Kanyargós vagy egyenes, kényelmes kitérőkkel teli vagy hirtelen: mindenféle út vezethet újrakezdéshez. Egy olyan állapothoz, amikor azt érezzük, valamit be kell fejeznünk, és egy nagy lapozásra van szükség Életünk könyvében.
Most olyan történeteket gyűjtöttem össze, amiknek a főszereplői a gasztronómiában találták meg önmagukat, és az eredeti végzettségükhöz képest valami egészen újba kezdtek.
Horváth Flóra, a Fecskefészek Gasztroműhely háziasszonya például egy dologban teljesen biztos volt: sosem szeretne gazdálkodni, mert gyerekként, kamaszként rengeteget dolgozott a nagyszülei háza körül és a földeken. Építőmérnöknek tanult, el is helyezkedett a végzettsége szerint, de valami hiányozni kezdett… A megszokott, falusi ízek és minőség.
„26 éves korom körül – amikor elköltöztem otthonról – átfordult bennem valami. Elkezdtem önálló háztartást vezetni, másról is gondoskodni, rendszeresen főzni és keresni az emlékeimben a gyerekkori ízeket” – meséli Flóra. Rájött, hogy ezeket az ízeket csak egyféleképpen érheti el: ha – lázadó tinédzserkori fogadalmával ellentétben – visszatér a gyökerekhez… Viszlát, mérnöki diploma! A fiatal lány a vendéglátás felé vette az irányt, mert rájött, hogy a gasztronómiában fog tudni igazán kiteljesedni. Flóra ezt írja közösségi oldalán:
„Felhagytunk a bolti zöldségek, húsok, pékáruk, tejtermékek fogyasztásával és áttértünk a saját előállításra. Ha nekem valaki 6 éve azt mondja, hogy a nyarakat kapálással és befőzéssel fogom tölteni, minden héten kovászt etetek, télen meg egy hétvége alatt feldolgozok 150 liter tejet, biztos jót nevettem volna.”
Felnőttképzésben üzletvezető- szakács- és pincér képesítést kapott, majd egy vállalkozói mentorprogramba is jelentkezett és online kurzusokat végzett el, hogy minél több irányból szerezzen tudást az álma megvalósításához.
A Vas megyei Velemben található Vendégasztala és workshopjai sorra vonzzák a vendégeket, az ötletei ugyanolyan kifogyhatatlanok, mint a kertje és a spájza. Magát „megrögzött fanatikusnak” hívja, de hát ilyen az, amikor valaki mer váltani és szerelmes az újonnan megtalált hivatásába.
A szerelem Vargáné Topor Erikában is lobog… Egyrészt férje iránt – akivel a kezdetektől együtt vezetik a Gourmet&Delicious Manufaktúrát -, másrészt a vállalkozásuk, a különleges szószok és az ételfotózás iránt.
„A történetünk 2014-ben kezdődött, amikor családi tragédiák és egészségügyi, családalapítási problémák miatt úgy döntöttünk, szakítunk a stresszes budapesti életünkkel, és vidékre költözünk.
Az eredeti végzettségünk is inkább ide kötődik, én kertészmérnök vagyok, a férjem agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök és vadgazda mérnök. Nem tipikusan fővárosi szakmák…
Szabadtartású legeltetésből származó libahússal és bio zöldségtermesztéssel szerettünk volna foglalkozni. Ezt – ahogy mondani szokás – egy picit „túltoltuk”, és ma már ott tartunk, hogy évi 12-20 ezer palack szószt készítünk. De kaphatók nálunk pácok, főzelékek, savanyúságok, édességek, készételek is”- meséli Erika, miközben pont a chipotle és barbecue szósz főzését felügyeli a háttérben.
Helyileg Bács-Kiskun megye közepén, a régi homokbányák mellett dolgoznak, poszahomokon. A szakmabeliek közül többen bolondnak gondolják őket, amiért ide költöztek és itt gazdálkodnak, de számukra nincs akadály. Termékeikkel még a Bocuse d’Or versenyeken vagy Michelin csillagos étteremben is lehet találkozni, ami elég meggyőző, ha a minőségről van szó.
„Elvarázsolva alkotjuk a szószokat, mint a gyerekek, és ha valami újdonságot kell kitalálni, rettentően izgatottak leszünk. A fotózás az én reszortom, közben nem szabad hozzám szólni. Cssss, Erika alkot!
