Összegyűjtöttünk néhány könnyen követhető elvet és örömteli ötletet arról, hogyan lehet zöldebb a család mindennapi étkezése. Zöldebb, vagyis fenntarthatóbb és egészségesebb! Ez a törekvés a kreativitást is megszólítja, így külön imádjuk.

1. Vásárolj helyit!

Az utóbbi tíz évben reneszánsza van a piacnak. Egyre több termelői vásárt tartanak, de legalábbis egyre nagyobb ezek népszerűsége. A kistermelői, pláne vegyszermentes zöldség-gyümölcs áruk, valamint a magas minőségű, házi és manufakturális készítmények (kovászos kenyerek, lekvárok, szörpök, tészták) nem tudnak, és sokszor nem is akarnak beszállni egy multis árversenybe. Ezzel együtt kétség kívül megéri legalább időnként, bizonyos termékek esetén ezeket választani. Miért? Az összehasonlíthatatlan ízélmény (és gyanítom: tápanyagtartalom), valamint a fenntarthatóság miatt! Egy reggel leszedett szabadföldi paradicsom, vagy házilag elkészített ecetes torma egész egyszerűen csodálatos étel, ami már-már szakrális élménnyé teszi az étkezést az erre fogékonyaknak. Ha a szociális vetületét nézem, akkor is tiszta nyereség: egy ismerős, megbízható termelő az évek alatt hozzá nő a szívünkhöz, örömmel támogatjuk a munkáját a vásárlással, és szinte a szemünk előtt látjuk az egész folyamatot, ahogyan az étel a tányérunkra kerül. A magasabb ár és minőség arra is figyelmeztet, hogy ne pazaroljunk, és annyit vegyünk, amennyi el is fogy. És zöldebb is ez a megoldás, méghozzá jóval: a szállítás, a hűtés, a vegyszerhasználat is töredékére csökken, ha helyit veszünk.

A helyi piac családi programnak sem utolsó.

2. Egyél szezonálisan!

Vagyis, ha már a piacnál tartunk, vedd azt, ami helyben az adott évszakban megterem. Nagyon jó dolog télen a narancs és a banán, de újra felfedezésre vár rengeteg téli zöldség, hüvelyes és akár gyümölcs is a konyhában.

A télálló alma, körte, a birs és a naspolya hazai, a hideg évszakban is fogyasztható gyümölcsök. A magvak és aszalványok, a gesztenye, a csírák minden asztalon kitüntetett szerepet kellene, hogy kapjanak a tél folyamán.

A csipkebogyó, a kökény és társaik szedhetők a hideg időben, és magas a vitamintartalmuk – érdemes részt venni szervezett gyűjtögető és vadnövény ismereti túrákon, ahol megismerkedhetsz e növények erejével és felhasználási módjaival.

Erre a szép nyári időre nálunk szezonális epermisu receptet is találsz!

3. Részesítsd előnyben a csomagolatlan termékeket!

Ezt a multik polcain válogatva sajnos nem mindig könnyű megtenni. Igaz, volt egy időszak, mikor a klímaszorongás miatt a boltokban elterjedtebbé vált a fólia nélküli kígyóuborka és ömlesztve vásárolható gomba, de a covid járvány és ki tudja, milyen más megfontolások ennek gyorsan véget vetettek. Bár az egyszer használatos műanyag zacskóknak lassan végleg leáldozik a napja, sajnos továbbra is nagyon gyakori látvány a hármasával műanyagdobozba ÉS fóliába csomagolt paprika, paradicsom. Alternatíva lehet a csomagolásmentes bolt, de ezekből egyelőre nagyon kevés van. Így a következőket tudod tenni: ha kétféle áru is elérhető, válaszd a csomagolás menteset. Vásárolj a piacon, vagy a helyi zöldségesnél. És mindig legyél felkészült: vászonszatyor, vászonzacskó a péksüteményeknek, gyümölcsháló, dobozok a hentesárunak.

