Szeretek beszélgetni Papp János PJ Kriya tantra oktatóval, mert mindig tanulok valami újat a szexről. Most arról kérdezgettem, hogy lehet sok évtizedes házasságokban nemcsak megőrizni a szexualitást, és nemcsak fenntartani, hanem szintet lépni.

Korábban arról már beszéltünk, hogy a gyerekek érkezése után is komoly feladat újra feléleszteni a tüzet, most viszont az ezt követő időszak érdekel. Meggyőződésem, hogy ha nem fektet a pár plusz energiát a szexuális életük fejlesztésébe, akkor előbb-utóbb csökkenő tendenciát fog mutatni. Ezzel meg akkor van gond, ha nem egyformák az igények – akkor könnyen kifelé kacsingathatnak. De ott a másik út is, az, hogy együtt tanuljanak újdonságokat, fejlesszék a közös megéléseket. Akár egy új oldaláról is megismerhetjük a párunkat ezáltal, és bizony a szexuális élet fejlesztése mindenkinek javára válhat. A családi dinamikának is.

Na de kezdjük az elején. Adott egy pár, együtt 10-20-30 éve, gyerekek már nagyobbak, túl vannak a kezdeti nehézségeken. Ez egy kiváló életszakasz lehet arra, hogy fellendítsük az szexuális életünket. Nemcsak azért, hogy ne férjen be harmadik fél, hanem a saját örömünkre is.

Papp János PJ, Kriya Tantra tanár, a Tudatos Szex Alapítvány kuratóriumi tagja

Ha már harmadik fél. Miért van bennünk úgy általában az újdonság varázsának keresése?

Az élménykeresés adottság, személyiségjegy, ami a szexuális identitásunkra is hat. Persze ez fejleszthető, de mindenkinél van egy alapvető szintje az izgalom keresésének.

Ezt az izgalmat kapcsolaton belül vagy kívül találhatjuk?

Itt is, ott is. Ha a párok a kapcsolatukra is szánnának időt, megtanulnák fejleszteni magukat, akkor kisebb erőbefektetéssel lehet fenntartani az az izgalmi faktort, amit az ember valójában egy szeretői kapcsolatban keres. A „new relationship energy” vagyis az új kapcsolati energia egy endorfin-vezérelt állapot. Nehéz ezt überelni. De ha a régi párunk egy új oldalát ismerem meg, akkor az behozhatja ezt a bizsergést.

Például?

Egészen egyszerű dolgokra gondolok. Ha mondjuk a párom eddig egész nap a számítógép előtt ült, de most elkezdett fát vágni, barkácsolni, dobolni, bármit, ami nem a megszokott, az már izgalmas lehet. A lényeg a minőségi váltáson, új szemszögön van.

Ha ilyesmi nem jelenik meg spontán, akkor hogy kezdjünk hozzá?

Van néhány dolog, ami sokat lendíthet a párkapcsolatban:

  1. Randizni kell – akkor is, ha eleinte döcögős az egész.
  2. Nem otthon – most lehet menni erre-arra, éljünk a lehetőséggel.
  3. Felváltva szervezni a programot – ez jó lehetőség egy új arcunk megmutatására is. Arra figyeljünk, hogy ne olyan programot szervezzünk, amit a másik nagyon nem kedvel.
  4. Újdonság – erről beszéltünk az előbb. Lehet, hogy egy-két új szokásunk fogja felkelteni a párunk érdeklődését.

A programszervezés egyébként többféleképpen is működik. Le lehet ülni és közösen megbeszélni egy cél listát. Ezeknek nem kell valami óriási dolognak lennie, elég mondjuk olyanokat összeírni, hogy „kimenni a rómaira hekket enni”. A listáról aztán választhatnak felváltva.
Vagy az is jó, ha meglepetésprogramot szervezünk, és nem tudod hogy hova visz a másik, csak azt közli, hogy milyen ruhát vegyél fel.
Ez az egész közös programszervezés jó belépője annak, hogy elkezdjünk beszélgetni. Ugyanez vonatkozik a szexuális vágy felkeltésére és fenntartására is.

Mármint melyik rész? A listaírás?

