Mint azt már sokszor hallottuk, Dánia a világ egyik legboldogabb országa. Mi, magyarok viszont a sor végén kullogunk valahol. Mi lenne, ha ezen most változtatnánk? Tarts velem, hívjuk együtt segítségül a hygge-t! A sorozat első részében az otthonunk hangulatossá tételéről lesz szó.

Ha a dánoktól valaki azt kérdezi, hogy mi a boldogságuk titka, elsőként azt vágják rá erre, hogy „a hygge” (ejtsd: hüge). Na de mi az a hygge és mi hogyan válhatunk részesévé? Vajon nálunk, magyaroknál is működik?

A hygge

A hygge nem fordítható le egyetlen szóval. Talán a dán életérzés, vagy a dán életfilozófia a legjobb kifejezések rá. A hygge alatt ők olyan kellemes érzést értenek, amikor egy hétköznapi pillanatot, vagy egy érzést teljességgel megélsz, és egyszerűen csak jól érzed magad tőle. Szépen megfogalmazva, a hygge gyertyafénnyel és ropogó tűzzel, vidám baráti és családi együttléttel világítja be a hosszú, sötét skandináv teleket, hatja át egész évben a dán lelkeket.

Vajon ránk, magyarokra is ilyen pozitívan hat a hygge?

Remélem, hogy nem csak úgy válhatunk boldoggá, mint a Remény című rövidfilmben. A Szirmai Márton rendezte alkotásban feltalálnak egy gépet, ami még a végtelenül rosszkedvű magyarok boldogságszintjét is képes jelentősen megemelni. A készülék működési elve egyszerű: dánná változtatja az embereket.

Ajánlom, próbáljuk ki együtt a hygge-t, csak így tudhatjuk meg, hogy működik-e anélkül, hogy dánná válnánk.

Kezdjük a boldoggá válást az otthonunk hygge-hangulatának megteremtésével

Természetes fény

Jóllétünkhöz elengedhetetlen a természetes fény. Fokozza az éberséget, javítja a kedvet és a munkabírást. Engedj be a lakásba minél több természetes fényt! Hogy tovább fokozhasd a természetes fény erejét, fesd át a falakat fehér, krém- vagy halványszürke színűre. Használj tükröket és fénylő felületű bútorokat, egyéb tárgyakat. Tapasztalni fogod, hogy a világos lakás a hiedelmekkel ellentétben, nem hideget, hanem békét és derűt áraszt.

Puha párnák és takarók

Ezt talán nem is kell magyaráznom. Biztosan átjárt már téged is az a jóleső érzés, amikor magadra húzod a meleg, pihe puha takarót, magadhoz ölelsz egy párnát, a többire pedig csak kényelmesen hátradőlsz. Képzeld el ezt otthon egy remek könyvvel, vagy egy távkapcsolóval a kezedben! Ráadásul nem csak a kényelem, hanem az esztétikum is boldogít.

Természet a szobában

A hygge azt is jelenti, hogy harmóniában élni a természettel. A dánok a természetből származó minden dekorációs darabot hygge lakberendezési darabnak tekintik. Díszítsd otthonod levelekkel, gallyakkal, diófélékkel, növényekkel és a természet színeivel! Legyen sok natúr, fából készült bútorod. Hamar érezni fogod, hogy mennyire megnyugtató az ilyen környezet.

Friss levegő

A friss levegő a jó közérzet egyik legfontosabb eleme. Szellőztess rendszeresen!

Nyílt tűz, gyertyák

Nem mindenkinek van Magyarországon kandallója, de ha neked mégis lenne, akkor használd ki, gyújtsd be amilyen gyakran csak teheted és élvezd a látványt. Esetleg ülj le elé egy pohár borral és egy képes magazinnal a kezedben.

Gyújts gyertyákat! A gyertyák kellemes, meleg ragyogását semmi sem tudja pótolni. Igazán meghitt, nyugalmas légkört tudsz vele teremteni.

A tűzifa tárolása

Ha van kandallód, cserépkályhád, vagy bármilyen fatüzelésű kályhád, akkor a tűzifát rendezd el szépen! Ez is része a harmóniának.

Terítés

Ne csak ünnepekkor terítsd meg szépen az asztalt! Tegyél minden étkezést különlegessé. Nem is kell sok hozzá. Elég egy egyszerű fehér terítő, papír- vagy vászonszalvéta, a kertben frissen szedett virág, pár őszi falevél, vagy egy fenyőág. Használj gyertyát, töltsd üvegekbe a vizet.

Ha már csak ezekre figyelsz, jobban fogod magad érezni. Ha jobban érzed magad, akkor az azt jelenti, hogy boldogabb is vagy. Próbáljuk ki együtt! Várom kommentben a tapasztalataidat.

Folyt. köv.

Januári témánk a lassítás, nézz be oda is!

Kiemelt kép: myscandinavianhome.com