Somorjai Blankával, az Amala Garden meditációs központ és a Lélekpercek – Virtuális Női Meditációs Akadémia megalkotójával beszélgettem meditációról és a női életminőségről. Folyamatosan lehet csatlakozni a csoporthoz, de pont most májusban indul nálad egy új trimeszter. Azért találom különösen szerencsésnek ezt a programot, mert napi 10 percről beszélünk. Ennyi időm még nekem is van.

Nagyon szimpatikus és hívogató a név, hogy Lélekpercek. Teljes nevén Lélekpercek – Virtuális Női Meditációs Akadémia. Pontosan mit is takar ez az elnevezés?

Ez egy női tér, ahol a női lét különböző kérdéseire, problémáira meditációs és tudatosságnövelő módszerekkel keressük a válaszokat és az egyéni megoldásokat. Tanulunk nőül, mert úgy tűnik, amibe beleszocializálódtunk az minden csak nem nőies és ráadásul nagyon úgy fest, hogy még boldogtalanná is tesz.

Igen, egyetértek. És ezzel az egyensúlytalansággal válunk anyává is… Nekünk anyukáknak miért ajánlod ezt a programot?

Azért mert pár hét mindennapos gyakorlás után olyan belső erő és béke lesz az alapállapotod, amit Te magad se gondoltál volna. A gyerekes lét folyamatos hullámvasútján való utazást én már enélkül nem tudnám elképzelni és nem is szeretném kivitelezni. Azt érzem, minden szülésfelkészítő és gyereknevelési könyv kihagyja azt a fontos lépést, hogy hogyan lesz az anyuka olyan állapotban, hogy az azokban bemutatott remek ötleteket valóban alkalmazni tudja. Én ehhez a nulladik ponthoz szeretnék hozzáadni, mert szerintem erre lehet csak építeni a többit. A belső erő megadja az alkalmasságérzést és a bázisa annak, hogy ura tudsz lenni az életednek. A belső harmónia, béke pedig segít abban, hogy megfelelően és könnyedén tudj alkalmazkodni az élet mindennapos kihívásaihoz.

Ez jól hangzik nagyon, mert ha már csak egy picit is sikerül ebből megvalósítani, az az egész családnak javára válhat. Motoszkál egy kérdés a fejemben, de ne vedd kötekedésnek. Tényleg lehet meditációt tanulni online? 

Aki nyitott a tanulásnak erre a formájára az mindent meg tud tanulni online. Én is sok mindent tanulok online, másként nem is tudnám: a jógikus tudományokat például Los Angelesben, a zen teaszertartást pedig Taiwanon tanulom úgy, hogy Budapesten élek. A tanítás szavakon túli esszenciája átjön akadálytalanul online is, hiszen az energiaáramlásnak nincsenek tér-idő korlátai.
De visszatérve magára a meditációra, a Lélekpercekben megkapod az adott meditációs gyakorlat témáját, technikáját és energetikai kódját. Onnantól rajtad áll, hogy mennyire viszed mélyre: egy mentális gyakorlat szintjén dolgozol vele, vagy mész tovább és a gyakorlás során eljutsz a meditációig. Mindkettő hasznodra válik és mindkettőhöz megkapod a támogatást, de a gyakorlottságod és szándékod függvényében teljesen szabadon mozoghatsz egyénileg a mélységben. Az energetikai kód egyébként úgy tűnik, átmegy akkor is, ha nem is gyakorolsz, de a csoportban vagy. Nagyon sok beszámolót kapok, hogy egy csoporttag adott hónapban nem tudott úgy vagy annyit vagy egyáltalán gyakorolni, de megtörténtek vele a dolgok ennek ellenére. Persze nem bíztatok senkit arra, hogy úgy jöjjön a Lélekpercek csoportba, hogy nem tervez meditálni, de ez egy érdekes jelenség.

A gyakorlati élet szintjén mit ad a meditáció a gyakorlóinak? (és környezetüknek)

A meditáció az olyan alapvető kellene hogy legyen, mint a fogmosás. Az életed minősége múlik azon, hogy meditálsz vagy sem. Sokkal többre és jobbra lenne képes az emberiség, ha mindannyian meditálnánk legalább 10 percet naponta. A mai világban, ha vakon követed a társadalmi elvárásokat, akkor garantáltan elveszíted magad, és sérül a lelked. Ez ellen semmit nem teszünk, mert nem tanuljuk a hogyant. Csak az anyagot suvickoljuk fényesre, a lélek pedig toprongyos marad. Én azt képviselem, hogy állítsuk helyre az egyensúlyt és igenis szánjunk a lelkünkre is (innen a Lélekpercek) naponta pár percet. Sokkal messzebbre jutunk, mint évente pár nap spirituális elvonulással. Egy elvonulás ritkán ad egy egész évre muníciót, viszont reggel pár perccel jól tudod indítani a napodat, jobb ember leszel magadnak és másoknak is. Én anno napi 2 perc meditációval kezdtem, és döbbenetes volt a hatása az életemre, az életem minőségére. A napi két percemmel a romokban heverő életemből egy év alatt eljutottam oda, hogy bármelyik területre néztem, szerettem, amit látok.

