Oda vagyunk a levenduláért. Nézni, szedni, szagolni, inni, enni, rajzolni, szárítani és dekorálni…. Ezért jónak láttuk megkérdezni egy szakértőtől, hogy mi mindent tud ez a csodaszép növény. A valódi levendulában rejlő lehetőségekről mesélt nekünk Dr. Valkovszki Noémi Júlia okleveles kertészmérnök, fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadó.

Dr. Valkovszki Noémi Júlia

Honnan szerezzünk levendulát?

Magyarországon a gyógynövénykedvelők júliusban országszerte szedhetnek levendula virágot szedd magad szabad értékesítési forma keretei között is Tihanytól, Pannonhalmán, Sorokszáron át Szarvasig nagy és kis felületről egyaránt.

Mikor szedjük?

Az illóolajos növények többségének a hatóanyagfelhalmozódás maximumát napos időben, dél körül mérhetjük, ezért a levendula virágok betakarítását is ilyen időszakra időzítsük. A begyűjtött virágokat frissen és szárítást követően is felhasználhatjuk.

Hova ültessük?

A valódi levendula (Lavandula angustifolia Mill.) nagyon hálás, szárazságtűrő növény. Házi kerti körülmények között is biztonságosan terem. Telepíthetjük évelődísznövény ágyásokba, sziklakertekbe, alacsony sövényként vagy szoliterként is, hiszen 1 méteres átmérőjével virágzási időszakban önmagában is varázslatos rovarcsalogató dísze lesz kertünknek.

Anyukáknak miért praktikus?

Anyukaként csak javasolni tudom, hogy alkalmazzuk a levendula illóolajat is tartalmazó krémeket és olajokat. A gyermekek a nyár folyamán szinte napi szinten sértik fel a hámszövetüket;  horzsolódások kisebb-nagyobb sebek, égési, napégési, zúzódási problémák kezelésére kiválóan alkalmas a levendula forrázat is. Égési vészhelyzet esetén biztonságosan felhasználható a vivőanyag nélküli levendula illóolaj közvetlenül a bőrre kenve, mellyel megakadályozható a bőr felhólyagosodása.

Mik a kiemelkedő jó tulajdonságai azon túl, hogy gyönyörű?

Az epegörcs is gyorsan oldható 1-2 csepp levendula illóolaj kockacukorra juttatásával és elszopogatásával.

A levendula gyógyító képességeiért a hatóanyagai felelősek. A levendula virágzatában 0,5- 3%-ban halmozódik fel illóolaj, melynek főkomponense a linalil-acetát (30-60%) és a linalool (20-50%).  Gyermekeink számára a levendulát tartalmazó habfürdők, vagy a fürdővízbe öntött 1 l levendula forrázat pihentető alvást hoz. Gyakran alkalmaznak álompárnákban is levendulát a töltetkeverékben, hiszen a növény nyugtató hatása is igazolt.

Az illóolaj más komponensei -(borneol, kámfor, cineol, alfa-terpineol, ocimén, limonén, geraniol, citronellol) antibakteriális, antifungális hatásúak, emésztést serkentőek- a virágzat vizes és alkoholos kivonatában is jelen lesznek.

A levendula kivonatokat eredményesen alkalmazzák reuma és izületigyulladások esetén is.

Mikor ne használjuk?

A virágzat tartalmaz még 5-10%-ban fahéjsav származékokat, cseranyagokat, kumarinokat, flavonoidokat és szterolokat. A szterán vázas növényi vegyületeknek az emberi hormonrendszerre gyakorolt hatása ismert. A levendulaolajos masszázs, bedörzsölés alhasi vérbőséget idéz elő emiatt vetélést okozhat. Várandósság alatt a levendula alkalmazása ellenjavallt!

A növényi ösztrogén-tartalma miatt nagy mennyiségben változókor után és ösztrogéndominancia esetén fogyasztása nem javasolt.

Felhasználásra teljesen biztonságos a gyógyszertári és gyógynövény szaküzleti kiszerelt ömlesztett vagy filterezett levendula virágzat. Az ökológiai termesztésből származó vagy saját kertünkből begyűjtött levendula virág nem csak a hatóanyagaival fejti ki ránk a pozitív hatását, hanem a környezetvédelmi szemléletünk és a kertápolás örömteli emléke miatt is jó érzés lesz kortyolgatni a gyógyteát.

Dr. Valkovszki Noémi Júlia

okleveles kertészmérnök, fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadó


Kiemelt kép: Anastasia Shuraeva from Pexels; fotó: Pixabay