Sokan szeretjük a finom illatokat a lakásban, és azt is tudjuk, hogy az illóolajok jó hatással vannak egészségünkre. De hogyan kell őket szakszerűen használni? Dr. Takács-Tóth Diána vegyész, aromaterapeuta, a Diadeur márka tulajdonosa segít eligazodni.

Az aromaterápia gyógyír lehet a téli betegségekre, használatával lerövidül a betegségben töltött idő. De még jobb, ha már egészségmegőrzésként használjuk, hiszen az illóolajok sokszor a betegségek megelőzésben is segítségünkre lehetnek.

MILYEN ILLÓOLAJAT VÁLASSZUNK?

Akkor lesz eredményes az illóolaj használat, ha minőségi, 100% természetes eredetű, hígítatlan olajjal dolgozol. Van néhány kritérium, aminek meg kell felelni ahhoz, hogy biztosak lehessünk benne: valóban minőségi termék van a kezünkben. Erről részletesen ITT olvashatsz. Ha teheted, készíts keveréket az illóolajokból, mivel így felerősítik egymást. Ezt szinergikus hatásnak nevezzük.

IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉS

Az egészségünket akkor tudjuk legeredményesebben megőrizni, ha erős az immunrendszerünk. Számos illóolaj van, amit párologtatni lehet immunstimuláló tulajdonsága miatt, pl: vietnámi eukaliptusz (Eucalyptus citriodora), pálmarózsa (Cymbopogon martinii), teafa (Melaleuca alternifolia), madagaszkári kámforfa (Cinnamumum camphora ct. cineol), Diadeur TÖLTÖGETŐ immunerősítő illóolaj keverék.

KÖHÖGÉS, NÁTHA

A téli időszak leggyakoribb problémái a köhögés és orrfolyás, vagy bedugult orr. Sokszor tapasztaljuk a letapadt nyák okozta kellemetlen tüneteket. A nyákoldó tulajdonságú illóolajokat párologtasd a szobádban! Ilyenek a borsmenta (Mentha piperita), fodormenta (Mentha spicata), keskenylevelű eukaliptusz (Eucalyptus radiata), tömjén (Boswelia carterii) és a Diadeur KÉKLÉG mellkasbedörzsölő balzsam. Ezek az illóolajok az orrjáratot is kitisztíthatják. Bátrabbak aromaterápiás orrcseppet is készíthetnek ENNEK a receptúrának a segítségével.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK ÉS MENNYISÉGEK
  1. Párologtatás: 15 négyzetméterenként 5 csepp illóolajat vagy illóolaj keveréket csepegtess a diffúzor tartályába!
  2. Fürdő: 1 ek. tejszínbe/tejbe/mézbe csepegtess 10 csepp illóolajat, és ezt keverd el a kádnyi vízben!
  3. Bedörzsölő: Egy evőkanál növényi olajba keverj 3 csepp Diadeur LÉLEGZŐ keveréket! Ezzel kend be a mellkast és a hát felső részét!
BIZTONSÁG

Az illóolajok, mint a gyógyszerek, kémiai vegyületek halmazai, ezért használatuk óvatosságot, adagolásuk szakértelmet kíván. 3 hónapos kor alatt kerülni kell az illóolaj használatot! Számos olajnak van ellenjavallata, amit szakember segítségével tudsz kiszűrni. Mielőtt elkezdesz illóolajat használni, kérd ki aromaterapeuta, természetgyógyász, gyógyszerész, orvos véleményét! ITT bátran kérdezhetsz a Diadeur szakértői csapatától.


/Fotó: Mohamed Hassan – Pixabay/