Ott tartasz, hogy rendben, zöldülnél, de elképzelésed sincs, hogy kezdj hozzá? Elindulnál valahol, de rád ömlött a sok okosság, és inkább lépésenként haladnál? Akkor ez itt a te cikked.

12 LÉPÉSES STRATÉGIA – ABSZOLÚT KEZDŐKNEK

 1. lépés: A felkészülés.
  Mielőtt belekezdenénk, először is állj meg. Lépj hátra. És próbálj meg higgadt maradni. Elég kevesen váltanak úgy, hogy kiszállnak a dzsipből és befekszenek a fák elé, hogy ne vágják ki őket. Mi, átlagosak szépen, egyesével, lépésenként haladunk. Tudd, hogy minden lépés számít. Majd akkor is, amikor azt érzed, hogy annyi mindent kellene tenni, túl sok a teendő, túl nagy a baj, és így semmi értelme a kis öko nyüzsgésednek. De van. Tényleg minden lépés számít. Mehetünk is tovább.
  Megnézzük, hogy mivel van dolgunk. Körbemegyünk az otthonodban, és szemügyre veszünk mindent, amit sokat használsz. Jó kis utazás, ha időnként fáradsz, hát pihenj, de aztán vedd fel újra a fonalat.
 2. lépés: Szembesülés.
  Merész húzás, de kezdjük a konyhában. Pontosabban a mosogató alatt. Vedd ki a szemetest, és nagy guberálást ne folytass, de kérlek, nézd meg, hogy mi minden van benne. Van szelektív szemeted? Nagyszerű, vedd ki azt is. Nincs? Akkor máris tudod, hogy hol kezdd el.

  Ezen a ponton szeret bekapcsolni a kisördög, és azt duruzsolja, hogy „úgyis összeöntik, sá-lá-lá, úgyis összeöntik…” Kérlek, mondd meg neki, hogy ha már Te összeöntöd, akkor biztosan össze is lesz öntve, semmi esély nem marad. És mint megbeszéltük, lépésenként haladunk. A kisördög mehet a dolgára.

  Visszatérve a szemetesed tartalmához, kérlek ellenőrizd ezeket:
  – Van-e benne étel? Ha van, túl sokat vettél.
  – Van-e benne szelektívbe való, amit hanyagságból mellé dobtál? Ha igen, légyszíves, tedd át.
  – Van-e benne olyasmi, ami sose fog lebomlani? Ha lehet, ne vegyél többet ilyet.
  – Van-e benne olyasmi, ami gyorsan lebomlana mondjuk egy komposztálóban? Ha igen, tudnál komposztálni?
  – Van-e benne veszélyes hulladék, használt elem? Ha igen, légyszíves, gyűjtsd külön.
  – Nem tudod, hova kell tenni a tejesdobozt, ezért inkább a vegyesbe teszed? Nincs abszolút válasz erre, mindenkinél másképp használják a hulladékot. Biztosan megtalálod a számlák között ennek a leírását is, vagy ha már olyan menő vagy, hogy nem jön papír alapú leveled, akkor a szolgáltatód honlapján találsz tájékoztatást.

  Azt hiszem, itt elsőre ennyi elég is lesz. Tudod, az nagyon fontos, hogy attól még, hogy szép az otthonod, mert kidobod a szemetet, nem biztos, hogy jót teszel. Ugyanis nem nagyon van olyan, hogy ki. Hova ki? Szeméttelepre? Láttál már szeméttelepet? Tényleg jó megoldásnak tartod?

