Csécs-Kertész Dórival, a Menő-Jövő, nemrégen nyílt csomagolásmentes bolt tulajdonosával beszélgettünk. Már ahogy belépek a boltba, érzem, hogy valami más. Máshol van az ajtó, mint az elődjüknél, és egy hangulatos, stílusos, vagány miliő vár. Csillogó, nagy üvegekben sokféle színű és formájú finomságok sorakoznak. És harapni lehet az örömöt a levegőben. Az egész vállalkozás a pandémia árnyékában látott  napvilágot, tavaly már a Menő-Jövő magokat és egyéb alapanyagokat szállított házhoz, kiváló minőségben, lebomló papírcsomagolásban, biciklivel. És most, húsvét után végre megnyílt a bolt Nagykovácsi főutcáján. Zárás után beszélgetünk, különben esélytelen lenne, mert szerencsére mindig van látogató a boltban.

Csécs-Kertész Dóri, Menő-Jövő
Dóri, a Menő-Jövő csupaszív tulajdonosa.
Fotó: imaginebysofia

Hogy kezdődött ez az egész?

A Covid előtt kereskedelmi ügyintézőként dolgoztam, de a szívem mindig is a vendéglátáshoz húzott, ezt tanultam, és ezen a területen tevékenykedtem korábban. De a magokhoz fűződő szerelem már 20 éve tart, ami mellé 10 éve csatlakozott a fenntarthatóság iránti igény, mielőtt a gyerekek érkeztek. Így amikor a járvány miatt megszűnt a munkám tavaly márciusban, már félig készen is voltunk az indulásra. Nem mondom, hogy pont ilyen ritmusban terveztük, de így legalább volt időm ezzel foglalkozni.

Milyen volt az a nap, amikor rájöttél, hogy ez az? Hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

Pontosan emlékszem a napra, szerda volt, 2019. október 9-e. Ültem az irodában és egyszer csak megszületett a gondolat, hogy én magokkal szeretnék foglalkozni, ezeket árulni. Mentem haza, és már alig vártam, hogy elmondhassam a férjemnek, annyira izgatott voltam.
Korábban már volt néhány ötletem, de azokkal mindig elhajtott – ő a reálisabb a családunkban.
De amikor ezt elmeséltem neki, láttam a szemén, hogy ebben szerinte is lehet valami.
Emlékszem, ahogy este ültünk az ágyban és göngyölítettük tovább az ötletet. Hogy igen, magokat szeretnék árulni, házhoz szállítani, mondjuk bringával…

Mennyire volt nehéz vállalkozást indítani az első karantén alatt? Akkor még annyi volt a bizonytalanság.

Igen, azon az estén még nem számoltunk a járvánnyal. De mindig igyekeztünk alkalmazkodni a lehetőségekhez. Piacra lehetett menni, és én imádom a piacot, nagy piacra járó vagyok, úgyhogy ezzel kezdtük. Egyik ötlet jött a másik után. Alapítottunk egy egyéni vállalkozást, és 2020. június 20-án jelentünk meg először a pilisvörösvári piacon. Szereztünk némi meglepetést akkor a piacra járóknak, de kedvesen fogadtak bennünket. Nagyon pici bevétellel jöttünk haza, de mi annyira boldogok voltunk! Emlékszem az első vásárlóinkra is, akik egy lovas nyári tábort tartottak, és magfelismerő versenyt akartak rendezni, ezért vásároltak nálam.

Menő-Jövő
Szemet gyönyörködtető a kínálat az üvegekben.
Fotó: imaginebysofia

Mekkora készlettel mentetek ki az első időkben?

A mostani készlet kétharmada már akkor megvolt, ez olyan 40-50 üveg. Nem mehettem oda rendes választék nélkül.

A piacolás most is megvan, ugye?

Igen, a nagykovácsi, a Római parti, a vörösvári Platz piacra, valamint a Vegan Sunday-ra is járunk.

De várj, itt vagy a boltban hétfőtől péntekig, hétvégén pedig piacok. Hány napot dolgozol egy héten?

Hát 14 napból 13-at.

Gyerekek mellett ezt a sok munkát hogy bírod?

