A lencseleves, vagy a lencsefőzelék új év első napján szinte kötelező ételek. Ha most sem akarsz lemaradni a lencséről, azonban egy kis változatosságra vágynál, akkor itt a lehetőség változtatni. A lousiville-i lencse a cajun és creole konyha ízeinek elegye és remeke! Ha ezt választod, biztosan nem indul unalmasan az év.

Van nekem egy kedvenc szakácskönyvem, a „Pol Martin kitűnő konyhája”

Pol Martin, a francia születésű, szenvedélyes szakács életének nagyobb részében Kanadában élt, s választott hazájában úttörőnek számított a főzőműsorok terén. Számos szakácskönyv szerzője. Ebben a könyvében érezni lehet a főzés iránti kifinomult szenvedélyt, ugyanakkor praktikus és rendkívül színes ételekkel örvendezteti meg a főzés szerelmeseit. Tiszta élvezet már nézegetni is.

Anyukám, mint konyhai úttörő, mióta az eszemet tudom, szeretett új dolgokat kipróbálni, s emiatt ő az egyik példaképem a főzés terén, bizony! 🙂 Ő szerezte be ezt a könyvet is, és sok családi kedvenc került belőle az asztalra. Egyikük az alábbi recept, mely a cajun és creole konyha vonásait viseli magán (hogy pontosan melyikét, és, hogy el lehet-e ezt igazán különíteni, azt még sajnos nem tudtam kinyomozni). Nagyon finom, egyszerű, laktató étel. Glutén- és laktózmentes, s a kolbászt lecserélve vega kolbászra, tojásra vagy egyszerűen elhagyva, vegetáriánussá/vegánná is tehető. Ez bizony most anyu főzése, én csak a fotós és a kóstoló voltam! 🙂

HOZZÁVALÓK (4 személyre)
  • 1 kk olíva olaj
  • 2 szál sárgarépa felaprítva
  • 1 szál szárzeller, finomra vágva
  • 4 meghámozott és félbe vágott mogyoró hagyma
  • 1 finomra vágott vöröshagyma
  • 1,5 pohár leöblített és lecsöpögtetett száraz lencse (375 ml)
  • 1 kk cajun fűszer
  • 1/4 kk cayen-i bors
  • 1 szál füstölt kolbász (az eredeti recept chorizot ír, de nyugodtan használjunk hazait)
  • frissen őrölt bors

Az olívaolajat közepes lángon felforrósítjuk. Hozzáadjuk a zöldséget, és 6 percig sütjük. Majd beletesszük a lencsét és a fűszereket, felöntjük vízzel, felforraljuk, és féli lefedjük. 1,5 órán át főzzük kis lángon. Végül hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, sózzuk, borsozzuk és még 15 percig főzzük.

Tálaláskor én belekevertem egy fél marék friss bébispenótot, és kevés póréhagymát is, majd lecsepegtettem egy kis citrommal. Isteni!

Kivételesen kalória adatokkal is szolgálhatok: egy adagban csak 159 kcal, 14 g szénhidrát és 8 g fehérje van a könyv szerint. A lencse az általam talált adatok szerint alacsony fruktóztartalmú diétában is tolerálható időnként. Jó étvágyat! 🙂

Kajtár Macska további receptjeit itt, a Már megint a konyhában receptjeit pedig itt találod!