Ez a málna legalább komposztálható papírdobozban van.

4. Fogyassz kevesebb állati eredetű ételt!

Rengeteg tanulmány, kutatás, cikk és film szól arról, milyen megterhelő a környezet számára az állati termékek előállítása – legyen szó a marhahús pogácsáról, vagy tejfölről. Leginkább a magas húsfogyasztás megy ellene a fenntarthatóságnak (bár természetesen a monokultúrás, nagyüzemi zöldségtermesztés sem túl öko). Az egészségéért is sokat tehet az, aki kevesebb húst fogyaszt, és lehetőleg nem dél-amerikai hátszínt, hanem inkább egy kis alföldi mangalicát választ. Helyi termelők is sokszor elérhetők, különösen szárnyas és disznóhús, de tojás esetén is. Itt is érvényes a szabály: minél kevesebbet kell az étel szállítására, hűtésére, stb. fordítani, annál zöldebb. Ha meg még házi is, ismét triplán jól járhatunk: fenntarthatóbb, sokszor ízesebb, a pénz pedig helyben marad.

Vega recepteket a Mum Parkon is találsz. Főzz velünk marokkói batátát, focacciát, luiseville-i lencsét! Itt pedig a növényi étrend és a fenntarthatóság kapcsolatáról olvashatsz.

5. Csomagolj úgy, ahogy a nagymamád – vagy jobban!

A nagymamámnál még picike Olympos citromleves üvegben volt az útra víz, a házi sajtosrudakat pedig margarinos dobozban vittük magunkkal a vonatutakra.

Ma már számtalan szép és praktikus csomagolóanyag, úti edény létezik, amelyek egyre zöldebb alternatívát kínálnak az eldobható nejlonzacskók helyett. Mindig vedd figyelembe azt is, hogy egészségre ártalmatlan anyagokból készüljenek!

A sok design tárgy és jógakulacs azonban szintén behúzhat: ezeket gyűjteni nem sokkal környezetbarátabb, mint palackozott vizet inni. Így hát érdemes racionalizálni a csomagoló eszközöket is. Ami biztosan mindig jól jön: fedeles jénaik a hűtőben eltett ételekhez, ebédes doboz, pici hűtőtáska, kávés termosz, vizes palack, vászontáskák a vásárláshoz, egy textilszalvétában evőeszköz, vagy épp az ügyes kis tépőzáras szendvics tasakok.

Ennyi belefér, nem?

6. Tartósíts!

Eltenni a nyár ízeit télire munkás, de gondos tervezéssel és némi előkészülettel egyáltalán nem lehetetlen. Számos leírást találhatsz az interneten vagy könyvekben, de jó ötlet elkérni az idősebb rokonok receptjeit is. A befőzés alapvetően nem bonyolult dolog, ahogyan a fermentálás vagy épp a fagyasztás sem (egy energiatakarékos fagyasztóban). És ebben a témában is találhatsz izgalmas workshopokat.

Akár magad termelted, amit el szeretnél tenni, akár egy közeli kertészettől vásároltál, vagy szedd magadban jutottál hozzá: zöldebb és egészségesebb megoldás ez, mint ha a multik polcairól válogatsz.

A teli kamrapolc pedig gyönyörű látvány nyújt! Nagyon sok minden készülhet így: lekvárok, szörpök, chtuney, aszalványok, befőttek, zöldségkrémek, likőrök, lecsó, paradicsomszósz, házi ketchup vagy mustár, savanyúságok, fermentált ételek, fűszerkeverékek… Csak a fantáziád szabhat határt! A legtöbb dolgot (szerintem mindent) elkészítheted tartósítószerek nélkül, és sok teljesen cukormentes ötlet is kering. Vágj bele bátran!

A fermentálásról olvashatsz például itt, fermentált gyömbéres sárgarépa recept itt, spárgát pedig itt kovászoltunk!

