Ha egy kicsit elszaladt veled a Szilveszter, és úgy érzed, rád férne egy kis „detox”, íme egy nagyon egyszerű, méregtelenítő hatású, zöld turmix az Újévre.
Az ünnepek alatt – amikor az emberek általában több alkoholt fogyasztanak, mint általában -, gyakran halljuk, hogy „most aztán adtam a májamnak”! Valami ehhez hasonló szófordulatot használnak annak kifejezésére, hogy kicsit többet ittak a kelleténél. Míg azzal mindenki tisztában van, hogy az alkohol ártalmas a májunknak, azt kevesen tudják, hogy a karácsonyi időszakban elfogyasztott nagy mennyiségű, zsíros, fűszeres étel ugyanolyan mértékben megnehezíti a működését, mint az alkoholfogyasztás.
A májunk messze összetettebb, mint hogy egyszerűen méregtelenítő szervként definiálhassuk. Kétségtelen, hogy ez is hozzátartozik a feladatainak hosszú sorához, de semmiképpen sem kizárólagosan. Meglepődnénk, hogy a több ezer kisebb-nagyobb funkcióját Anthony Williams: Egészséges májműködés című könyvében majd 400 oldalon keresztül taglalja.
Én ebből csak egy nagyon rövid részletet emelnék ki, hogy lássuk, milyen komplex rendszerről beszélünk:
A recept nagyon egyszerű:
- 1 érett banán
- 1 tk. árpafű por
- növényi tej
Az árpafűre azért esett a választásom, mert nem csak finom, hanem nagyon jó fehérje, vitamin- és tápanyag forrás is, valamint az immunrendszer támogatása mellett a méregtelenítésbe is besegít. Használhatnánk spirulina és chlorella port is erre a célra, de ezek intenzív ízét – amit sokan kifejezetten kellemetlennek tartanak – még a banán sem képes elnyomni. (Amúgy ezek szerencsére tabletta formában is kaphatók.)
A zöld turmixot fogyaszthatjuk reggel, vagy akár pár napig a vacsoránkat is helyettesíthetjük vele. Az emésztőrendszerünk garantáltan hálás lesz, ha tehermentesítjük egy kicsit, amennyiben az elmúlt napokban nagyobb megpróbáltatásoknak volt kitéve. 🙂
Photo by Brodie Vissers from Burst