A ZÖLD hónap jegyében három nagyon fontos és érdekes ismeretterjesztő filmet ajánlunk a figyelmetekbe. Rámutatnak, hogy miért olyan fontos a biodiverzitás, miért olyan nagy baj, ami jelenleg a világunkban történik. Hogy milyen károkat tesz a hagyományos mezőgazdasági művelés a talajban, hogy miért olyan nagy baj a monogazdálkodás. Át tudjuk gondolni, hogy mi mit tehetünk. Felértékelődik a talajmegújító gazdálkodást folytatók jelentősége, talán így már gondosabbak leszünk, hogy milyen termelőket részesítünk előnyben, mi hogyan kertészkedünk, betakarjuk-e a földet, meghagyjuk-e a természetes élőhelyeket. Mindig tehetünk valamit.

A David Attenborough filmet érdemes a gyerekekkel együtt megnézni. A Mérgezett Föld c. film pedig azért olyan fontos, mert nemcsak kiváló magyar tudósok nyilatkoznak benne, hanem azért is, mert egyszerre lényegretörő és érthető is, úgy mutatja be a mai mezőgazdasági tevékenység okozta problémákat, hogy az szélesebb, nem szakmai rétegek számára is kézzelfoghatóvá válik. A Kiss The Ground hasonló témát feszeget, kicsit amerikaibb stílusban, celebekkel tarkítva.

1,  David Attenborough: A Life on Our Planet (Egy élet a bolygónkon), 2020

A 94 éves brit tévés a saját életén keresztül meséli el a Föld történetét, miközben gyászolja az elveszett vadont, és elmondja, hogyan menthetnénk meg gyermekeink jövőjét.

2,   Kiss The Ground (Becsüld meg a földet), 2020

Szakértők és celebaktivisták részletezik, miként válhat a talaj a klímaváltozás ellen, a bolygónk megmentéséért vívott harc kulcsfontosságú elemévé.

3,   Mérgezett Föld, 2018

A film a termőföld pusztulásáról és a megmentésének módszeréről szól. Írta, fényképezte és rendezte: Kővári Gábor Mihály

Photo by Tom Wheatley on Unsplash

Tags :