7. Termessz magadnak ennivalót!

Ez a másik dolog, amit a tartósítás mellett mindenkinek ajánlanék terápiás céllal: legyen egy kiskerted! Vagy nagy kerted, ha lehet, vagy egy balkonládád… Nagyon sokat hozzátesz a mentális egészség megőrzéséhez a kertben töltött idő. Kipróbálhatod a vegyszermenetes gazdálkodást, megismerkedsz egy csomó élőlénnyel (rossz arcok is lesznek…), a talaj életével, a növekedéssel és elmúlással, a természet ritmusával. Megtanít az étel értékére, levegőn vagy, és nagyon finomakat ehetsz! Akár a tartósítást, a kertészkedést is jó, ha megelőzi egy kis tájékozódás, a szükséges eszközök beszerzése, vagy egy kis tanulás (szuper biokertész sorozatok és könyvek vannak). Természetesen előfordulhat, hogy valami eleszi előled a termés egy részét, nem bújnak ki a magok, vagy elfelejtesz locsolni.

Ahogy a befőzésnél, a kertben is érdemes tudatosítani, hogy már maga a tevékenység is örömteli, a kísérletezés, a kreativitás terepe. Tehát önmagában azért is megéri csinálni, hogy csináld – a termés már csak hab a tortán!

Egyértelmű, hogy ez szinte semennyi környezeti terheléssel nem jár a multis paradicsomhoz képest.

Frissen a kertből – nincs is ennél jobb!

8. Keresd a zöld címkéket!

Fair trade, bio, újrahasznosított csomagolással készült – csak néhány, az élelmiszereken (és egyéb termékeken) szereplő környezetbarát címkék közül. Vásárlás előtt érdemes tájékozódnod róluk, és a polcokon ezeket keresned, ha zöldebb beszerzésre vágysz! Azt pedig nyilván mondani sem kell, hogy gyűjtsd szelektíven az élelmiszerek csomagolását is.

9. Tervezz előre, s ne pazarolj!

A heti menü előre tervezésével sokat tehetsz azért, hogy ne pazarolj élelmiszert. Ez nem csak a pénztárcádnak tesz jót, de sokat megtakarítasz Földanyának is, ha nem dobod a kukába az óriási energiabefektetéssel megtermelt, szállított, tárolt élelmiszereket. Különben is, ne a szemetesbe dobd a szerves hulladékot – ha lehet, komposztálj, akár a lakásban is!

Egyre többen terveznek heti menüt – hatékony megoldás pazarlás ellen!

10. Főzz, süss!

Ez jóval környezetbarátabb megoldás, mint csomagolt készételeket vásárolni, vagy rendelni. Szintén megspórolod a kiszállítás miatti szennyezést is. Természetes, ha nem tudsz minden nap frisset főzni – manapság elfoglalt nők vagyunk. De ha csak heti néhány alkalommal fakanalat ragadsz, máris sokat tettél a fenntarthatóságért és családod egészségéért. Receptjeinket a Már megint a konyhában rovatban találod!

Vacsi után a maradék mehet is az ebédes dobozba!

11. Egyél kisebb adagokat és hasznosítsd a maradékot!

A legtöbb ember manapság többszörösét eszi meg annak, amire valójában szüksége volna – az elfogyasztott élelmiszerek minőségéről nem is beszélve. Sokat tehetünk magunkért és a fenntarthatóságért, ha eleve kevesebbet vásárolunk, egyszerűbb fogásokat készítünk el, és kisebb adagokat eszünk. Ha pedig marad az ételből, ne dobd ki, gondold újra (ennek tipikus példája egy jó kis rizsfasírt), vagy fagyaszd le – a legtöbb étel normál hűtőben is egy hétig eltartható.

A kevesebb néha több.

Fenntartható napokat kívánunk!


Photo by Jony Ariadi on Unsplash