Mit is jelentenek pontosan a termékeken található zöld címkék? Mire jók egyáltalán? Összegyűjtöttük most azokat, amelyekkel a leggyakrabban találkozunk.

A vásárlók egy része szkeptikusan áll a zöld címkékhez, mintha csak úgy rá lehetne biggyeszteni a gyártóknak a termékekre ezeket. Pedig sokszor egy-egy ilyen címke használatára való jogosultság elnyerése évek munkája és bizony nem is kevés anyagi teherrel járhat.

Miért vállalják egyes gyártók és termelők mégis mindezt? Mert a fogyasztók azért egyre tudatosabbakká válnak, és egyre több vásárlási döntésüket nem impulzus alapján vagy árérzékeny módon hozzák meg, hanem egyre gyakrabban vesznek figyelembe egyéb tényezőket. Elég a vegán mozgalom térnyerésére gondolni, ahol a vegán fogyasztók rengeteg energiát hajlandók fektetni abba, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy egy-egy megvásárolni kívánt termék teljesen vegán-e. Korábban ezt az összetevőlisták alapos áttanulmányozásával tudták elérni, de sok – például kozmetikai terméken elhelyezett – címkét még nagyítóval is bajos elolvasni. Így a vegán címke elterjedése előtt, a vegán fogyasztók szájhagyomány útján vagy a gyártók honlapjain fellelhető termékleírások alapján próbáltak eligazodni. Ehhez képest óriási könnyebbség egy idevágó terméktanúsítvány. Az adott témára érzékeny fogyasztók hálásak, mert segít nekik eligazodni a termékdömpingben, hogy megtalálhassák a számukra releváns termékeket. A gyártók pedig hálásak, mert segít nekik a célközönségük megtalálásában.

Az Európai Unióban hozzávetőlegesen 450 féle terméktanúsítvány van jelenleg érvényben. Egy 2020-as felmérés szerint a vásárlók 43%-a nem, 57%-a használja ezeket a vásárlási döntéseinél. Te milyen címkéket használsz, és milyet használnál, ami még nincs?

A zöld ökocímkék királya, az Ecolabel

Március 23-án ünnepelte 30 éves születésnapját a legnépszerűbb európai ökotanúsítvány, az ECOLABEL. Közel 90 000 használati terméken találhatjuk meg a zöld kis virágot formázó címkéjét. A címke tartalmának valódiságát független ellenőrök kontrollálják, és a címke különlegessége abban áll, hogy a termék teljes életciklusának „zöldségét” magában foglalja, tehát az nem elég, hogy a termék maga zöld, de az alapanyagainak, a gyártási folyamatnak, a termék végfeldolgozásának is annak kell lennie. Sőt elvárás, hogy a termék maga tartós, könnyen javítható és újrahasznosítható legyen, különben nem nyerheti el ezt a tanúsítványt.

Vegán vagy vega?

Ezt a két tanúsítványt talán könnyű összekeverni, hiszen nagyon hasonlóak, de azért mégsem egyformák.

A VEGAN SOCIETY egy globális terméktanúsítvány a 100% állati eredetű mentesség igazolására hivatott. 1990 óta létezik, és 60 000 termék büszkélkedhet vele. Ezekben a termékekben garantáltan nemcsak, hogy állatot vagy állati részeket nem találunk, de semmit, ami állati eredetű volna. Ha tuti méz-, tojás-, vagy tejtermékmentes terméket szeretnénk vásárolni, akkor ez a mi címkénk.

A V-LABEL egy európai tanúsítvány, amelynek célja vegetariánus és vegán termékek hitelesítése. Ezek a termékek nem tartalmaznak állatot, vagy állatok részeit, ketrecben tartott tyúkoktól származó tojást és ami külön szuper, hogy GMO mentesek is. 10 000 terméken találhatjuk meg.

A bio tanúsítványok ősanyja

Amikor még azt sem tudtuk, hogy mi az, hogy organikus, ők már akkor tanúsították a bio élelmiszerek bio eredetét. A francia eredetű tanúsítvány 30 éves működése alatt hatalmas utat járt be, mára kiterjedt nemzetközi hálózattá nőtte ki magát. Eredetileg ugyan kizárólag élelmiszerekkel foglalkoztak, ma itthon talán gyakrabban kozmetikumokon találkozunk vele, de fellelhető tisztítószereken, állathigiéniás termékeken, textiltermékeken is. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra és a tapasztalatgyűjtésre. Ha újra 20 éves lehetnék, zöld témában biztosan elmennék ide gyakornoknak.

Garantált méltányos felvásárlás

Ez egy fantasztikus tanúsítvány, de igazából elég ciki, hogy szükség van rá.

A FAIRTRADE címke ugyanis azt igazolja, hogy a termék méltányos kereskedelemből származik, ami annyit tesz, hogy az őstermelő nem megalázóan alacsony vételárat kapott a kemény munkájáért, hanem egy korrekt áron vásároltak tőle.

Ez az egész élelmiszer-kereskedelmi rendszerünk szégyene, hogy sajnos nem minden termék fair trade, ami csak kapható.

Becsüljük meg jól a termékeket, melyeken ez a zöld-kék, emberkés embléma mutatkozik.

Organikusan itthon és Európában

Az organikus, vagy más néven bio gazdálkodás azt jelenti, hogy az élelmiszertermelő tevékenység a fenntartható mértéknél jobban nem szennyezi a természeti környezetet. Ennek a gazdálkodási formának az eredményeképpen nemcsak megóvott bolygónkat, hanem értékesebb, tápanyagokban gazdagabb élelmiszereket is élvezhetünk.

A hazai organikus mezőgazdaság védnöke, a BIO-KONTROLL Hungária. 25 éve ügyködnek a magyarországi bio mezőgazdaság előmozdításán, képzésekkel, a védjeggyel és törvényelőkészítő munkával.

Ennek Európai Uniós párja a 2010 óta létező EU ORGANIC, amely szintén elsősorban mezőgazdasági termékek és termények tanúsításával foglalkozik.

A bioélelmiszer tanúsító címkék német verziója a BIO-SIEGEL. Ezzel is gyakran találkozhatunk itthon is. 2001 óta működnek. Nem csoda, hogy mára több, mint 80 000 termék bio mivoltát igazolják. 2010 óta az EU-s bio címkével összehangoltan működnek ők is, mint minden EU-s tanúsító.

Mindhárom tanúsítvány esetén az összetevők 95%-a a garantáltan bio rész, maximum 5% hagyományos összetevő megengedett.


Amennyiben érdekelnek a zöld témák, akkor keresd fel Zöld rovatunkat!

Photo by ready made.