A Zöld gardrób posztjai mindig egyszerűek, szépek és letisztultak. Ezzel ki is tűnnek a meglehetősen nagy zajból, ami ma a közösségi oldalakon tapasztalható. A blogot olvasva pedig mindig újabb és újabb információkat kapunk arról, hogy miért is olyan fontos, hogy zöld legyen a ruhatárunk.

Kelemen Nórával, a Zöld gardrób tulajdonosával, minimalista tanácsadóval, egy két és fél éves kisfiú anyukájával beszélgettünk.

Kelemen Nóra Zöld gardrób
Kelemen Nóra, a Zöld gardrób tulajdonosa, az Egy minimalista blog szerzője

Kezdjük az elején. Mitől lesz egy ruhadarab zöld?

A zöld jelző hallatán talán legtöbben először a környezetbarát anyagokra és előállításra gondolnak. És nem is tévednek. Számomra a zöld viszont nem csak ezt jelenti, hanem azt is, hogy a létrejötte során minden érintett (az alapanyagot termelők, az anyagot készítők, a ruhát varró emberek, stb.) biztonságos és tisztességes körülmények között dolgozhat. Ez a két dolog adja szerintem a fenntartható ruha előállításának alapját: környezetbarát anyagok, előállítás és kezelés, szállítás, stb, valamint fair trade kereskedelmi gyakorlat.

Persze a ruha életútja nem áll meg a megvásárlás pillanatában. Sőt! A zöld ruhatár nagyon nagy részben ott dől el, hogy a tulajdonos miként él együtt a ruhával. Mennyit viseli őket, mennyit és hogyan mossa, szárítja, mit tesz, ha javításra szorul egy darab, mit tesz, ha neki már nincs szüksége valamire…

Mitől különlegesek a Zöld gardróbban megvásárolható ruhák?

A Zöld gardrób ruhái egytől egyig mind slow fashion darabok. Azaz megalkotásukkor a szépség mellett a minőség és tartósság is elsődleges szempont. Etikus körülmények között készülnek, a környezetkímélő előállítást, zöld gyártói működést maximálisan szem előtt tartva.
És amit kevesen tudnak… ha egy ruha igazán környezetbarát módon készült, az azt jelenti, hogy viselője számára is egészséges lesz, nem úgy, mint a “hagyományos” ruhaiparban készült, káros vegyszerekkel kezelt darabok.
Nálunk minden ruha és/vagy alapanyag rendelkezik egy vagy akár többféle tanúsítvánnyal is, mint pl. a GOTS, OEKO-TEX 100, Fairtrade, PETA Approved Vegan, stb.
Egyébként a ruhák csodásak és fantasztikus kisugárzásuk van. Én egyszerűen imádom őket! 🙂

Most bevallok valamit. Amikor először megláttam az árakat, kicsit megütköztem. És aztán elgondolkoztam azon, hogy vajon ezek a ruhák a drágák vagy azok a túl olcsók, amiket a fast fashion boltok árulnak… Rendesen megütött, hogy elvileg tudom, hogy működik ez, de mégis annyira hozzá vagyunk szoktatva a filléres ruhákhoz. És így persze meg se becsüljük őket. Más az, amikor valaki tényleg odafigyel, és tudja, hogy mit miért vesz Nálad. 

Igen, az én szememnek is sok idő kellett, amíg megszokta az árakat. Nem erre vagyunk ráállva. Nem ezt szoktuk látni sokszor a filléres fast fashion boltokban…
De gondolj bele! Ha veszel egy extrább kávét, simán belekerül 1500 Ft-ba. És ezen szerintem senki nem lepődik meg ma. Mondjuk 20 perc alatt megiszod és túl is vagy rajta…
Miért várjuk el, hogy pl. egy pamutpóló ugyanannyiba kerüljön, mint egy kávé? Ahhoz a pólóhoz valakinek valahol meg kellett termelnie a gyapot növényt, betakarítani, abból ruhaanyagot kellett készíteni, megtervezni a darabot,  festeni, szabni, varrni kellett… és ha van egy pólód, gondolom nem 20 percig szeretnéd viselni sem, legalábbis nagyon remélem.
Az igazság az, hogy a fast fashion árak hozzászoktattak minket az irreálisan alacsony számok látványához. Azok a ruhák nem annyiba kerülnek, amiket a boltban látunk az árcédulán. Csak épp van egy hatalmas része az árnak, amit nem mi, vásárlók fizetünk meg.
Megfizetik az éhbérért, embertelen és sokszor veszélyes körülmények között dolgozó ruhaipari munkások a szenvedésükkel, a gyapotföldeken dolgozók és a születendő gyermekeik, az elmondhatatlan sok vegyszerrel kezelt termelési módszer miatt elvesztett egészségükkel.
És megfizeti maga a természeti környezetünk is. Nem csak a termőföld a vegyszeres termesztést, de a Föld vízkészletei is a ruhák előállítása során felhasznált sok-sok vizet és a vízszennyezést. Aztán ott van még a szállítás, a millió műanyagból készült ruha előállítását, vagy pl. a viszkóz gyártáshoz a felelőtlenül kivágott erdők, és még sorolhatnám…
Aztán ott van az is, amikor ezeket a ruhákat nem tudják eladni, és elégetik maguk a ruhacégek, vagy amikor néhány hordás után (vagy azért, mert már “régi”, nem trendi, vagy azért, mert egyszerűen nem bírt ki 5 mosásnál többet) szeméttelepeken végzik a darabok, vagy eladományozás után fejlődő országokba visszaszállítva szennyezik tovább a Földünket.
Ezek nagyon kemény dolgok. Nem is tudom, hogy okos dolog volt-e ennyire belemenni a témába most. De már így esett. 🙂

Tervezel magyar márkákat is forgalmazni?