Miért ezt tanítod? Miért pont a meditáció a leghatékonyabb megoldás?

Minden Lélekperces meditáció egy külön világ, amit, miután megjártál, az ott tapasztaltakat beépítheted az életedbe és jobbá tudod azt tenni. Tényleg az utazáshoz tudom a leginkább hasonlítani, ahol látsz egy jó ötletet, vagy kóstolsz valami nagyon finomat, és azt hazahozod, és onnantól az életed részévé teszed. Ezek a meditációk nagyon magas minőségűek és annyira gazdagok, hogy akár egyetlen eggyel el lehetne lenni egy egész életen át. Az utazási hatás azonban nem működik, ha csak az utazási prospektust nézegeted, oda kell utaznod a helyszínre ehhez. A meditáció egy eszköz arra, hogy úgy tudj valós, gazdagító élményeket szerezni, hogy nem kell menned sehova. Én nem ismerem a meditációnál változatosabb, egyszerűbb, gyorsabb és elérhetőbb módját az életünket gazdagító élményszerzésnek. Szoktam mondani viccesen, de igazából komolyan gondolom, hogy meditáció nélkül lehet élni, de nem érdemes.

Tényleg számít az, hogy valaki gyakorol egy családban? 

Mondhatnám, hogy ha egy férfi nem gyakorol egy családban az nem szerencsés, de ha egy nő nem gyakorol az katasztrófa, hiszen a gyerekek (és a férj) az ő energetikájába vannak bekötve. Hétköznapi nyelven erre szokták mondani, hogy ha egy családban az anya nincs jól, akkor senki sincs jól. Ha a nő rendezett, felhangolt és harmonikus, akkor ez idővel érezteti majd a hatását a családi alaphangulaton, a szűkebb és tágabb környezetben. Persze pont a nők életébe a legnagyobb kihívás beilleszteni még ezt a napi 10 percet is, de megvalósítható, a csoportban sem remeték vannak, hanem hús-vér hétköznapi csodálatos nők, feleségek, anyák.

Mit kap aki belép a csoportba?

Egy meditációt 40 napig gyakorolunk, egyrészt azért, hogy elmélyítsük, másrészt, hogy legyen egy teljesen gyakorlati tapasztalatunk az életünkre tett hatásáról. Minden a csoportban ezt a napi 10 perc meditációt támogatja: a tananyagok, az útmutatók, a bejegyzések, a reggeli közös gyakorlás, a videós bejelentkezések, a közösség. Ezen túl, a 40 nap alatt tartok két esti workshopot, ahol mélyebben belemegyünk egy-egy női témába. Nem utolsó sorban a Lélekpercek csoportban egy intim, elfogadó és érzékeny női közeget találsz, amiben a megosztás, az önkifejezés vagy akár a támogatáskérés szabadon és őszintén megvalósulhat. Egy ilyen női háttérháló minden nőnek kell, hogy legyen az életében.

Ugye? A női körök megtartó ereje már egy ideje témánk, és minden ilyennek nagyon örülök, mert ahol nők együtt gyakorolnak, ott mindig történik valami csoda. (Lásd Andi korábbi írását: Gyertek elő, női körök!)

Visszatérve a programhoz, remélem sikerül írásban is átadni azt a tiszta örömöt és lelkesedést, amivel a meditációról mesélsz. Számomra ez a minőség már önmagában meggyőző, és csak alátámasztja a válaszaidat, hogy tényleg érdemes rászánni azt a kis időt a meditációra, és beépíteni a mindennapjainkba, mint a fogmosást!
Köszönöm a beszélgetést! ♡ 

RÉSZLETEK:

Ha szeretnél csatlakozni a csoporthoz, most megteheted a 2022. 2. trimeszter (2022.május 16. – 2022. szeptember 12.) 3×40 napos tagságot tartalmaz. 

Lélekpercek – Virtuális Női Meditációs Akadémia | 2. trimeszterre jelentkezés itt.

További infó az Amala Garden programjairól: itt.

Photo by Yan Krukov from Pexels