Figyelj, jól. Amikor nem volt iskola és óvoda, a gyerekek jöttek velünk. A tavaszi zárlat alatt újítottuk fel az üzletet, és ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy vagy otthon voltunk mindannyian, vagy itt. Nem is volt hova menni. Mi tettünk-vettük, csiszoltunk, a gyerekek meg a bolt előtt bicikliztek, rollereztek.

Milyen volt a zárlat alatt készülni a bolt nyitására?

Az volt a nehéz, hogy márciusban mindent két nap alatt kellett megvennünk, hogy tudjunk dolgozni a karantén alatt, és készen legyünk nyitásra. Ez nagy kihívás volt, ráadásul nem tudtuk, hogy miből mennyire lesz szükség, például, hogy mennyi festéket vegyünk. Azt hittük, majd közben látjuk, hát nem, sok mindent találomra kellett beszerezni, de egyébként egészen jól sikerült.

Volt olyan pont, amikor azt érezted, hogy nem csinálod tovább?

Nem. Én mindig elhivatott voltam az ötlettel kapcsolatban. A férjem reál beállítottságú, jó tervező, a számok és a kétkezi munka terén is otthon van. Én meg a lelki részt hozom és a kreativitást, amit eddig nem is gondoltam volna magamról. Nekünk olyan nagy mélyrepülésünk nem volt, akár a házépítésre gondolok, akár a gyereknevelésre vagy a vállalkozásunkra. Valahogy közösen együtt mindig annyit tudtunk beletenni, hogy működött a dolog.

Menő-Jövő tulajdonosok
Dóri és Gergő

Közben beugrott a férjed, hogy az iskolai beiratkozáshoz leadjon egy papírt, tényleg nagyon összeilletek. Fél szavakból is értitek egymást, látszik, hogy nagyon flottul működő csapat vagytok ketten. Régóta vagytok együtt?

Idén lesz a 20. évfordulónk. Igazi fesztiválkapcsolat, de működik, a Szigeten találkoztunk. Tavaly májusban nagyon romantikus meglepetésben volt részem. Kibérelt egy tandemet, és azzal vitt ki a Szigetre. Kiszámolta, hogy aznap amikor ez volt, pontosan annyit voltunk együtt, mint amennyit előtte éltünk. Figyel a részletekre, ami az üzletben is nagyon fontos. Egymás nélkül nem jutottunk volna ide. Kell az ő gyakorlatiassága és szabálykövetése, és az én érzéseim és hozzáállásom. Így mindketten magunkénak érezzük, és szeretjük ezt az egészet.

Menő-Jövő tulajdonosok
Fotó: imaginebysofia

Piac-Bolt-Természetesen. Ez áll a Menő-Jövő felirat alatt.

Igen, direkt nem írtuk ki, hogy csomagolásmentesek vagyunk, mert nem csak ez van a fókuszban. Azt vettük észre, hogy ez esetenként elijeszti az embereket. Figyelünk a természetességre a termékek, a csomagolás, és az összes folyamatunk kapcsán. Szeretnénk, ha nemcsak a rendkívül tudatos vásárlók éreznék jól magukat nálunk, hanem azok is, akik csak most ismerkednek ezzel.
És a piac, nagyon szeretem, gyerekkorom óta piacra járó vagyok. Szerettem volna, ha ennek az egész szellemisége átjön, illetve a termékek és a vásárlás módja is egy kicsit a piacos „oda figyelünk egymásra” hangulatot tükrözi.

csomagolásmentes bolt
Fotó: imaginebysofia

Nagyon jó minőségűek a termékeitek. Mi a fő szempont a beszerzés során? Az ár, a minőség vagy egyebek?

Ragaszkodom a jó minőséghez, és kiemelt szempont az ár-érték arány. Nem szeretem a túlárazást, se azt, ha a vevőim kifosztva éreznék magukat. Az is tény, hogy mi ebből nem Balin szeretnénk nyaralót venni, hanem csak kiváltjuk azt, hogy én egy irodában üljek. Marika néni – aki itt szemben dolgozik – mondta, hogy „azt fogadd meg, hogy ne akarjatok meggazdagodni”.

