Tippjeink arról, milyen eszközöket tarts a táskádban vagy az autódban, amelyek a pezsgő nyári napok során is segítik elkerülni a hulladéktermelést.

Itt a jó idő, kitört a nyári szünet is, sokkal többet jövünk-megyünk, mint az év többi szakaszában. Több a spontán program és talán gyakrabban étkezünk házon kívül. Nagyon könnyű ilyenkor belecsúszni abba, hogy felesleges dolgokat veszünk, mert a gyerekek nyűgösek, kell egy kis nasi, vagy éppen bennünket ment meg a szomjhaláltól a fél literes palackos víz. A fesztiválokon és strandokon is rengeteg szemét termelődik, bár már vannak előremutató kezdeményezések a refill poharakkal. Örvendetes az a tény is, hogy betiltották az egyszer használatos műanyagokat, de hiába a lebomlónak mondott tányér, csomagolás, evőeszköz – ha ezek ugyanúgy a kommunális szemétben végzik, csak egy hangyalépésnyit vagyunk előrébb.

Nem egy szívmelengető látvány, igaz?

Van viszont pár praktikus eszköz, amit ha mindig magunkánál tartunk, akkor jelentősen tudjuk csökkenti a megtermelt hulladékok mennyiségét. Megmutatom, nálunk mik váltak a mindennapok részévé.

1. Dupla falú rozsdamentes acél kulacsok

Ezek a szépségek mindenhova jönnek velünk télen-nyáron, ugyanis a dupla falnak köszönhetően tartják a hideget-meleget is. Éjjel ott állnak az ágyaink mellett, kiránduláskor, utazáskor is visszük mindig magunkkal.

A kulacsaink nélkül egy tapodtat sem megyünk.

Ha útközben kifogynának, szerencsére egyre több lehetőség áll rendelkezésre az újratöltésükre. Ismeritek például az Ivócsap projektet? Ha láttatok már „kék sapkás” tűzcsapokat, akkor tudjátok, miről van szó. Ezzel az egyszerű szerkezettel a tűzcsapok ivókutakká alakíthatók anélkül, hogy azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne. Nagyon menő emellett a Refill projekt is, a honlapjukon található térképen jelölve vannak a köztéri kutak, az előbb említett ivókúttá alakított tűzcsapok, emellett azok a vendéglátóhelyek is, amelyek vállalják, hogy a betérőknek ingyenesen újratöltik a kiürült üvegeket, kulacsokat.   

A kulacsaink bárhol újratölthetők.

2. Szütyők              

Mindig lapul a táskámban egy-két szütyő, ami előkerül, ha a kedélyek csillapítására muszáj egy kis pogácsát vásárolni, vagy éppen az út mentén meglátunk valamilyen hívogató gyümölcsöt.

Ezek a régi függönyből varrt darabok a kedvenceim.
3. Konyharuha, textilszalvéták

Strandon, kiránduláskor terítőnek, csomagolóanyagnak, száj- és kéztörlésre vagy akár egy szendvics becsomagolására is jó szolgálatot tesznek. És nagyon sokszor kimoshatók.

Pro tipp: legyen mindig egy-két tetra pelenka a csomagtartóban akkor is, ha már kinőttetek a kisbabás korszakból, hiszen ezek a pelusok tényleg MINDENRE IS jók.

Praktikusak, újrahasználhatók és még szépek is.
4. Rozsdamentes acélból készült tányér és poharak

Saját pohár jól jön a strandokon, fesztiválokon, mindenféle szabadtéri rendezvényen. (Téli időszakra érdemes beszerezni egy füles változatot, amiben forralt bor, forró csoki vagy puncs is kérhető a karácsonyi vásárokon.)

A tányéron pedig sokkal jobban mutat bármi, mint egy sima papírtálcán, ami utána ráadásul zsírfoltokkal szennyezve nem kerülhet a szelektív gyűjtőbe, így hulladék lesz belőle. Persze, ez sem mindenhol megoldás. Volt egy év, amikor a strandon kitartóan benyújtottam a lángosozó ablakán, hogy ebbe kérem a kukoricát/lángost. Minden alkalommal vissza is kaptam a rozsdamentes acél tányért, RAJTA a papírtányért és azon az ételt. De próbálkozni azért lehet. A képen látható, hogy legalább egyszer nekem is sikerült. 🙂

5. Újrahasználható szívószálak

Bár idén nyárra már valószínűleg azok a vendéglátóhelyek is kifogytak a műanyag szívószálból, akik tavaly a törvényi változások előtt még láthatóan bespájzoltak belőlük, az alternatívaként használt papír és kukoricából készült szívószálakkal az a probléma, hogy itthon nincs még megoldva a visszagyűjtésük, így ugyanúgy kommunális hulladékként végzik.

