Szakértői gyorskérdések következnek. Feketéné Kovács Juditot, mentálhigiénés szakembert kérdeztem röviden arról, hogy mit is lehet kezdeni ezzel az új helyzettel. Már lehet menni, ide-oda, de még nem merünk, meg is szoktuk otthon…

Egy korábbi interjúban már beszéltünk róla, hogy milyen nehéz az elsőgyermekes anyukák helyzete. Járvány nélkül is. Aztán a nyakunkba kaptuk ezt a bő egy évet. Hogy látod, mi a legnagyobb kihívás, amivel a kisgyerekes anyukák még extrán szembesültek az elmúlt időszakban?

Feketéné Kovács Juci
Feketéné Kovács Judit,
mentálhigiénés szakember

Megterhelő időszak van minden Édesanya mögött, ezt senki nem vitatja, mint ahogy azt sem, hogy a bezártság, a társas kapcsolatok korlátozása most jelentősen megnehezítette mindazok életét, akik ebben az időszakban voltak várandósok, adtak életet első gyermeküknek. Sok Édesanya maradt teljesen egyedül, a négy fal között az Anyává válás nehéz lelki munkájával, a kétségekkel, a kérdésekkel, időszakonként még a családtól is távol. Ez a bezártság rejt magában lehetőségeket, mint például szorosabb kapcsolódást a babával, hatékonyabb családi együttműködést, de nehézségeket is okozhat a külvilággal való újbóli kapcsolatfelvételkor.

Mit tudsz tanácsolni az anyukáknak?

Fontos a közösség, fontosak a találkozások, ahogyan az Édesanyáknak, úgy a gyerekeknek is. Ez most egy nagyon érzékeny helyzet, de azt javaslom, hogy mindenki találja meg számára azt a kapcsolódási formát, amelyben biztonságosan érzi magát. Beszélgessenek a szabadban, a játszótéren, az újra induló baba-mama klubokban. Keressék azok társaságát, akikkel meg tudják beszélni a mindennapjaikat, akikkel meg tudják osztani a kisgyermekes élményeiket.  A sorstársközösség nagyon értékes.

Szakmai fórumokon azt a tanácsot olvastam, hogy legyen fokozatos a nyitás. Ne nagyközösségbe menjünk először, hanem kezdjük kicsi csoportokkal. Neked pont most kedden (május 25-én) indul egy kis létszámú csoportod. Lehet még csatlakozni így, az utolsó percben? Milyen tematikával indul a csoport és miket kell tudnunk róla?

Hosszú volt ez az egy év, mi magunk is elszoktunk a nagy tömegektől, sok kisgyermek még csak a szűk családi, vagy baráti körrel találkozott, így valóban fontos a fokozatosság. Édesanyákkal dolgozó szakemberként azt látom, hogy a saját biztonságérzetünk a meghatározó. Nyugodt szívvel haladjunk lassan, kövessük a saját tempónkat. A gyermekünk elsősorban ránk rezonál, számára a mi biztonságérzetünk jelenti a megnyugvást.

Szakemberként én most érzem elég biztonságosnak egy 6-8 fős kiscsoport elindítását. Egy támogató Anyacsoportom indul a Perinatus Alapítványnál kedden. A 6 alkalmas művészetterápiás baba-mama önismereti csoporton az Anyaságot övező tökéletesség elengedésével és a saját, belső Anyaképünk megismerésével dolgozunk. Ránézünk arra, hogy milyen hatást gyakorolnak ránk a felmenőink, a társadalmi elvárások és mindezek hogyan vannak jelen az életünkben, kiváltképp az Anyai önképünkben. A csoport azoknak az Édesanyáknak szól, akik szeretnének kicsit tudatosabbak lenni Anyaként, szeretnék megtalálni a saját, önazonos hangjukat. A csoport teljesen bababarát, pelenkázni, szoptatni, ringatni a legtermészetesebb. A gyerek a foglalkozások alatt párnák, plédek, játékok között mulathatnak.

A csoport művészeti eszközökkel dolgozik, de semmilyen művészeti tudást nem igényel.
Csoportra hívót és egy meglepetés ajándékot a facebook eseményben találhatják az érdeklődők:

Jelentkezni pedig itt lehet: https://sf.anyaterkep.hu/t/r/anyamintak-mintaanyak

csoport anyáknak

Photo by Caleb Oquendo from Pexels