  Na, a lelki terror után, ha még bírod, gyere, menjünk tovább.
 3. lépés: A válogatott.
  A szelektív szeméthez is lenne néhány kérdésem:
  – Biztos, hogy mindent csak így tudsz megoldani? Sörösdobozok? Mi lenne, ha becserélnéd az üveget?
  – Műanyag flakonok? Honnan vannak? Állítsd őket katonás rendbe, mert hamarosan ők lesznek a legnagyobb segítséged.
  – Sok a papírszemét? A komposztálóba nagyon kell az ilyesmi, apróra vágva kiválóan egészíti ki a rostos, nyers hozzávalókat.
  – PET palackok? Palackos vizet iszol? Tudtad, hogy a víztisztító ára nagyon gyorsan megtérül? Cukros izét iszol? Kérlek, vegyél/készíts helyette szörpöket.
 4. lépés. Hűtő és kamra:
  – Légy szíves, számold meg, egy perc alatt hány műanyag zacskót, csomagolást látsz. Minden számít, a banánon, a túró rudin, a tésztán, mindenen.
  Ha elképedtél teljesen, akkor nagyon szépen kérlek, látogass el egy csomagolásmentes bolt honlapjára, már házhozszállítósból is van néhány. Minden lépés számít, ne feledd.
 5. lépés: A dugiszekrény
  Neked nincs ilyen? Jó, akkor fióknak, doboznak vagy csigabigának hívják, de biztos vagyok benne, hogy van néhány szelet csoki, mogyorókrém eltéve itt-ott. Félre ne értsd, nem ítélkezem, nekem is vannak tartalékcsokijaim.
  Nézd meg, hogy mi van bennük. Pálmaolajat keresünk. Amiben van, abból ne vegyél többet. Ennyi a feladat. Fájni fog, mert a Nutellában is van.
 6. lépés: Húsügyek.
  Na és ha már evés, azért kérlek, gondolj bele, hogy mennyi húst eszel.
  – Tényleg kell ennyi? Ki tudnál hagyni néhány húsos étkezést?
  Vagy ha már a marhahús helyett szárnyast választasz, akkor is tettél valamit. Igen, a marhahúsos hamburger nagyon finom, de ha tudnád, hogy milyen ára van, biztos vagyok benne, hogy tudnád ünnepi ételnek kezelni, nem mindennapinak. Emellett pedig tudnod kell, hogy többnyire nagyon sanyarú körülmények között tartják az állatokat. Ha van rá módod, annyit tegyél meg, hogy megkérdezed a hentesnél, hogy honnan van a hús, amit veszel, hogyan tartják azokat az állatokat.
 7. Tisztaság.
  Most, hogy szomorúan kanalazod az utolsó üveg Nutella romjait, azért hadd dicsérjelek meg. A nehezén egyébként túl is vagyunk… Most jöjjön a fürdőszoba…. Emlékszel a flakonokra? Innen van a többségük? Na akkor a kérdések:
  – Hány műanyag flakonod van a fürdőben?
  – Ebből hányat lehetne szappannal helyettesíteni? Csodás kézműves szappanok vannak, sokkal jobb a bőrödnek, sokkal jobb a környezetnek, adalékmentesen, műanyagflakonmentesen. Hajmosó szappan is létezik, frankón.
  – Milyen deót használsz? Fújós? Alumíniumos? Na az ilyenektől azonnal szabadulj meg, kérlek.
  – Menstruációs betétek és tamponok? Tudtad, hogy vannak anionosak, amik jobbak a bőrödnek? Vannak moshatók, amik jobbak Neked és a bolygónak is. Vannak mosható menstruációs bugyik is. És létezik kehely is. Mindegy mit választasz, de valamerre válts. Ha csak otthoni használatra, már az is számít.
  – A pelenkával ugyanez a helyzet. Vannak ökopelenkák, vannak lebomló pelenkák, mosható pelenkák. Minden jobb mint az alapdarab. És! Ha még nem hallottál az EC-ről, olvass utána, mert ezzel a technikával még a szobatisztaság is hamarabb jön el.
  – Nedves törlők? Felnőttként ne használd, mert tönkreteszi a tested természetes rendszerét. Babáknál ugyanez a helyzet, egyszer nézd meg, hogy mi minden van bennük. Amit tehetsz: vegyél menteset, és abból is nagyon keveset használj. Ha be tudod tenni a pelenkázót a fürdőszobába, és inkább megmosod azt a babapopsit, már egy csomó mindent tettél.
  – Vattakorong? Létezik textil változat, vagy maradék anyagból, szétment ruhából Te is simán készíthetsz ilyet.
  – Fültisztító pálca – létezik papír verzió, műanyagot nem veszünk.
  – Tisztítószereknél tudtad, hogy mindenből van környezetbarátabb verzió? Válts olyanra. Kis lépés, de tudod…