Honnan szerzitek az alapanyagokat?

Van, amit kistermelőtől. De nem minden kistermelő van berendezkedve erre a fajta kereskedésre. Sokszor hiányzik a rugalmasság, de van egy újhullámos közeg, akik már eleve így indultak. Például, ahonnan az olívaolaj jön, ők nem foglalkoznak semmi mással. A fűszerek egy helyről jönnek, Bogyiszlóról. A fűszerpaprika kivételével, az csak fűszerpaprikával foglalkozó kistermelőtől jön. A tésztáknál törekedtünk arra, hogy felső-középkategóriás termékek legyenek. A gödöllőiek, akik csinálják, nagyon lelkiismeretesek. Kiszolgálnak sok nagy partnert, de voltak olyan rugalmasak, hogy nekünk is szállítanak. És persze vannak kereskedelmi partnereink, hiszen nem állunk kapcsolatban Vietnámmal, hogy a kesudiót magunk szerezzük be.
Feltett szándékom, hogy elmegyek mindenkihez, aki hozzánk beszállít. Ismerni kell a beszállítóinkat, fontos a személyes kontaktus, így tudunk színvonalat tartani a boltban.

Ki festi az üvegeket? Nagyon jó a design.

Én. De sajnos egyelőre otthon még nincs egy darab se…

Mik a tervek?

Sok tervünk van. A weboldalunkat folyamatosan töltjük fel az új termékekkel, hisz már elérhető a bevásárlólista, így aki siet, előre leadhatja a rendelését. Illetve tervezünk saját gyártású termékeket is. Ha már itt van ez a sok alapanyag, kezdjünk vele valamit saját hatáskörben. Először müzlit fogok készíteni, mert az már le van tesztelve, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk rá barátoktól.
A magtej is felmerült, de még nem tudtam olyan minőséget előállítani, mint ipari körülmények között. De kísérletezünk vele. Addig semmit nem fogunk kereskedelmi forgalomba hozni, amíg nem lesz olyan.
Természetesen a nyitvatartási időt is szeretnénk bővíteni, de kizárólag az ügyfélközpontúság és a szakértelem megtartása mellett.

csomagolásmentes ajándék
Ajándékba.

Miközben beszélgettünk, Dóri félkézzel összecsomagolt egy 15 tételes rendelést. Én pedig nézelődtem, bogarásztam, annyi felfedeznivaló van ebben a boltban.
A csokikról nem tudtam levenni a szemem, csakúgy, mint a tönköly pilótakekszről, nagy gyengém, azt kértem anyák napjára a családtól. Vannak színes fűszerek, mindenféle tészta, rengeteg mag, lencsék, csicseriborsó, bulgur, többféle rizs… Lisztek, vettem is egy 5kg-os kenyérlisztet, kiváló helyről hozzák. Tisztítószerek, tisztálkodási szerek, csinos szappanok, textilmaszkok, még lebomló tányér és textil csomagoló is van. Olívaolaj és szörp is kimérhető, hozok legközelebb üvegeket. Ja és az üvegekről annyit, hogy nagyon szépek. Dóri saját festésű egyen design üvegei – amikben árul – meg is vásárolhatók. Legutóbb ajándékba vittem ezt a csinos csokis magválogatást az itt kapható üveggel együtt.

A Menő Jövő elérhető:

  • Hétfőtől péntekig a boltban, Nagykovácsi, Kossuth Lajos utca 47. (H.Sz.P. 8-16, K. Cs. 10-18.)
  • Hétvégén a következő piacokon (melyet mindig megtaláltok a facebookon és a weboldalon is):
    • Római parti piac
    • Pilisvörösvári Platz piac – előre bejelentett időpontokon
    • Nagykovácsi piac bár itt lassan szeretnénk áttérni a boltra
  • Házhozszállítás: Nagykovácsi, Remeteszőlős, Budapest 2/A, Solymár, Budakeszi – folyamatosan bővül
  • www.meno-jovo.hu

Fotók: imaginebysofia , Nóra

Kiemelt kép: imaginebysofia