár meglepetés-ajándékokkal is kedveskedhetünk szomszédainknak, idegeneknek. Persze szigorúan név nélkül, incognitóban. Ne azért csináljuk, hogy kapjunk érte egy köszönő sms-t.
 2. Ha többen együtt ünnepelnénk, akkor főzhetünk Márton-napi levest.
  A Márton-napi leves a kőlevesek családjába tartozik, tehát nem egy libás, langusztás leves, hanem egy egyszerű zöldségleves, amihez minden résztvevő külön-külön hoz valamit. Nem egyeztetik előre, hogy ki-mit hoz, tehát mindenki érzésre hozza a zöldségeket, zöldfűszereket. Nagyon izgalmas és hihetetlenül finom levesek kerekednek ebből, biztos van valami titkos hozzátevő, amit Szent Márton csempész bele egy óvatlan pillanatban, mert ennek a levesnek az íze semmihez sem foghatóan különleges mindig.
 3. Ha kevesebben vagyunk, akkor süthetünk Márton-napi kalácsot.
  A Márton-napi kalács nagyon jó. Csak arra kell figyelnünk, hogy a kedvenc kalácstésztánkból több kisebb kalácsokat formázzunk, pont fele annyit, mint ahányan ennénk. A Márton-napi kalácsot ugyanis nem ér egyedül megenni, még a kóstolónak sem. Minimum el kell felezni valakivel. Önzetlenül persze. 
 4. Szép és meghitt esti program a séta a lámpásokkal.
  Elmehetünk vagy szervezhetünk a gyerekeknek lámpácskás sétát estefelé a környékünkön, vagy egy réten, erdőben. Mindenki saját lámpással sétál, majd vigyázva a fényt szépen hazaviszi az otthonába és ott őrzi tavaszig. Na jó elég, ha a lámpást őrzi a fényt elég a szívben vinni tovább.

Photo by Küflü Çıkın from Pexels