Ha mondjuk a kisgyerekes párok szexuális élete egy halványan, még éppen izzó parázs, akkor a Covid egy légmentesen záró fedő, ami mindent kiolt alatta. Tsssz és kész.

Múltkor beszéltünk róla, hogy bizony nem móka-kacagás a kisgyerekes családokban a szexualitás tüzének őrzése. Egyszerűen azért, mert nem megy magától a vonzalom megőrzése vagy újbóli felélesztése. Pedig, valljuk be, a szex feszültségoldó hatása sokat segíthet rajtunk, különösen vészterhes időkben. És igen, tudom, hogy ez nem a szexualitás magasfoka – erről is volt szó múltkor -, de akkor is, a nemlétezőnél sokkal jobb.

Legyünk őszinték, ha egész nap együtt vagyunk, nehéz hiányolni a másikat. Még a legnagyobb szerelemben is. Mert még epilálni is csak úgy tudunk elvonulni, ha addig a másik vigyáz a gyerekekre, és persze sokszor ilyenkor mindenkinek a fürdőszobában lesz sürgős dolga. Nesze neked romantika.

De mindig lehet tenni valamit. Most még épp van ovi, és a nyári „szünetet” is érdemes úgy tervezni, hogy anyaidő is legyen benne. Vagyis elsősorban anyaidőt érdemes tervezni, mert az összes többi magától is megtörténik.

Tavasszal már beszélgettünk Papp János PJ kriya-tantra oktatóval, aki a Tudatos Szex Alapítvány kuratóriumi tagja is – és most az elméletről átmennénk a gyakorlatra. Mármint a táborokra és programokra.

papp jános
Papp János PJ, Kriya tantra oktató

Két nyári program is indul hamarosan, egy intenzív hétvége (2021. június 19-20.) és egy tábor. (2021. július 21-25. Zebegény)

Kiket vártok erre a programokra?

Bárkit, akit érdekel a szakrális szexualitás, vagy szeretné megismerni és fejleszteni a test szexuális energiájában lévő lehetőségeket. De azoknak is tudom ajánlani, akik úgy érzik eltűnt a szexuális vágyuk vagy keverik a szexualitást és az intimitást.

Mi történik egy ilyen programon?

Légzőgyakorlatok, transzlégzések, masszázstechnikák, egyéni, páros és csoportos önismereti, játékos, élmény alapú – pszichodráma, bodywork jellegű – gyakorlatok is szerepelnek a programban. –– Emellett némi jógagyakorlás is lesz, amivel nyújtjuk a gerincet – hogy szabadabban tudjon áramolni felfelé a szexuális energia –, plusz erősítjük a mélymedencei izmokat is. Lévén ezek az izomcsoportok felelősek a nagyon minőségi szexért.
A technikák hatására pedig átalakul a szervezet energetikai működése, így több időnk, türelmünk és energiánk lesz az élet mindennapi dolgaira. A partnerek között pedig fokozottabb figyelem és intimitás alakul ki, mind az ágyban, mind a családi életben.

Kicsit pirulva, de megkérdezem, itt szexeltek is?

Sokan jönnek úgy a tantra tanfolyamaimra, hogy azt hiszik, itt szexelni fogunk. A tanfolyam zárókörében általában ezt beismerik, és bár se az intenzív hétvégéken, se a tábor hivatalos programjában sincs szex, mégis mindenki meg szokta jegyezni, hogy többet kapott és mélyebb élményekkel gazdagodott, mintha egy jó kis alkalmi szexben lett volna része. De tanítunk olyan technikákat, melyeket vágykeltésre, a vágy fokozására szolgál vagy szeretkezés közben is lehet használni, egy új típusú szexust és szexualitást is megtapasztalva.
A program tantrikus színét tekintve rózsaszín tantra, vagyis a programok jelentős részében egyéni munka zajlik. A tantra páros gyakorlásának bemutatása kizárólag ruhában történik, mindenki egyéni határainak tiszteletben tartásával. Az „éleslövészet” házi feladat ?)

Hogy lesz ettől jó vagy egyáltalán létező a szexuális életünk? Lesz?

Az emberek megismerik a saját szexuális energiáikat, megtanulják kezelni önmagukban és partnerükön keresztül is áramoltatni, így akár érintés nélkül is fel lehet kelteni a vágyat a másikban. De, az összehangoló légzéseknek köszönhetően, akár a száraz – behatolás és ejakuláció mentes – orgazmusokig is el lehet jutni, amit egy mélyebb ölelésben is meg lehet élni.

Megmenthető egy házasság a szexualitás rendezésével?

Ez egy elég összetett kérdés. Ha minden klappol, csak a szexualitás van elcsúszva, akkor egy ilyen program tud segítség lenni. De ha a szexhiány inkább a párkapcsolati problémák egyik tünete, akkor ezek a tanfolyamok inkább az önismereti folyamatokat tudják beindítani, valamint az igények, hiányok kommunikációját.

Mehetünk-e párban?

Ha mindkét félben megvan az érdeklődés, akkor igen. De ha az egyik fél erőszakolja ki a másik fél részvételét, akkor nem biztos, hogy ugyanaz az élmény lesz mindkettőjüknek. Bár már nem egyszer volt példa arra is, hogy az elrángatott félnek volt óriási „aha” élménye a tanfolyam, nem annak, aki kierőszakolta a részvételt. Egyedül talán az önismereti folyamatok miatt nem szoktam ajánlani a páros részvételt, mert előfordulhat, hogy a saját élmények teljes megélése helyett a partnernek való megfelelésre koncentrál az illető.

Milyen lesz a tábor? Azt kiknek ajánlod?

Bárkinek, aki elmúlt legalább 18 éves, bár mivel a technikák egy része az agy működésére és a személyiségre is hatással van, a kezdő korhatárt én 24 évtől javasolnám.
A tábor maga egy erdő mélyén lévő csodálatos helyszínen van, ahol a résztvevőknek 5 napjuk lesz elmélyedni önmagukban, ismerkedni a szexuális energiáikkal és megtapasztalni a szexualitás és az intimitás különbségét, mélyítve a tapasztalatokat ezeken a területeken anélkül, hogy bárkivel valós aktus történne. Tematikában kicsit bővebb, mint egy intenzív hétvége, több idő jut az önismereti felismerések „emésztésére” és itt az alapok begyakorlására is. Esténként a tábortűznél a szexualitással, párkapcsolattal kapcsolatos kérdésekről is gátlásmentesen szoktunk beszélgetni. Általában mindenki feltöltődve, új emberként szokott távozni egy ilyen 5 napos elvonulásról.

Korábbi, szexről szóló interjúnk, amiben szó van arról, hogy mi is történik a gyerekek születése után a szexuális életünkkel, itt olvasható. Tanulságos és hasznos olvasmány.


Photo by cottonbro from Pexels