Ismerd meg önmagad a bolygók segítségével, fényesítsd fel kapcsolataid az égi tudással! Asztrológiai útmutató kezdőknek – itt a folytatás!

Előző írásunkban az úgynevezett fő személyiség jelölőket vettük sorra: a Napot, a Holdat, a Merkúrt, a Vénuszt és a Marsot. Nagy vonalakban megnéztük, milyen szerepük van abban, ahogyan viselkedünk, ahogy érezzük magunkat a világban. Szó volt róla, hogy mindannyiuknak léteznek magasabb, és alacsonyabb megélési szintjei, s hogy ezeken tudatosságunk emelésével állíthatunk. Az alábbiakban arról írok – persze, csak stilizáltan –, hogyan jelennek meg ezen égitestek a kapcsolatok, a párkapcsolat világában.

A Nap: az én életem, az én dolgom

Szokás azt mondani, hogy a kapcsolatokban a férfi a Nap, a nő a Hold – de ez azért ennél árnyaltabb. Minden résztvevőnek mindkét minőség fontos ugyanis. A nőnek is vállalnia kell (mármint: javasolt) a sorsuralás felelősségét. Meg kell tanulnia, hogyan maradjon a középpontjában, vagy éppen hogy térjen oda vissza. Ha nem így tesz, akkor szétszórja magát, nem a saját életét éli. És ebből elégedetlenség, üresség, piszkálódás, mások hibáztatása fakad. Ha a saját életem fölött van hatalmam, akkor nem akarok hatalmat szerezni fölötted. De nem akarok mindenkinek megfelelni sem, feladva önmagam, hogy hazug kapcsolatokban, vagy éppen nem nekem való munkával töltsem az életem. Inkább erőmbe állok, és cselekvően beteljesítem sorsomat.
A Nap a születési képletben kiteljesedésünk útjára utal. Emellett az apa jelölője is. Megmutatja, milyen apai mintákkal érkeztem, és azt is, nőként milyen férjre vágyok, milyen apát szeretnék a gyerekeimnek?
Az a férfi, aki családjában magas rendű Nap minőséget testesít meg: megbízható, nagylelkű, szeretetteli és erős. Biztonságot teremt szeretteinek.

Családban: Nap és Hold dinamikus tánca.

A Hold: teret adni az érzéseknek

Női minőség, mondjuk a Holdra – és valóban így is van. Csakhogy, azt már minimum Jung óta tudjuk, hogy mindannyiunknak van női és férfi oldala egyaránt. Tágabb értelemben a Hold a befogadás és gondoskodás képességét jelenti, de hozzá tartozik az érzelmek megélése is. Nagyon fontos aspektusa az intuíció működtetése. És igen, a férfinak is szüksége van az intuícióra, gondoljunk csak Einsteinre – és fontos az is, hogy érzelmeit meg tudja élni. Hogy befogadó, lágyabb módon is képes legyen a kapcsolódásra időnként. Kell, hogy bírjon empátiával. Hogy értékelje a romantikát.
Ha ugyanis meg merem élni az érzéseimet ahelyett, hogy félnék tőlük, akkor megtanulok velük bánni is.
A személyes horoszkópban a Hold mutatja az édesanyát, a hozott anyai mintákat. Férfiaknak megmutatja, milyen feleségre vágynak, milyen anyát képzelnek el a gyerekeiknek? Nőknél jelzi, anyaként milyen az alapbeállítódásuk.
S ha van a családban egy olyan férfi, aki igazi Nap, akkor magától fog működni a női Hold szerep is. Nem elvárás, hanem örömteli szolgálat lesz a nő részéről, hogy gondoskodjon, befogadjon, és élje a lágyságot. Nem versenyezni fog a társsal, hanem egyenrangú, harmonikus partnere lesz. Mert azt fontos megértenünk, hogy nincs köztük hierarchia: kiegészítik egymást.

Merkúr – gyere drágám, beszéljük meg!

Párkapcsolati szempontból leginkább azt tudjuk megvizsgálni e bolygó segítségével, milyen gondolkodásbéli azonosságok és különbségek vannak közöttünk, milyen kommunikációs feladataink vannak? Rámutathat az együttműködés útjaira, vizsgálata segíthet, hogy megértsük egymást.

Az őszinte beszélgetések bizalmat, tiszteletet, nyitottságot feltételeznek.

