Hozzászoktunk, hogy mindent gyorsan csinálunk és szinte észrevétlenül. Gyorsan meggyógyulunk, észrevétlenül menstruálunk és szinte sportot űzünk abból, hogy fittyet hányunk a testünk jelzéseire. Pedig egy kiváló jelzőrendszer, akár használhatnánk is rendeltetésszerűen. Az összes regenerációs életszakasz közül a szülés utáni időszak az, amivel nagyon keveset foglalkozunk. Valahogy a szülésre mindenki készül, de az utána lévő időszakra – tisztelet a kivételnek – legyintünk. Tanfolyamra járunk, mozgunk és figyelünk az étrendünkre a szülés előtt, aztán hopp, mintha elvágták volna, se segítség, se felkészülés, se támogatás…

A gyermekágy komolyan nem vétele azért irtó rossz rutinunk, mert a szülés utáni regenerációs időszak határozza meg a későbbi életünket. Nem vicc, sokkal nagyobb mértékben meghatározó, mint az gondolnánk. Ha csak testi szinten nézzük, egy vissza nem tornázott gát, egy szétnyílva maradt hasizom már olyan tartásbeli és energetikai problémákat okozhat, amik a minden percet meghatároznak. (Gyenge hüvely, fájós derék, laza hasfal – ismerősek ezek?)

Ezért azt gondolom, hogy amellett, hogy türelemre kell tanítani magunkat a gyermekek születése után, meg kell tanulnunk segítséget kérni, regenerálódni és kapcsolódni hasonló helyzetben lévő anyukákkal. Ez a négy dolog kulcsfontosságú ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan tudjunk menni tovább az életünkben.

Szerencsére egyre többen foglalkoznak ilyen csoportok indításával, és éppen indul is egy, online, ami tudjuk, hogy a kisgyermekes anyáknak egy óriási lehetőség a kapcsolódásra. Érdemes ilyen módon jól használni a digitális lehetőségeket, ez egy olyan forma, amire van esély a pici(k) mellett.

Pad Mariannt, a Jóganyucik oktatóját kérdeztem a szeptember 25-én induló szülés utáni regenerációs programról.
Mariannt megtaláljátok az anyukáknak szóló szolgáltatás keresőnkben is, az ALL FOR MUMS oldalon.

Pad Mariann

Kismamákkal és anyukákkal foglalkozol a szülés előtt és után is. Mi a legfontosabb üzenet, amit feléjük közvetítesz?

Akármilyen módon is született a kisbaba, az anya teste átalakult, megváltozott, a ciklusa sem lesz a „régi”.
A szülés sok kaput kinyithat a testünkhöz való viszonyunk útján. Hogy hova visz ez a kapu? Tudunk-e úgy tekinteni a testünkre, mint egy otthonra, mely gyermekünket óvta, védte, táplálta 9 hónapig? 9 hónapig növekedett a kisbaba a pocakunkban, nem várható el a testünktől, hogy azonnal a „régi” legyen. Időre van szüksége, törődésre, támogatásra, hogy visszanyerje formáját, s újra megerősödjön. Ezért nagyon fontos a szülés utáni regenerációnak időt adni. Meghálálja a test. Tudom, nagyon bántó érzés a szülés után néhány hónappal megjegyzéseket kapni, hogy „van még egy baba odabent?”.

Miért szerencsés csoporthoz csatlakozni szerinted?

Ha hasonló helyzetű anyukák támogató közösségében vagy, könnyebb ezzel a nehéz helyzettel is megbírkózni. Nem vagy egyedül, ez egy olyan sorsközösség, ahol tabuk nélkül beszélgethetünk, a csoport energiái megnyitnak, támogatnak. 

Miért olyan fontos a türelem?

Jó, ha tudjuk, hogy egészségügyi problémákat is okozhat, ha siettetjük a test regenerációját vagy nem törődünk vele, pl. gerinc problémák, süllyedések, ciklus problémák. A testünkhöz fűződő viszonyunk a menstruációnkra is kihat.

Mi történik a ciklusunkkal ilyenkor?

