Érdemes ismerkedni a gyógynövényekkel, ezért hónapról hónapra kiválasztunk egy aktuális kedvencet, és megkérjük Noémit, hogy meséljen nekünk róla. Novemberben a csipkebogyón van a sor.

Kérdéseinkre Dr. Valkovszki Noémi Júlia okleveles kertészmérnök, fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadó válaszol.

Honnan szerezzük be?

Valkovszki Noémi
Dr. Valkovszki Noémi

A csipkebogyó gyepűrózsa (Rosa canina L.) vagy vadrózsa áltermése. Életformáját tekintve bokor és tarackoló cserje termetű növényfajunk, 0,5-3 m magasra is megnő. Magyarország egész területén megtalálható. Erodált hegyoldalakon, tölgyesekben, erdőirtások területén, útszéleken, csatornapartokon és réteken is gyakori.

A bogyót önmagunk gyűjthetjük és leszáríthatjuk. Ekkor jutunk az egészben szárított (Rosae pseudofructus cum seminbus) vagy mag nélkül felezve szárított, C-vitaminban gazdagabb (Rosae pseudofructus sine seminibus) gyógyhatású növényi részhez. Amennyiben nincs lehetőségünk gyűjtésre, úgy gyógyszertárban, gyógynövény szaküzletben és élelmiszerüzletben is megvásárolhatjuk hazánkban.

Mikor szedjük?

Csipkehús előállítására csak a kemény, narancssárga színű (félérett) bogyót szabad szedni. A hasítógép a puha bogyót nem tudja felhasítani az üzemi feldolgozás során, de a kézi, késsel történő felvágást is nehezíti a puha, túlérett bogyók jelenléte. 

A bogyókat kocsány nélkül, éretten, keményen, piros színnel gyűjtsük be, ha egészben szeretnénk megszárítani.
A fagyott, dércsípte termés húsa megpuhul, kenődik, szárítani nem lehet, de lekvár és szörp készítésére alkalmas.

Ha felvásárlónak (Herbária, Fitodry, Mecsek-Drog Kft. stb.) szeretnénk eladni a gyűjtött csipkebogyót, csak érett és egészséges terméseket gyűjtsünk, mert ezek kerülnek átvételre.

Hova ültessük?

A vadrózsa igénytelen növény. Félárnyékban és napfényben is jól fejlődik. Szárazságtűrő. Tehát nem igényli az öntözést, esetleg aszályos nyarakon 1-2 alkalommal 10-15 l vizet kiadhatunk tövenként.
Középkötött, közepes tápanyag-ellátottságú területen hozza a legtöbb virágot és a legszebb terméseket. Amennyiben túlzott mennyiségű nitrogént juttatunk ki, kevesebb virágot és emiatt kevesebb csipkebogyót fejleszt a növény.

Anyukáknak miért praktikus?

Sok kisgyerek nem szereti a meleg teát. Hiába készítjük el, lehet nem isszák meg a hőmérséklete miatt.
A csipkebogyó teát biztosan elkortyolgatják a gyermekek, mert nem szabad forró vízzel elkészíteni. A 40 ⁰C feletti vízbe beoldódó C-vitamin gyorsan bomlásnak indul (ezért nem érdemes 40 ⁰C-nál magasabb hőmérsékleten szárítani sem).

A tea készítése „macerásabb”, mint a hagyományos teánál:

Felforralt, majd lehűtött vízbe áztassuk be a csipkebogyókat (1-1,5 l víz + 10-20 dkg szárított bogyó) este. Egy éjszakán át ázni hagyjuk a hideg vízben. Reggel leszűrjük a „teát” és meglangyosítjuk, de szobahőmérsékleten, vagy nyáron hűtve is fogyasztható. Ihatjuk ízesítés nélkül vagy ízlésünk szerint ízesítve. Én mézzel citrommal szeretem a legjobban :).

Mik a kiemelkedő tulajdonságai azon túl, hogy szép illatos virágával és piros termésével díszítheti kertünket is?

A csipkerózsa áltermés 0,2-0,4% C-vitamint, kis mennyiségben B-vitaminokat, flavonoidokat és megközelítőleg 15% pektint tartalmaz. Savanyú ízét az almasav és citromsav okozza; kissé édes ízét a szaharóz és invertcukor (10% körül) adja. Szép piros színe az áltermésben található karotinoidoknak köszönhető. Cserzőanyag-tartalma alacsony, körülbelül 2%.

Mikor használjuk?

Megfázás és egyéb fertőzőbetegségek megelőzésére használjuk. Gyomorsav hiánynál és más emésztési betegségeknél alkalmazhatjuk. A csipkebogyó teát a népgyógyászatban húgyúti panaszok enyhítésére is felhasználták.
Vitaminpótlóként tartjuk számon, de aszkorbinsav-tartalma nem kiemelkedő.

Mikor ne használjuk?

A csipkebogyónak nem ismert jelentősebb mellékhatása. Nagyobb mennyiségű fogyasztásának hashajtó hatása lehetséges. A nagyadagú C-vitamin fogyasztás a vesekőre hajlamosaknál fokozhatja a kőképződést. Egyéni érzékenységről beszélhetünk.

De a szemünk (ha sok apró fekete pöttyöt látunk stresszes időszakban) és a felső légútaink egészsége érdekében napi 2500-3000 mg C-vitamin fogyasztása is indokolt lehet, saját tapasztalatból tudom.


Fotó: Pixabay