Könnyű elveszni a mit tegyél/ne tegyél rengetében, amikor szeretnénk valami tenni a környezetünk érdekében. Kezdd itt, 5 lépés egy élhető bolygóért.

1. Felejtsd el azt a színes WC izékét!

Hidd el van élet ezen is túl. Ez a bigyó egy kényelmi termék, ami triplán káros: egyrészt eldobható műanyag a kis ketrece, rendszeres használata mellett évente több tucatot is elhasználsz, körülbelül 400 év alatt bomlik le. Másrészt a ketreckében lévő trutyi káros az élő vizekre. Az illatanyag, amit olyan elégedetten beszívsz, mivel teljesen szintetikus, a Te légzőrendszeredbe, vérkeringésedbe is bekerül, és nem tesz jót Neked sem.


2. Ne vegyél pici műanyag flakonos vizet!

Nagyon minimális előregondolkodással nagyon sokat spórolhatsz a Földnek és a pénztárcádnak is. Elindulás előtt vegyél magadhoz otthonról innivalót. A kis műanyag palackok 450 év alatt bomlanak le, igazán kár azért a három kortyért, ami beléjük fér. Ráadásul borzasztóan túlárazottak, sokkal jobban jársz anyagilag is, ha leszoksz arról, hogy ilyeneket vegyél. Ha minden kötél szakad, és elfelejtettél előre gondoskodni innivalóról, akkor nyugodtan kérj inkább egy pohár csapvizet egy kávézóban.

 
3. Ne használj műanyag maszkot!

Környezeti felmérések szerint 1,5 milliárd műanyag maszk kerül majd a pandémia során a természetbe. A műanyag maszk lebomlása szintén 450 év, ráadásul közben sem örvendezhetünk, mert a mikroműanyagszennyezés ártalmai bár még teljes spektrumon fel sem tártak, de máris felbecsülhetetlenek az élővilágra és az emberre nézve. Ha ez még nem elég nagy baj, akkor a maszkok műanyag pántjaiba tekeredett szerencsétlen állatok haláltusáinak videóit nehéz kikerülni, úgyhogy légy szíves, mielőtt maszkot szemetesbe dobsz, vágd el a pántokat. De amúgy se kelljen szemetesbe dobnod, hanem vegyél vagy varrj mosható textil maszkot inkább. Nem túl bölcs úgy védekezni egy veszedelem ellen, hogy azzal létrehozunk egy másikat.


4. Ne vegyél egyszer használatos elemet!

Legjobb nem is venni elemmel működő dolgokat, higany, ólom és egyéb csúfságok vannak bennük, de sajnos sok esetben elkerülhetetlen. Ha kénytelen vagy elemeket használni, akkor szerezz be egy elemtöltőt és tölthető elemeket. Amúgy ez egy sokkal pénztárcabarátabb megoldás is egyben, mert tölthető elemekkel egy használat 1,8Ft-ba kerül (töltőt is beleszámolva), míg hagyományos elemekkel ugyanez körülbelül 75Ft (IKEÁ-s árakkal számolva.) 

5. Mondj nemet a dupla műanyagba csomagolt termékekre!

Rengeteg olyan előrecsomagolt termék kapható, ami nem elég hogy egy, de két réteg műanyagba is be van teljesen feleslegesen csomagolva. Ez nagyon szomorú, mert egy teljesen felelőtlen gyártói attitűdöt feltételez. Nyugodtan bojkottáld ezeket a termékeket. A mikroműanyagok, azaz a műanyag csomagolások röpke évszázadai alatt keletkező miniatűr műanyagdarabkák a levegőn és az ivóvízen keresztül már a méhen belül a magzati méhlepénybe is beférkőztek, már ott is kimutathatók. A duplaműanyagos termékekre nagyon könnyű legalább szimpla műanyagos termékhelyettesítőt találni. Ha tennél még egy lépést előre, akkor kerüld a műanyag csomagolást úgy általában.


Photo by Anna Shvets from Pexels