Itt a spárga szezonja. Készíthetsz belőle levest, megsütheted baconbe tekerve, sőt naná, hogy még kovászolhatod is. Íme a spárga- és savanyúságimádók álomreceptje!
Pár éve ettem először kovászos spárgát egy étteremben. Annyira különleges ízélmény volt, hogy azóta minden évben készítek legalább egy üveggel belőle magamnak és a családnak is. Próbáld ki te is!
Hozzávalók pont, mint a kovászos uborkához:
- spárga,
- ahány liter víz, annyi evőkanál só,
- 2-3 gerezd fokhagyma egy jó nagy csokornyihoz (ez a mennyiség nem szentírás, készítsd pont úgy, olyan arányokkal, ahogy az uborkánál szoktad),
- kapor,
- kovászos kenyér (vagy ha gluténmentesen szeretnéd, akkor krumpli).
Zsupsz az üvegbe!
A spárgát tisztítsd meg, alsó, fás részét törd le. Ha fehér spárgát használsz, hámozd meg. Forrald fel a vizet a sóval, majd hűtsd le. A befőttes üvegbe pakold bele a kaprot, a spárgákat (törd őket ketté, ha nem férnek bele az üvegbe), majd mehetnek közéjük a fokhagymagerezdek. Öntsd fel a lehűlt sós lével és tedd a tetejére a kenyeret. Már jöhet is a kistányér az üveg tetejére. Az üveget tedd meleg helyre, de ne a tűző napra.
Megéri várni
Várj, hogy megérjen, pont úgy, ahogy a kovászos uborka. Mikor kész, azaz savanykás a lé, átjárta a zöldséget az íz, de még roppanós a spárga, akkor szedd ki a kenyeret és a lényeg mehet is a hűtőbe.
Jó étvágyat! 😋
További receptjeinket keresd a Már megint a konyhában rovatunkban!
Kiemelt kép (csak illusztráció): thespruceeats.com