Sokan ismerjük a hygge-t, de általában a tél jut róla eszünkbe. Pedig nyáron is élvezhetjük áldásos hatását. Lássuk, hogyan, induljon hát a hygge nyár!

Állandóan rohanok, mert mindig van valami teendő. Későn fekszem, korán kelek. Telnek-múlnak a napok. Aztán hirtelen megállok és körülnézek. Ráébredek, hogy észre se vettem volna, hogy itt a nyár, ha nincs ilyen tikkasztó hőség. Aztán felsejlik egy téli cikksorozat, amit a hygge-ről írtam. Emlékszem, hogy akkor az le tudott lassítani és el tudtam kezdeni foglalkozni az engem körülvevő valósággal, az apróságokkal, amikről nem is gondolnánk, hogy mennyit képesek nekünk adni. Így hát azon kaptam magam, hogy cikksorozatot írok a nyári hygge-ről, mert megint lassításra és egy kis boldogságra van szükségem.

Az igazi töltő, a természet

A hygge első aranyszabálya, hogy menj ki természetbe. És ha már kit vagy, merülj el benne, figyeld meg, hogy milyen csodálatos. Ehhez szeretnék inspirációt adni, most csak pár szóban – ami pont elég is. 🙂

Figyeld meg!

Tegyél kint egy kellemes sétát. Közben figyeld meg a hangokat és illatokat.

Nézz naplementét. Mindegy, hogy egy itallal, vagy fagyiban a kezedben, vagy egy szafarin a Hortobágyon, a lényeg hogy jelen legyél.

Feküdj ki egy takaróra és csak nézegesd a csillagokat. Ha hullócsillagot látsz, ne felejts el kívánni valamit.

Jéghideg limonádét, vagy jegeskávét, netán egy pohár gyöngyöző bort kortyolva csak bámuld, hogy mi történik körülötted, a strandon, egy kávézó teraszán, vagy épp ahol vagy. Figyeld meg a nyüzsgő, vagy éppen nyugalmas életet.

Rakj tábortüzet és figyeld meg, ahogy fellobban, ég és elenyészik. Sütögess a barátaiddal, családoddal.

Szüreteld le a természet kincseit

Menj ki az erdőbe és szedj gombát. Ha nem ismered a gombákat, akkor csatlakozz egy szakértő által vezetett túrához. Egy ilyen túra nemcsak kikapcsol, de a másnapi ebédre sem lesz gondod, ha elég gombát gyűjtöttél.

Az erdőn, mezőn gyűjthetsz gyógynövényeket is. Teheted ezt is egyedül, de a családdal, barátokkal, vagy szakértő vezetésével is. A gyógynövények feldolgozása is egy igazi hygge élmény.

Szedd magad az érett, zamatos gyümölcsöket, ma már sok helyen megteheted ezt. Főzz belőlük lekvárt, hogy amikor télen felnyitod, akkor a nyarat is elővedd vele együtt.

Kertészkedj! Termessz otthon zöldségeket, fűszernövényeket. Még ha csak kaspóban nevelsz is egy paradicsomot, azt is csodálatos nézni, ahogy fejlődik gondoskodó kezed alatt. A legnagyobb boldogság pedig a szüret lesz.

Irány a vízpart!

Nyáron nincs is kellemesebb, mint csobbanni egyet a hűs vízben. Nem kell ehhez tengerparthoz, vagy a Balatonra utaznod. Fedezd inkább fel, hogy milyen természetes vizek vannak a közeledben. Mártózz meg, piknikezz, horgássz, csónakázz, kacsázz a vízen, vagy csak nézd az eléd terülő élővilágot.

Remélem te is látni, érezni fogod, hogy ez a néhány apró szokás, tevékenység mennyire hozzájárul a jóllétedhez!

Folyt. köv.


Kiemelt kép: Fotók: dlonrax, Yuliya Yuliya, Adina Voicu, Barbroforsberg, 珂 杨, Gábor Adonyi, Alexander Belyaev, Pixabay