A férjem a chilipaprikák közelében tud úgy viselkedni, mint egy kisfiú, aki megkapta az áhított építő szettet. Lelkendezve újságolja, hogy mi a különbség a jobbra és a balra kunkorodó paprikák ízében, vagy hogy milyen új fajtát lehetne beszerezni” – osztja meg Erika. A sikerük receptje titkos, de egy nagy adag bátorság, kreativitás, kitartás, alkalmazkodás és tisztelet biztosan van benne.
Ezekről a fogalmakról Ternák Zsuzsa, a Lili’s truck gluténmentes food truck ötletgazdája is sokat tud mesélni.
„A nagyobbik lányomról, Liliről 3 évesen kiderült, hogy cöliákiás. Szerencsénk volt, mert egy fantasztikus gasztroenteorológushoz kerültünk, és hamar megtalálta, mi a gond. Autoimmun betegség. Lili hiperérzékeny a gluténra, a keresztszennyeződést sem tűri a szervezete, azonnal rosszul lesz.
Mikor óvodába került, vittem magammal az „itinert”, hogy mit ehet, mit nem, mire kell különösen figyelni. Nehéz volt megélni, hogy úgy tekintettek rám, túlfontoskodom a dolgot, pedig csak segíteni szerettem volna a pedagógusoknak, hogy jobban megértsék a helyzetet. A gyereket kiültették egy külön székre a karácsonyi mézeskalács sütéskor, mert ő más, mint a többiek, és nem érhet a tésztához.
Óvodát váltottunk, olyan csoportba kértem Lilit, ahol az óvónőnek már volt tapasztalata lisztérzékenységgel. A lányom lassacskán, de elkezdett nyitni a közösség felé, csökkent a szorongása. Az iskolában sajnos mindent elölről kezdtünk, megesett, hogy Lili egész nap hasfájással feküdt a teremben, de nem hívott fel a tanító, mert nem gondolta súlyosnak az állapotát.
Az ilyen és ehhez hasonló negatív élmények, majd egy viharos válás után, a magánéleti gödör legalján úgy döntöttem, megvalósítom a régi álmomat: egy food truck-ot, ahol minden lisztérzékeny talál magának valami finomságot.
Az irodai munkát büfékocsira cserélte, és új párjával fejest ugrott egy korábbitól egészen eltérő életformába. Szinte minden hétvégén máshol parkolnak le, színes food truck-jukkal feldobják a magyar nagyvárosok életét. A lisztérzékeny vásárlók pedig követik és követelik is őket, hiszen végre találtak egy helyet, ahol ők is nyugodtan fogyaszthatnak bármit. Korábban a rendezvények, fesztiválok kínálatából hiányzott a gluténmentes kínálat, most nagyon sokan hálásak a hiánypótló ötletért.
„Utólag állt bennem össze a kép, hogy valószínűleg azért hoztam létre a food truck-ot, hogy könnyebben meg tudjak küzdeni a helyzettel, és a lányomnak is segítsek elfogadni a cöliákiát” – összegzi Zsuzsa.
Ha szívesen olvasnál még gasztro-újrakezdőkről, ITT találod Csorba Noémi történetét, aki szintén az iroda világából lépett ki, méghozzá jó messzire. Magassarkú cipője és kosztümjei már a szekrényben pihennek, mert a gazdájuk inkább krumplisládákat pakol és a Falusi Kosár márka útját egyengeti.
ITT olvashatsz Gyulai-Bárdos Zitáról, aki egy komoly stroke után a konyhában találta meg újra az harmóniát.
IDE kattintva Lajer Hajnalka történetét olvashatod, aki a Külkereskedelmi Főiskola után már „diplomás lekvárfőzőként” dolgozik.
EBBEN a cikkben Buzásné Kata, a díjnyertes „Nyúli Tüzes Chili” háziasszonya meséli el útját Debrecen belvárosából a gazdálkodásig.
ITT Nagy Zsófiról, a Fűszeres Lányról olvashatsz, aki egy véletlen folytán lett kertészmérnök. Már ha vannak véletlenek.
EBBEN az interjúban pedig Kiss Mona, a „mentes” receptek feketeöves mestere osztja meg történetét, ami tulajdonképpen folyamatos újrakezdések sora…
/Kiemelt kép: Nikola Jovanovic, Unsplash/