Olyan könyvet vegyünk az Anyukáknak, ami támogatja őket. Mutatunk egy menő listát.

Ha elsőre azt hiszed, hogy egy anyukának könnyű könyvet venni ajándékba, szeretnék most szólni, hogy ez hatalmas tévedés. Minden könyv üzenet, és az anyák túlterheltek. Rommá vagyunk pakolva (saját és külvilági) elvárásokkal, amiknek nem is lehet megfelelni. Meg nem is kell, de ehhez a felismeréshez időnként hosszú út vezet. A lényeg, hogy segítünk a körültekintő könyvvásárlásban, nehogy úgy járjon az ajándékod, mint az a fránya „Derű és nyugalom”…

Kicsivel könnyebben

Ha megvisel az anyalét eleje, és azért ez könnyen előfordul, ha nem alszunk… Szóval, ha zord az eleje, olyasmi kell, ami nem mély, hanem szeret és vicces. Együttérez, de könnyesre neveted magad rajta. Jónás Anna könyve pont az. Kötelező olvasmány és sokkal szexibb ajándék mint egy nyolcadik plüssmackó.

„Ha a reggeli kávédat délben találod meg a mikróban,
ha ringatod a bevásárlókocsit,
ha a lépcső helyett kapásból a rámpát választod,
ha kabátzsebedben újratermelődnek a nyálas-homokos kiflicsücskök,
ha automatikusan a hátsó lángra teszed a fazekat, még ha a gyerekek a nagyinál vannak is akkor hasznodra lehet ez a kötet. Mert a jelek szerint kisgyerekes szülő vagy.”

Nekünk bevált

Fekete Imola úgy ad tanácsokat, hogy nem ad tanácsokat. Megmutatja a saját küzdelmeiket, sorstársként fogja a kezünket, és irtó jó humora van. Nekem bejött.

„Anya megoldásra hajt…
Egyszer meghívtak előadást tartani arról, hogy hogyan éljük túl a dackorszakot. Azzal kezdtem, hogy fogalmam sincs. Nagy csend. Mert én nem túlélni akartam, hanem megélni. Ez a „csavar” nekem nagyon sokat segített a mindennapokban. Szemüveget cseréltem. Egyre jobban érdekelt, hogy mi is zajlik abban a kis testben, ami időnként befeszül és toporzékol, máskor meg zokogva hullik a karjaimba. Bár nem alkalmaztam, de évekbe telt végérvényesen elengedni azt a gondolatot, hogy a gyerek büntetést érdemel az engedetlenségért. Minden egyes alkalommal segített a következőnél jobb döntést hozni.

Egyértelművé vált, hogy ez egy döntés: félelemből nevelünk vagy szeretetből? Feltehetjük magunknak ezt a kérdést minden egyes nap, minden rizikós pillanatban, mert segíteni fog.”

ajándék anyának

Gyerekkel vagyok

„Negyven pillanat, amit csak szülők érthetnek.
Vagy legalábbis olyanok, akik már közelről láttak gyereket. Nagyon közelről.
Mert mi, szülők (és gyereket nagyon közelről szemlélők) a sok-sok különbség ellenére mégis hasonlítunk. Hasonló csodákkal, bosszúságokkal, kedves vagy kritizáló megjegyzésekkel találkozunk. Hasonló helyzetek töltenek el büszkeséggel, vagy okoznak dilemmát, szorongást. Egyformán itatjuk fel arcunkról a meghatottság, a tanácstalanság, vagy éppen a kitörő nevetés könnyeit.
Ha a kötetben magadra, vagy valamelyik családtagodra ismersz, az nem csupán a véletlen műve.”

Czecz Fruzsina, pszichológus és édesanya valódi szülők valódi élményeit fogalmazta rímbe – köztük a sajátjait is -, a babavárástól egészen a kamaszkorig.

A”Gyerekkel vagyok” könyv utolsó példányai még kaphatók, pl. ITTITT és ITT

Meleg reggeli minden napra

Állunk minden reggel a kávé előtt bambán a konyhában, hogy most mi is legyen… Legyen tápláló, legyen gyors, és milyen szuper lenne évszaknak megfelelő… Na vége a drámának, Kicsi Vú könyvének minden anyuka könyvtárában ott a helye!

meleg reggeli minden napra

Buddhizmus anyáknak / kisgyerekes anyáknak

„Amikor egy nő anya lesz, minden a feje tetejére áll, nem csak körülötte, hanem benne is. A gyereknevelésről szóló szakirodalom, ennek ellenére, szinte kizárólag a gyerekekkel foglalkozik. A Buddhizmus anyáknak más. Ez a könyv anyáknak szól: segít, hogy kiegyensúlyozottabban, boldogabban éljük meg az anyaságot.
Sarah Napthali, két fiú édesanyja, a buddhizmus tanításából kiindulva kínál gyakorlati megoldást az anyaság hétköznapi kihívásaira. Megmutatja, hogyan élvezhetjük ki igazán a gyermekeinkkel töltött időt, miként tudjuk megőrizni a nyugalmunkat, hogyan kezelhetjük a dühünket és lehetünk úrrá félelmeinken. A mindennapokban is könnyedén alkalmazható javaslatai segítségével nemcsak önmagunkkal és gyermekeikkel válik harmonikusabbá kapcsolatunk, párkapcsolatunk, baráti és családi viszonyaink is szeretetteljesebbek lesznek.”


Photo by Daria Shevtsova from Pexels