Persze a legegyszerűbb kérni, hogy ne hozzanak az italunkhoz szívószálat, de ha a gyerekek ragaszkodnak hozzá, akkor lehet nálunk saját megoldás, szintén rozsdamentes acélból vagy bambuszból.

Az egyszer használatos szívószálak alternatívái.
6. Befőttes üvegek

Ha mindig lapul a csomagtartóban 1-2 befőttes üveg, abban például el lehet hozni az étteremből a maradék levest vagy épp bogyós gyümölcsöket is vásárolhatunk bele. Velem az is elfordult már, hogy nem volt nálam a kulacsom valamiért, de nagyon megszomjaztam és egy kék kútnál meg tudtam tölteni az egyik üvegemet.

El sem tudom képzelni az életemet és a kamrámat a rengeteg üveg nélkül, annyi mindenre jók.
7. Összenyomható szilikon ételtároló

Nagyon praktikusak ezek a kis összenyomható dobozok, mert ha egy kiránduláson megettük, amit belepakoltunk reggel, utána már nem foglalják a teret a hátizsákban. Mivel kis hely kell nekik és a súlyuk sem jelentős, így akár hordhatunk is magunkkal egyet mindig a táskánkban. Ha maradékot szeretnénk elcsomagolni az étteremben, akkor csak hipp-hopp előkapjuk – és nincs szükség a műanyag tároló dobozokra, melyek sokszor nem is újrahasznosíthatók (és van, ahol még külön díjat is felszámolnak értük).

Az egyik legpraktikusabb ételtárolók utazáshoz.
8. Rozsdamentes acél fémdoboz

Ez is egy viszonylag kis súlyú, a műanyag dobozoknál sokkal könnyebben tisztítható tároló, amely számtalan módon felhasználható. Emellett – szerintem – szemet gyönyörködtető is.

Szeretek arra gondolni, mennyi helyre jött már velünk ez a doboz.
9. Kanálgép

Ismeritek a kanálgépet? Ez gyakorlatilag egy jól összecsomagolt evőeszköz készlet, amit bárhova magunkkal tudunk vinni. Amellett, hogy megint csak a – feltehetően nem szelektíven gyűjtött – egyszer használatos evőeszközök környezetbarátabb alternatívája, sokkal könnyebb is velük enni, mint a műanyag vagy fa késekkel, villákkal. A tárolója belül letörölhető anyagból van, így nem kell minden alkalommal kimosni, miután szennyes evőeszközt tettünk bele vissza.

Kanálgép
+1 Kis hűtőtáska

Strandra mindenképpen hasznos egy kis méretű hűtőtáska. Nem kell feltétlen egy busznyi ládát vinni, benne fél disznóval és pörivel, kovi ubival. De egy ilyen helyes kis hűtőtáska, amit fel lehet kapni a vállunkra, nagy segítség lehet abban, hogy kevesebb hulladékkal és főleg egészségesebb táplálékokkal a gyomrunkban zárjunk egy strandolós napot. Gyümölcsök, szendvicsek, saláták kerülhetnek például bele megfelelő csomagolásban. Még nagy melegben is legalább ebédidőig megőrzik guszta jellegüket. 🙂

Vállra akasztható hűtőtáska, az oldalából egy kanálgép tartója kandikál ki.

Mozgalmas, szép és fenntartható nyarat kívánok mindenkinek!
Ha pedig szeretnétek a #zöldnyár témához kapcsolódóan többet megtudni, ajánlom figyelmetekbe a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetőjével készült podcast beszélgetésünket! Ebben további tanácsokat kaphattok arra vonatkozóan, hogy mit tehettek étkezés terén, ha szem előtt szeretnétek tartani a Föld állapotát is.

Gyöngyvér


A képek a szerző saját felvételei