  – És a víz az egyik legnagyobb kincsünk. Ugye nem folyatod feleslegesen?
 8. lépés: A ruhák.
  A ruhaipar ökológiai lábnyoma óriási. Ráadásul ahhoz, hogy te azt a sokadik pólót pár ezer forintért tudd megvenni, valakinek nagyon olcsón kell dolgoznia. Sokszor gyerekeknek. Tényleg ilyen ruhákat szeretnél hordani?
  – Mi lenne, ha most egy darabig nem vennél ruhákat? Történne valami?
  – Mi lenne, ha azokat a ruhákat, amik nagyrészt műanyagból vannak, nem hordanád, vagy csak nagyon ritkán mosnád? Pl. ilyenek a csillámos tüllcuccok, amiket kevés lányos ház úszik meg…
  – Mi lenne, ha lenne tűd és cérnád, és megjavítanál ruhákat, ha kilyukadnak, elszakadnak?
  – Mi lenne, ha egy-két ruhát átalakítanál?
  – Mi lenne, ha a következő ruhavásárlásod előtt jobban tájékozódnál? Honnan jön? Ki készítette? Miből van?
 9. lépés: Kütyük, ketyerék, háztartási gépek.
  Tudom, arra van beállítva a rendszer, hogy vegyünk újakat pár évente. De minden lépés számít.
  – Mi lenne, ha mielőtt újat veszel valamiből, megpróbálnád megjavíttatni a régit?
  – Mi lenne, ha vásárlás előtt az is számítana, hogy mi lesz vele később?
  – Mi lenne, ha keresnél helyet a már nem használt, de még működő kütyüknek?
  – Mi lenne, ha tölthető elemeket és gazdaságos izzókat használnál?
  – Tudtad, hogy a használt mobilokat le tudod adni a Jane Goodall Intézetben is?
 10. lépés: Játékok és gyerekcuccok.
  Majdnem elfelejtettem a játékokat… Azzal nem tudsz mit csinálni, ami már otthon van. De tudsz neki jó helyet találni. Ha mindenképp újakat szeretnél venni, ezeket tartsd szem előtt, és erre megkérheted a családot is:
  – Tényleg szükség van-e rá? Nem lenne jobb egy könyv vagy biogyümölcs vagy csomagolásmentes aszalványok?
  – Létezik-e környezetbarát anyagból? Tudod, ha eltörik a műanyag játék, megy a szemétbe, és aztán…
  – Meg tudod-e venni használtan?
  – Meg tudod-e venni a közelben? Hazai gyártók előnyben? Ugye nem utaztatsz messziről érkező filléres műanyag cuccokat? Most már legalábbis…
  – Szívószál? Ha nagyon muszáj, legyen szalmából vagy fémből. Bojkottáld a műanyagot. Mindenhol.
  – Műanyagtányérok, evőeszközök, kulacsok? Oké, van egy szakasz, amíg nehezen kikerülhető. De ne maradj benne, legyen csak 1-1 kulacsuk, de az legyen fémből. 2-2 tányér, lehet porcelán, az evőeszköz lehet fém. A műanyag csak látszólag olcsó és egyszerű megoldás.
 11. lépés: Utazás.
  Mielőtt legközelebb elindulsz bevásárolni…. Na várj, nem beszéltünk róla, hogy mivel mész. Akárhogy is, ezeket kérdezd meg magadtól:
  – Mehetnék-e gyalog?
  – Mehetnék-e biciklivel?
  – Ha autózok, mehetnék-e kevesebbszer?
  (- Ha már újra lehet repülni, mi lenne, ha mégis a vonatot választanád, ahova lehet?)
 12. lépés. Bevásárlás.
  Szóval bevásárlás előtt gondold át az alábbiakat:
  – Mi az, ami tényleg kell? Legyen listád.
  – Hol tudnád beszerezni a legegyszerűbben, de a legközelebb a termelőhöz? Van a közeledben olyan piac, ahol tényleg a termelők árusítanak?
  – Mi lenne, ha vinnéd a saját kosaradat, zacskóidat, tárolóidat? Nem kell venned ehhez semmit, használd, ami van.
  – Mi lenne, ha helyi termékeket vásárolnál? Ideális esetben ez 30-50 km-es körzet. Nem, a mangó nincs köztük.
  – Mi lenne, ha benéznél egy csomagolásmentes boltba? Rá fogsz jönni, hogy sok mindent olcsóbban tudsz megvenni, és bizony nem fog megtelni a szemetesed….
  Mert majd ez lesz az utolsó lépés is, nemcsak az első.

  + lépés. Tájékozódj.
  Vannak olyan szervezetek, akiknek menő ötleteket ad a hírlevelük, olyan csoportok, ahol nagyon sok klassz tippet kaphatsz. Ajánlás a teljesség igénye nélkül: Humusz Szövetség, Greenpeace, Jane Goodall Intézet, ZIP, Háztartásom hulladék nélkül, …….. (írjatok kedvenceket, folytatjuk a sort)

Hajrá! Tényleg minden pici lépés számít.


Photo by Wes Hicks on Unsplash

Tags :