Van egy ilyen vágyam. De pillanatnyilag még nem látom, hogy ez mikor vagy hogyan fog teljesülni.

Hogy jön össze a zöld és a minimalizmus?

Egész könnyen. 🙂 A minimalizmus elfordulást jelent a fékevesztett fogyasztástól és magától a fogyasztásra épülő társadalomtól is. Segítségével megtalálhatjuk azokat az értékeket,  melyek igazán fontosak számunkra.
Mivel kisebb, átgondoltabb fogyasztással jár, így eleve nagyon komolyan támogatja a zöld életmódot. De persze nem ugyanaz a két dolog.
Minimalistának lenni könnyű, zöldnek lenni nehéz. Szerintem. 🙂

Hogy jön össze a zöld, a minimalizmus és az anyaság?

Ezek is jól megférnek egymás mellett. Miért is ne? Bár nem vagyok a “tipikus” zöld anyuka, hiszen pl. mi végül nem mosipelusoztunk. Emiatt van is egy kis lelkiismeret furdalásom.
Összességében annyit jelent ez nálam, hogy próbálom az értékeimhez mérten alakítani az életem és ebben nevelni a kisfiam is. Fogalmam sincs, hogy mi fog kisülni belőle… Meg fogjuk látni. 🙂

Valahol azt olvastam, hogy minden egy szimpla lomtalanítással kezdődött. Elmeséled?

Így történt… Sőt! Először azt hittem, hogy egy nagytakarítással meg is leszek, és megoldódnak az akkor még csak körvonalazódó problémáim. Aztán egy évig pakolásztam otthon, próbáltam lomtalanítgatni, rendezkedni, de nem nagyon sikerült. Nem tudtam mi a cél, nem tudtam, hogy is kéne csinálnom…
Végül találkoztam a minimalizmussal és még az addig fel sem tett kérdéseim is megválaszolásra kerültek általa. És szépen lassan nagyon sok minden a helyére került a fejemben. Sorsfordító tapasztalat volt. 🙂
Gyakorlatilag az egész életem megváltozott. Megértettem ugyanis, hogy mi az, ami számomra fontos, és hogy hogyan szeretném élni az életem.

Milyen egy minimalista tanácsadás? Kik keresnek fel ezügyben?

Ez még egy viszonylag új szolgáltatás. Azonban már évek óta adok kért és kéretlen tanácsokat az Egy minimalista naplóján és a Zöld gardróbon keresztül is sokaknak.
Rájöttem, hogy annyi gondolat, tudás és tapasztalat gyűlt már össze a fejemben a minimalista élet- és gondolkodásmód kapcsán, hogy ezzel már konkrét emberek konkrét kérdéseiben és problémáiban is tudok segítséget nyújtani. Ezért kezdtem el.
Maga a tanácsadás egy pár körös, először email-es, majd személyes (azaz online), majd újra email-es beszélgetés, mely során kitaláljuk, hogy mi az, ami előre tudja mozdítani a személyes életedet. Segít kérdéseket, célokat, miérteket, hogyanokat megfogalmazni, attól függően, hogy éppen mire van szükséged, mindezt a minimalizmus szemüvegén keresztül.

kirándulás
Kirándulás

Hogyan tud anyáknak segíteni ez a szemlélet, amit képviselsz?

A minimalizmus eszközei mindenkit támogatnak abban, hogy megtalálja azt az életet, ami igazán nekivaló. Ez a szülőknek fokozottan fontos szerintem. Hiszen nemcsak saját magukról, de egy másik emberről is gondoskodnak nap mint nap. Csak az tud igazán tudatosan értékeket átadni, aki tisztában van a sajátjaival.
A mai világban akkora a rohanás, annyi külső valós vagy látszólagos elvárás van, annyi jó vagy jónak látszó példa van előttünk, annyi a választási lehetőség… Mindez konkrétan bénító.
Anyának lenni pedig ezek nélkül is épp elég nagy feladat. A minimalizmus abban segít, hogy fókuszáltabb tudj maradni úgy, hogy közben hű vagy saját magadhoz. Segít eligazodni ebben a nagyon bonyolult, és anyaként sokszor még sokkal bonyolultabbnak látszó világban, amiben ma élünk.
Minden írásom, amit megosztok a közösségi médiában, saját tapasztalataimon és problémáimon, megoldáskeresésemen alapul. Reményeim szerint, azzal, hogy megosztom a gondolataim, tudok segíteni azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint én. Az itt hamarosan megjelenő írásaimnak is ez lesz a célja: tapasztalatcsere, ötletek, és persze maga a tudat, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal. 🙂

Ez egy olyan téma, ami mindenképp megéri, hogy hosszabban belemélyedjünk. És van olyan szerencsénk, hogy Nóra cikksorozata hamarosan indul, itt nálunk a MUM PARK-on. Én már nagyon várom, mert Nóra tanácsai remekül használhatók a gyakorlatban. Még a lomtalanítást is meg tudta világítani olyan fényben, a minimalista tanácsadásunk alkalmával – mert kipróbáltam, természetesen -, hogy kötelességből és örömteli tennivalóvá vált.


Képek: Kelemen Nóra

Kiemelt kép:  Ksenia Chernaya from Pexels