Káoszba fordul az időjárásunk – hívja fel magára a figyelmet az egyik hírportál cikke. A rövid írásban enyhe, szeles, csapadékos, hideg és száraz időről is szó van, csak úgy, mint meleget hozó hidegfrontról – s mindez egy héten belülre prognosztizálható. Az orvos meteorológia ilyenkor általában kétségbeejtő híreket hoz, és bizony sokan érzik saját bőrükön, mennyire megviselik őket az időjárási szélsőségek. Hoztam néhány egyszerű módszert, amelyek segítenek felkészülni a hasonló helyzetekre!

India ősi egészségtudománya, az ayurvéda három dósát különböztet meg, melyek az öt elemből épülnek fel. Ezek a váta (levegő+éter), a pitta (tűz+víz) és a kapha (föld+víz).

A dósákból épülünk fel mi magunk, testünk és elménk, de ezek a körülöttünk lévő világ építői elemei is. A dósák, ha egyensúlyban vannak, egészséget és harmóniát tapasztalunk, kibillenésük azonban problémákat okozhat.

A különféle évszakok és évszakváltások során más és más dósa dominál. A tél alapvetően váta időszak, az olvadás és a latyakos napok során azonban a váta kaphával keveredik (a kapha dósa túlzott növekedésére utalnak például a hurutos megbetegedések). A váta kibillenése gyakran fájdalommal jár együtt (például az időjárásra érzékeny ízületek sajgása, de bizonyos fajta fejfájás is ide sorolható). Ha túlságosan felszaporodik, ugyancsak jellemző lehet rá például a szétszórtság, az idegesség. Amiből pedig túl sok van, azt nem szerencsés tovább növelni – pedig bizony, hajlamosak vagyunk rá. Szerencsésebb inkább ilyenkor is a kiegyensúlyozottságra és harmóniára törekedni, ezt pedig már néhány egészen egyszerű módszerrel megtehetjük.

1. Tartsd magad melegen!

Különösen manapság, mikor a fűtést sok helyen lecsavarjuk, nagyon fontos, hogy melegen tartsuk a testünket. Ezt többféleképpen is megtehetjük. A legkézenfekvőbb megoldás, hogy melegen öltözünk. Ilyenkor a réteges öltözködés szabályait célszerű betartani: elegendő 3-4 réteg, de az legyen megfelelő minőségű, és jól felépített. Attól függően, hogy sportolni készülünk a szabadban, vagy az irodában ülünk, választhatunk többféle megoldást is. Edzéshez nyilván a technikai anyagok fognak jól jönni, de egy gyapjú aláöltözet mindenhol kapóra jöhet (és manapság már könnyű merino alsóneműhöz jutni).
Ha ülő munkát végzel, ügyelj az optimális keringésre: rendszeresen állj fel, és végezz néhány egyszerű, mozgásos gyakorlatot, vagy tegyél egy rövid sétát az épületben, hogy felmelegedj!
Nagyon fontos, hogy minél több étkezésünk is meleg legyen: reggelire egy finom, főzött zabkása vagy rántotta, ebédre valami meleg, vacsira egy jó leves… És ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű meleg italról (chai, forró víz, meleg, fűszeres tej) sem!

2. Olajozz, olajozz, olajozz!

Külsőleg hidegen sajtolt olíva-, vagy szezámolajjal kend magad, de legalább az ízületeidet. Ezt az eljárást télen naponta is ismételheted, ha nagyon fázós vagy, illetve ha ízületi problémáid vannak. Más esetben hetente háromszor pont elég lesz. Különösen jól fog esni a lábfejeden, némi önmasszázzsal egybekötve!

Belsőleg ugyancsak hidegen sajtolt növényi olajak, illetve ghí fogyasztását javaslom ebben az időszakban is – természetesen mértékkel. Az olajos magvak szintén jól jöhetnek.

FIGYELEM: az olajozás ellenjavallott, ha menstruálsz, aktív endometriózisod van, vagy cukorbetegséggel küzdesz! A téli időszakban kerüld a kókuszolajat, mert hűtő hatású!

3. Táplálkozás

Ahogy már fentebb is szó volt róla, részesítsük előnyben a meleg ételeket. Ilyentájt különösen fontos a megfelelő fűszerezés is, amely segíti az emésztést. Használj melengető, emésztés serkentő növényeket: gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, borsot, chilit. Itt is nagyon fontos a mértékletesség! Ez a tanács nem azt jelenti, hogy ezentúl minden fogástól lángolnia kell a fejednek, épp ellenkezőleg. Törekedj a kiegyensúlyozott fűszerezésre, és az enyhe, de kellemesen melengető ízekre.

FIGYELEM: ha magas vérnyomásod van, köszvénnyel küzdesz, vagy éppen reflux, illetve egyéb gyomorsav probléma merül fel; ha vörös és száraz a bőröd, sokszor érzel dühöt, vagy gyulladás van a szervezetedben, légy nagyon óvatos a csípős fűszerek használatával! (Ugyanez a helyzet, ha tudod magadról, hogy pitta típus vagy.)

AMIT FOGYASSZ: meleg, lédús, enyhén olajos, kellemesen fűszeres ételek; megfelelő mennyiségű meleg folyadék.

AMIT CSÖKKENTS: hideg, száraz, könnyű ételek (pl. fagylalt, mirelit, crunchy hideg tejjel, hideg italok, kókusz, chipsek, ropik, kekszek, müzliszelet, hideg saláták, stb.). Erőteljesen savanyú és keserű íz (kivéve, ha terápiásan használod ezeket, szakember ajánlására).

4. Relaxálj, vagy végezz yoga nidrát

Mert ezekkel kiegyensúlyozható az elme. Manapság már számtalan módszer elérhető az interneten is. Ha több időd van és nagyobb az elszántságod, megtanulhatsz meditálni akár online is, de letölthető és szabadon hallgatható relaxációkkal is találkozhatsz. Alapvetően érdemes megbízható forrásból szert tenni ezekre a gyakorlatokra, például egy képzett jógaoktatótól vagy trénertől elsajátítani a relaxáció alapjait. Már napi néhány perc gyakorlással sokat tehetsz azért, hogy több nyugalmat és kiegyensúlyozottságot tapasztalj meg! A szorongás és az idegesség, szétszórtság az elme rossz szokásai, a relaxáció és a meditáció épp ellenkezőleg – miért ne növelnéd a jó szokás hatalmát az életedben?

FIGYELEM: Ha mentális betegséggel küzdesz, mindenképpen kérd ki orvosod tanácsát, mielőtt relaxációs, vagy meditációs módszert választanál!

+1 légy mértékletes!

A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, húsevés, vagy cukorbevitel például számos kedvezőtlen egészségügyi és elmére gyakorolt hatásával növeli a kibillenést – ha tehát harmóniában szeretnénk élni, meg kell tanulnunk a mértéket.

A fentiek általános tanácsok, egészséges embereknek. Az ayurvédikus alkat, a dósák meghatározásához, vagy személyre szabott tanácsokért keress fel megbízható ayurvédikus orvost!

Felhasznált irodalom:

Dr. David Frawley (2000/2012): Ájurvédikus gyógyítás. Lalita Kft., Budapest.

Ernst Schrott (1994/2000): Ájurvéda minden napra. Magyar Könyvklub, Budapest.

Fényes februári napokat!

Csillag Enikő, holisztikus életmód tanácsadó

Facebook Instagram YouTube MumPark Magazin

banner

Photo by: pixabay.com