A szülés utáni első ciklusok lehetnek nagyon intenzívek vagy ehetnek nagyon enyhék, de nagy valószínűséggel rendszertelen lesz. Aki szoptat, annak általában később tér vissza a menstruációja a szülés után. Hogy kinek
mikor jön el az első női nap a szülés után, nagyjából megjósolhatatlan. Számtalan oka lehet a menstruációs ciklus változásának ilyenkor, mert annyi minden történik testi szinten. A méhnek időre van szüksége, míg normál méretére visszahúzódik, a hormonszint ingadozik, a prolaktin hormon pedig vérzéskimaradást okozhat – de ez csak néhány példa arra, hogy milyen sok minden történik ebben az időszakban.

Pad Mariann | Jóganyucik

Ez egy 5 alkalmas csoport. Milyen gyakorlásra számíthat aki csatlakozik?

Speciális jóga gyakorlatokkal támogatjuk a ciklusod és a hormonális egyensúlyt. Nagy hangsúlyt fektetünk a medence és a női szervek területére a gyakorlás során. Gátizom tornával segítjük a hosszú távú női egészség megtartását (aranyér, vizelettartási problémák, orgazmus problémák, süllyedéses betegségek megelőzése). És légzőgyakorlatokkal, meditációval, relaxációval mélyítjük el a gyakorlatok hatását, oldunk fel blokkokat

A fizikai gyakorlatokon túl lelkünk kapujával is kapcsolódunk majd: megérteni, elfogadni, támogatni a megváltozott testünket, lelkünket a szülés után. Emellett praktikus dolgokról is lesz szó – pl. hogy tampon vagy kehely, mit mikor használjunk, ne használjunk és miért, stb.

Milyen tapasztalataid vannak, milyen jótékony hatásai vannak a fentieknek?

Az a tapasztalatom, hogy a gyakorló anyukáknak elmélyül a kapcsolat önmagukkal. Kiegyensúlyozottabbak lesznek, csökken a menstruáció előtti labilitás, tudatosabbak és magabiztosabbak lesznek különböző szerepeikben – nőként, anyakén és munkában is. A saját ritmusunk megsimerése, megértése türelmesebbé tesz bennünket, és a gyakorlás a szexualitást is pozitívan befolyásolja

Amellett, hogy kiegyensúlyozódik a menstruációs ciklus, a hormonrendszer, elmélyül a nőiséggel való kapcsolatunk is, és nem utolsó sorban, ez remek énidős program is.

Szülés után mennyi idővel lehet csatlakozni egy ilyen csoporthoz?

A szülés után leghamarabb 3 hónappal várom az anyukákat. És olyanokat is szívesen látok, akik már régebben szültek – ezek a folyamatok számukra is hasznosak.

RÉSZLETEK AZ INDULÓ CSOPORTRÓL

Örömteli női napok (a szülés után) 5 alkalmas Anya-jóga csoport indul szeptember 25-én szombaton, online.

Tervezett időpontok:
szeptember 25. szombat 10-11.15
október 2. szombat 10-11.15
október 9. szombat 10-11.15
október 16 szombat 10-11.15
október 23. szombat 10-11.15

Jelentkezési határidő: szeptember 24. péntek 13h

Jelentkezés kizárólag e-mailben: gyengedszules.szuletes@gmail.com

Részvételi díj: 15000 Ft/ 5 alkalom, melyet előre átutlással tudsz
rendezni.

Jóganyucik FB csoport tagoknak 10% kedvezmény.
https://www.facebook.com/groups/2678185545746586

Figyelem! Ajánlói kedvezmény! Ha hozod a barátnődet, testvéredet, kolléganődet stb, akkor te is, ő is kap 5% kedvezményt a tanfolyam árából! Ha Jóganyucik csoport tag vagy, összevonhatod a 10%-al így 15%
kedvezménnyel tudsz jönni.

A Zoom-on tartjuk az órákat. Minden óra VISSZANÉZHETŐ lesz, így ha esetleg egy – egy alkalomra nem tudsz élőben eljönni, a tanfolyam végéig minden óra elérhető lesz így többször is lehet majd gyakorolni.

Ha bármi kérdésed felmerül, keress nyugodtan.
Szeretettel várlak
Mariann”


Photo by MART PRODUCTION from Pexels