Pontosan. Összeírni a vágyainkat, elmondani egymásnak, listát készíteni arról, hogy mi mindent szeretnénk kipróbálni az életben. Ez a szexuális bakancslistánk. Ezt célszerű előbb megírni egyedül, majd megosztani a másikkal. Egy párkapcsolatban fontos, hogy tisztában legyünk vele, mi van a másikén.
De ezen a ponton már bejön az, hogy a szexuális önismeretet fejleszteni kell. Erről beszéltünk már többször is. Mert nem mindenki áll készen arra, hogy a másik vágyát kielégítse. És ezeket meg kell egyesével vizsgálni. Mert az sem jó, ha belekényszerítünk valakit egy általa el nem fogadható helyzetbe, de az sem, ha elfojtások miatt sérül a személyiség.

Itt jön be a szaksegítség?

Igen, itt már mediálni kellhet az igényeket.

Létezik szexuális mediátor? Válási mediátorról már halottam, de szexuálisról még nem.

Szexuálpszichológus vagy családterapeuta tud alkalmas lenni erre. Ez egy igen nehéz terep, mert szükség van etikusságra, konszenzusra és toleranciára is. Az a helyzet, hogy a szexualitás a személyiség nagyon mélyen fekvő alapjainál nyugszik. Ha valakit belekényszerítünk egy olyan helyzetbe, amit nem akar, személyiségsérülés lehet belőle.

Tegyük fel, hogy kész a lista és beszél is róla a pár. Lehet olyan helyzet, hogy az egyik szeretne valamit, a másik nagyon nem. Ilyenkor mi van?

Tudni kell különbséget tenni aközött, hogy szeretnénk-e kipróbálni valamit vagy a szexuális identitásunk része! Ez nagyon fontos. Vannak olyan dolgok, amikről le tudunk mondani, és nem lesz belőle semmi törés. De vannak olyanok, amik az identitás részét képezik, és ha nem élhetjük meg, akkor a személyiségünk sérül. Ez történik egyébként a melegeknél is, és sokan emiatt mennek külföldre.

Hogy tudom eldönteni, hogy egy tétel a listámon a szexuális identitásom része vagy csak kipróbálni szeretném?

Ismét a szexuális önismeret a válaszom. Fejleszteni kell, meg kell ismernünk magunkat egészen mély rétegekben is. Így tudunk rájönni, hogy mik a mi valódi igényeink és mi az, ami társadalmi nyomásként vagy a médiából beszivárgó hatásként kívülről érkezik. Ezeket tudatossággal ketté lehet választani. De nem könnyű, mert a pornó olyan komoly hatással van a szexuális vágyainkra, hogy nem is gondolnánk. A kelet-európai pornó világszintű térhódításának köszönhetően (ahol elég sok az orális és anális kontaktus)ma már ott tartunk, hogy Amerikában a huszonéves lányoknak rektális problémái, a harminc éves férfiak 15-30%-nak merevedési zavarai vannak. Ez mind a pornó miatt. Az a helyzet, hogy ami megjelenik a fantáziában, de jön hozzá a tiltás, mind a pornóba áramlik.
A szexuális edukáció iszonyú fontos, ezek miatt is. Ezen dolgozunk mi is a Tudatos Szex Alapítványnál.

Legyen a beszélgetésünk vége egy lista arról, hogy merre tud indulni, aki szeretné fejleszteni a szexuális önismeretét. Akár párosan, akár egyedül.

Könyvek:

Szerelem: A vonzalom pszichológiája – ez most is kapható

Bodhi Avinasha: A lótusz ékköve (ez már antikváriumban is csak 15-20 ezer Ft-ért kapható, viszont a pdf formátumban is elérhető, úgy tudom.)

Csoportok:

Tudatos Szex Alapítványnál szeptembertől indulnak csoportok

Online előadások:

Augusztusban az Everness fesztiválon is lesznek előadások, addig is a tavalyi itt elérhető.

Tábor:

Még van hely a Kezdő Kriya Tantra élménytáborunkban, ezt 2021. július 21-25. között rendezzük Zebegényben.
Ide párban és szólóban is lehet érkezni.

Szakemberek:

Jó szívvel ajánlom Gyimesi Andreát párterápiára és szexuálpszichológiai tanácsadásra is. https://www.parterapia.hu/szexualterapia/

Hozzám és fordulhatnak az érdeklődők, és hamarosan a Tudatos Szex Alapítvány oldalán is lesz egy szakember-lista.

Köszönöm a beszélgetést, innen folytassuk hamarosan.


Photo by Shvets Anna from Pexels, energepic.com

Tags :