Vénusz: akiről a Szerelem, szex, gyengédség rovat szól

Bizony, ő is létfontosságú mindkét felet tekintve. Egyrészt megmutatja, milyen életet szeret élni a nő, ha szingli: mire vágyik, mi mozgatja? Másrészt férfiak esetében rávilágít, mi izgatja fel őket a partnerükben, kire indulnak be úgy igazán? A személyes képletben arra is utal, hol, melyik életterületen vagyunk a legtermékenyebbek.
Ha hűtlenségen kapjuk magunkat, biztosak lehetünk benne, hogy a bennünk élő Vénusz éppen alacsony szinten mutatkozik meg. Volna vele dolgunk. Megvizsgálhatnánk például valódi vágyainkat és azt: miért nem merjük felvállalni azokat? A megcsalás és élvhajhászat másik oldala a frigiditás, az unalmas, beszürkült élet. Ebben az esetben is nagy szolgálatot teszünk magunknak, ha gyógyítjuk a bennünk élő szerelemistennőt.

És végül jöjjön az izmos hadvezér: a Mars

Magas szinten erő, alacsonyan erőszak. Jól működtetve kezdeményező készség, önmeghaladás, egyenesség. A szeretet nyílt kimutatásának képessége. Ugye, nem kell mondanom, miért fontos ez egy kapcsolatban?
Nőknél mutatja az ideális férfit, a pasast, aki igazán bejön. Vénusszal együtt utal szexualitásunkra. Férfiaknál megmutatja, milyen férfi az illető – legalábbis, amikor épp nem apa szerepben tündököl.

A Kos Vénusz szívet tipor, nem szerénykedik – a Skorpió titokzatosságával hódít.

A kapcsolat szakaszai és a bolygók

Amikor egyedülállóként megismerkedünk valakivel, első sorban a Mars és a Vénusz jut nagy szerephez. Általuk ébred fel a vonzalom, ők alapozzák meg a „bűvös bizserét”, amitől pillangókat érzünk a gyomrunkban és csillámpor szitál az agyunkra (hogy egyéb testrészekben megjelenő természeti erőkről ne is beszéljek). Megnyitják tehát az utat egymás, és a közös teremtés irányába. A kölcsönös vágyból ugyanis sok esetben gyermek is születik: a szerelem pecsétje.
És, hogy ez a pecsét ne lezárása legyen egy korszaknak, azért bizony nem árt tudatosan tennünk. Asztrológiai szempontból ugyanis mihelyt férj és feleség, mi több, anya és apa leszünk, hirtelen egészen más kezd el működni bennünk, mint ami addig érvényes volt. Így fordulhat elő, hogy a tüzes, vagány, szexi nőből anyaként például sikamikáló, sütő-főző, lazítani képtelen asszony válik. Vagy fordítva: a házasság előtt szende és szűzies hölgy netalán vérmesebb és önérvényesítőbb lesz, mint valaha.
A házasságban és szülőségben Marsból és Vénuszból első sorban Nappá és Holddá változunk. Különösen igaz ez arra az életszakaszra, amikor a gyerekek még kicsik, és nagy fokú gondoskodásra van szükségük. Hiszen mihez is kezdene egy éhes csecsemő egy tűsarkakon billegő főnökasszonnyal? Egy kereset nélküli, kisbabát dajkáló anya egy hangoskodó díszhímmel?
A kapcsolat és a szülőség későbbi szakaszában, vagy különböző élethelyzetekben aztán a változások folytatódhatnak. Például, ha egy anya visszatér a munkába, és ismét elkezd kicsit Nappá válni. Határozott igazgató asszony hat-nyolc órában, majd megkísérel odaadó feleség lenni, és beleengedődni az esti mese és az altatás édes pillanataiba. Holdként. Hát… Ez a hirtelen és éles szerepváltás sok mindenkit megvisel, és nem véletlenül. Mi lehet hát a megoldás?
Természetesen egy pohár minőségi vörösbor sok gondot le tud venni az ember lányának válláról. Az alkoholnál is hatékonyabb azonban az ön- és társismeret. Ismerni a születési képletet, ismerni bolygóinkat nagy ajándék és jó lehetőség – de még erre sincs feltétlenül szükség, ha tudatosan éljük az életünk. Ne próbáljunk ugyanazok lenni, ugyanazt érezni, ugyanúgy viselkedni teljesen eltérő körülmények között! És ne várjuk ezt a másiktól sem. Ha úgy érezzük, túlságosan elhatalmasodott rajtunk egy-egy princípium, archetipikus erő, tudatosan adjunk teret másnak is!
És ne feledjük: Ha a saját életem fölött van hatalmam, nem akarok hatalmaskodni fölötted. Ha biztonságban érzem magam, nem versengek. Ha szeretem magam, nem tőled várom, hogy bizonyítsd értékességemet. Ha értékelem magam, téged is értékelni tudlak féltékenység helyett. Ha megbecsülöm magam, a világ is megbecsül. Ha képes vagyok a szeretetre: szeretve leszek.

Csillag Enikő, spirituális konzulens

További írások a szerzőtől itt: https://magikusno.wordpress.com/blog-2/
Facebook: https://www.facebook.com/magikusnoutja
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChR9wCpkH_hwlAbWzDRTucQ

banner

Photo by: pixabay.com