Érdemes ismerkedni a gyógynövényekkel, ezért hónapról hónapra kiválasztunk egy aktuális kedvencet, és megkérjük Noémit, hogy meséljen nekünk róla. Decemberen mi másról beszélhetnénk, mint a fenyőről?
Kérdéseinkre Dr. Valkovszki Noémi Júlia okleveles kertészmérnök, fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadó válaszol.

Dr. Valkovszki Noémi

Karácsony közeledtével mindenkinek megfordul a fejében, milyen fenyő kerüljön a szobába.

Vagyunk néhányan, akik a gyökeres fenyőre esküszünk, mert, ha ügyesek vagyunk, Karácsony után a kertünket díszítheti évekig. Vannak páran, akik gyökeres fenyőt bérelnek, melyeket majd parkosításra használhatnak fel visszaváltás után a városok.

Én azokat sem ítélem el, akik vágott fenyőt díszítenek Szentestén, hiszen a vágott fenyő is ugyanolyan agrár termék, mint a búza, a paradicsom, vagy a muskátli. Családok százainak ad biztos megélhetést a fenyőfatermesztés.

És vannak köztünk, akik minden évben ugyanazt a műfenyőt díszítik fel akár a környezettudatosság jegyében is. Nekik is hasznos lehet és emeli az ünnep illatát, ha fenyő illóolajjal spriccelik be díszítés előtt az ágakat.

Előszeretettel vásárolnak az emberek Normand fenyőt vagy ezüst fenyőt, mert kevésbé hullajtják le idő előtt a tűleveleiket.

Az igazi karácsony illatot élőfával, a lucfenyővel érhetjük el. De hasonlóan illata lesz az erdeifenyőnek vagy a feketefenyőnek is.

Honnan szerezzük be az illóolajokat?

Az erdei fenyő illóolajat (Pini sylvestris aetheroleum) gyógyszertárból és gyógynövény szaküzletből beszerezhetjük, hiszen a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel. Európában gyakran alkalmazzák még a törpefenyő illóolaját (Pini pumilionis aetheroleum) és a vörösfenyő illóolaját is.

Mikor szedhetjük a fenyő gyógyhatású részeit?

Az erdei fenyő tavaszi, fiatal csúcsrügyei Pini turio néven adják a gyógyhatású részt. Ezt a fiatal ágvéget lepárolják és ebből nyerhető az illóolaj.
A fenyőszurok is gyógyító erővel rendelkezik, melyet a kéreg bevágásaiból kicsurgó fenyőbalzsam ad.
A gyanta és a fenyőkátrány is felhasználható a gyakorlatban.

Hova ültessük?

Az örökzöldek magasabb páratartalmat igényelnek, mint a lombhullató fáink többsége. Ezért meghálálják a kertitavak, csatornák közelségét és a nyári párásító öntözést. Inkább a savanyú kémhatású talajokat kedvelik, mint a mészben gazdag talajokat. Az ültetést lehetőleg tavasszal végezzük. A gyökeres karácsonyfákat enyhe téli napokon ki lehet ültetni, de fagy ellen védeni javasolt a koronáját takarással. A fiatal fenyőket nyáron árnyékolni célszerű és öntözni szükséges.

Anyukáknak miért praktikus?

Nagyon kellemes fenyőrügy mézet lehet készíteni belőle és a kezdődő felsőlégúti betegségeknél jól alkalmazható gyerekek esetében is.

Íme a reccept:
250 g megmosott és lecsepegtetett fenyőrügyet egy jól zárható üvegbe teszünk. Hozzáadunk 1 kg mézet, majd légmentesen lezárjuk. Fénytől védve 1 hétig tároljuk, majd szűrjük le. Betegség megelőzésre és felső légúti betegségeknél is alkalmazható langyos italba keverve.

Mik a kiemelkedő tulajdonságai azon túl, hogy szép dísze a kertünknek is?

Az illóolaj fő tartalomanyagai a monoterpénekhez tartozó alfa- és béta-pinén, borneol és a bornil-acetát.
Gyantáját az élelmiszeriparban fényesítőszerként alkalmazzák, valamint a húros hangszerek vonójának kenésére használható.

Mikor használjuk?

✔ A fenyő illóolajat hörghurutnál gargalizálásra, homlok- és arcüreggyulladás esetén inhalálásra 1-2 cseppet használjuk.
✔ Készíthető belőle mellkas bedörzsölő szer náthás, köhögő betegek számára.
✔ Különböző eredetű izom- és idegfájdalmak esetén masszázsolajokban, bedörzsölő szerekben, fürdősókban szerepel.
✔ Fürdő készítéséhez 0,025 g illóolajat kell adagolni 1 liter vízhez. A fürdő 35-38 °C-os lehet és maximum 20 percig tartson.

Mikor ne használjuk?

Az illóolaj nem alkalmazható asztma és szamárköhögés esetén, mert fokozhatja a hörgők görcsét.
A tömény illóolaj irritációt okozhat a bőrön és a nyálkahártyán.
Nagy kiterjedésű bőrsérülések, láz, szívproblémák, magasvérnyomás esetén az illóolajos fürdő ellenjavalt.

Dr. Valkovszki Noémi Júlia okleveles kertészmérnök, fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadó


Photo by Brett Sayles from Pexels; Photo by Pavel Danilyuk from Pexels