Hányszor halljuk a gyerekeink szájából, hogy „Neked könnyű, mert te vagy a felnőtt, és mindig te mondod meg, hogy mi legyen!” Ugye ismerős? Valószínűleg egy gyerek szemével ez valóban így is tűnik. Abba bele sem kezdek, hogy a gyakorlatban ez mennyire nem így van, hogy hány „külső kényszerítő körülmény vagy felsőbb hatalom” irányítja a mindennapjainkat, amiről talán jobb is, hogy egyelőre nem tudnak… A legtöbb gyerek arra vágyik, hogy bárcsak már felnőtt lenne, és kezébe vehetné a saját élete irányítását. Ne mondja meg nekik senki, mikor mit csináljanak, mikor keljenek, mit egynek, mit vegyenek fel…stb.

Egyetlen nap van az évben, amikor tuti minden gyerek örül annak, hogy még gyerek, és az nem más, mint május utolsó vasárnapja!

Láttátok a Yesday című filmet? Én igen! Hát nem egy Oscar-díjas darab, de van üzenete. A lényeg, hogy egy három gyerekes Anya olyan szinten átmegy „őrmesterbe”, hogy végül az egyik gyerek erről készít kisfilmet egy iskolai munkához. Mikor ezt megmutatják az anyának, és szembesül vele, hogy gyakorlatilag otthon minden második szava a NEM, úgy dönt, bebizonyítja a gyerekeknek, tud ő még laza és vicces lenni. Vállalja a YESDAY kihívást, ami annyit tesz, hogy jó előre kiválasztanak egy napot, ami teljes egészében a gyerekek kívánsága szerint fog történni. Magyarul a szülőknek mindenre IGEN-t kell mondaniuk.

(Figyelmeztetés: a film szerintem NEM anyabarát. Nem anyaidő programnak ajánljuk. De ha mégsem tudunk eltántorítani, akkor íme az előzetes.)

YESDAY előzetes – Szerintem nem anyabarát film, én szóltam!

Nos, az én gyermekeim is látták a filmet és természetesen NAGYON tetszett nekik, úgyhogy úgy döntöttem, a mi Yesday-ünk az idei gyereknap lesz. Amúgy is azt terveztem, hogy hagyom nekik, hadd szervezzék meg Ők azt a napot, ki mit szeretne csinálni, de ez így még jobb!

Mivel nem mondhatok semmire nemet, ezért nem az én gondom lesz, ha egész nap pizsamában maradnak, ha nem írják meg a leckét, ha 1 órakor még fogalmuk sincs róla, mi lesz az ebéd, ami helyett persze mindenki csak édességet kér majd, hogy éjfélig fognak filmet nézni és a TV előtt alszanak majd el, ezért másnap mindenki hulla fáradt lesz a suliban… stb.

Hogy kaotikus lesz-e? Biztosan!
Hogy nehéz lesz-e nekem? Piszkosul!
De egy a tuti: Vicces lesz! Játékos lesz!
Mert akár hogy is van, már nagyon megérdemelnek Ők is egy kis vidámságot!  


Photo by Sharon McCutcheon from Pexels