Február a szülinapom hónapja, és bár nem vagyok nagy tél rajongó, mostanra igazán megszerettem ezt az egyszerre friss és kuckózós hónapot. Friss, mert a hónap második felében rendszerint már megindul az olvadás, enyhülnek a fagyok. Kuckózós, mert azért nem ritkán ilyentájt érkezik az első hó. És olyan sok izgalmas dolgot tartogat!

Mi mindenre készülhetünk tehát februárban? Mit tegyünk, ha szeretnénk belesimulni e hónapba? Következzék néhány tipp a tél utolsó napjaira!

1. Farsangolj!

Február a farsang hónapja, s mint olyan, hív az alakoskodásra, bolondozásra, mulatozásra. A hónap első felében, február 19-ig a Nap a Vízöntő zodiákusában jár. Ilyenkor érdemes újdonságokat kipróbálni, de arra is kitűnő ez az időszak, hogy kreativitásunkat a közösségért használjuk. Most sokat tehetünk a dolgok tisztázásáért, a felszabadulásért. A Vízöntő ideje kedvez a közösségi életnek, a vidámságnak, pezsgésnek is – ez a karneválok, farsangi bulik ideje. A farsangi időszak vízkereszt napjával indul (január 6.), és hamvazó szerdáig tart, ami idén február 23-ra esik.
A régiségben ez az ünnep a tél, a sötétség elűzésére szolgált – használd ki te is ezeket a heteket arra, hogy valami szokatlant csinálj! Ennek egyik legjobb módja, ha jelmezt, álarcot húzol. Az ilyen bulikra azonban időben jó felkészülni – az utolsó pillanatra hagyott maskara sok fejtörést, idegeskedést és nagy kiadásokat hozhat. Válassz valami egyszerű, mégis kreatív megoldást! Ha magad nem vagy otthon a jelmezkészítésben, nézz körül a régi ruháid között, menj turkálóba, vagy keress meg időben egy ügyes varrónőt. Én nem vagyok egy DIY alkat, de eddig szinte sosem mentem jelmezkölcsönzőbe. Voltam már magánnyomozó, szomszédasszony, angyal, jósnő, tavasztündér – és mindegyikhez otthonról öltöztem. Ha azonban minimalista gardróbod van, irány a kölcsönző! Itt pedig találhatsz néhány mókás jelmez ötletet felnőtteknek.

2. Ünnepeld a szerelmet!

Akár kapcsolatban élsz, akár magad vagy – a Bálint, vagy Valentin nap kitűnő alkalom egy kis kényeztetésre! A szerelem nemcsak kapcsolat két ember között – több ennél. Szerelmesnek lenni létállapot, amelyet napról napra erősíthetünk magunkban.
Gondold át, hogyan van jelen életedben a szerelem, mint minőség? Alkoss, adj hálát! Vegyél egy illatos fürdőt, menj wellnesselni, szépségszalonba! Aztán igyatok egy italt a barátnőiddel, vagy rendezz vacsorát kettesben, a barátoknak, netán a gyerekekkel – a lényeg, hogy ünnepeld a benned élő Vénuszt. Idén ezen a napon a szerelemistennő a Halak zodiákusában, a Halak csillagkép visszaúszó halának csillagai alatt tartózkodik, kéz a kézben a Neptunusszal. Utóbbit a Vénusz magasabb oktávjaként is szokás emlegetni asztrozófus körökben, így mindenképpen különleges lesz ez a Valentin. Ráérezhetünk önmagunk elől is rejtegetett, legtitkosabb vágyainkra. Érzékelhetjük az igazi egységet, az Unio Mysticát. Szerelemmel, vénuszi minőségekkel kapcsolatos meditációra, női gyógyításokra szuper nap lesz!

3. Mozdulj!

A hosszú téli időszak, a kuckózás, a forró csokoládék és sült húsok, no meg a farsangi alkoholizálás kapcsán könnyű bepunnyadni, de nem kell így maradj. Ha a január nem az edzésekről szólt, most már akkor is ideje megmozdulni! Kezdd rendszeres sétákkal, úszással, vagy a jóga ízületi- és mirigytisztító gyakorlatsorával. Ez segíteni fog, hogy a tested és energetikai rendszered is életre keljen a téli álom után. A finomabb a mozgásokkal megalapozhatod az erőteljesebb, tavaszi edzéseket. Március 21-én ugyanis bekövetkezik majd a tavaszi nap-éj egyenlőség, amikor a Nap eléri a Kos zodiákust az évkörön. Innentől kezdve pedig diadalmaskodik az élet, a növekedés, a fény – és ilyenkor lelkesebben indulunk egy sportosabb irányba is. Mire megérkeznek az első meleg napsugarak, könnyebbek lesznek a lépteid, és magabiztosan dobálhatod a hajad séta közben!

4. Tervezd meg a kertedet!

A kerted sokféle lehet: ágyások az udvaron, cserepek az ablakpárkányon, ládák az erkélyen. A lényeg, hogy most van ideje az ábrándozásnak, majd a tervezésnek! Ehhez hamarosan hozok nektek egy szuper kis listát könyvekről és filmekről – addig is kezdheted azzal, hogy körülnézel, milyen szakirodalom érhető el a helyi könyvtárban, és keresel néhány jó blogot az interneten a témáról. Számtalan kertművelési módszer létezik, ásástól a mulcsozásig, aquapóniától a földbe ásott melegházig, rendezett soroktól az erdőkertig. Érdemes kicsi tájékozódni minderről, mert egyrészt hihetetlenül érdekes, másrészt nagyon lelkesítő. A kerti munka, a növényekkel való törődés önmagában erőteljesen földel, feltölt, megnyugtat. Ha pedig szerencséd van, bőséges termést is szüretelhetsz majd! Egyelőre gondold át, milyen módszer szerint, mekkora területen szeretnél kertészkedni, mit szeretnél termelni? A vetőmagokat beszerezheted szakboltokban, de elmehetsz magbörzére is – így van módod tapasztalatot cserélni, új barátokat és különleges magokat szerezni.

Ébredezős, mulatságos, közösségi februárt nektek!

Csillag Enikő, holisztikus életmód tanácsadó

Facebook Instagram YouTube MumPark Magazin

banner

Photo by: pixabay.com