Itt a spárga szezonja. Készíthetsz belőle levest, megsütheted baconbe tekerve, sőt naná, hogy még kovászolhatod is. Íme a spárga- és savanyúságimádók álomreceptje!

Pár éve ettem először kovászos spárgát egy étteremben. Annyira különleges ízélmény volt, hogy azóta minden évben készítek legalább egy üveggel belőle magamnak és a családnak is. Próbáld ki te is!

Hozzávalók pont, mint a kovászos uborkához:
  • spárga,
  • ahány liter víz, annyi evőkanál só,
  • 2-3 gerezd fokhagyma egy jó nagy csokornyihoz (ez a mennyiség nem szentírás, készítsd pont úgy, olyan arányokkal, ahogy az uborkánál szoktad),
  • kapor,
  • kovászos kenyér (vagy ha gluténmentesen szeretnéd, akkor krumpli).
Zsupsz az üvegbe!

A spárgát tisztítsd meg, alsó, fás részét törd le. Ha fehér spárgát használsz, hámozd meg. Forrald fel a vizet a sóval, majd hűtsd le. A befőttes üvegbe pakold bele a kaprot, a spárgákat (törd őket ketté, ha nem férnek bele az üvegbe), majd mehetnek közéjük a fokhagymagerezdek. Öntsd fel a lehűlt sós lével és tedd a tetejére a kenyeret. Már jöhet is a kistányér az üveg tetejére. Az üveget tedd meleg helyre, de ne a tűző napra.

Megéri várni

Várj, hogy megérjen, pont úgy, ahogy a kovászos uborka. Mikor kész, azaz savanykás a lé, átjárta a zöldséget az íz, de még roppanós a spárga, akkor szedd ki a kenyeret és a lényeg mehet is a hűtőbe.

Jó étvágyat! ?

További receptjeinket keresd a Már megint a konyhában rovatunkban!


Kiemelt kép (csak illusztráció): thespruceeats.com