Tény, hogy a személyiségünkből fakadó különbségek a családon beül komoly feszültségeket okozhatnak. Azok, akik ilyen környezetből jönnek, jól ismerik ezt az érzést. De mi a helyzet, ha a saját gyerekünkről van szó, akit imádunk, viszont a „gyűjtögető életmódja” az őrületbe kerget minket?

A legnehezebb, ha Te minimalista vagy Ő meg gyűjtő. Ilyenkor mi van?

Egész életedben tartózkodtál a felhalmozástól, törekedtél rá, hogy csak azt vedd meg, amire valóban szükséged volt. A lakásodat tisztán és szellősen tartottad, mind a magad, mind a bolygó érdekeit szem előtt tartva.

Aztán egyszer csak megjelenik egy baba és ennek annyi. Hamarosan azt veszed észre, hogy minden létező szabad helyet elfoglalnak a cuccai. Először még beférnek a szekrényekbe, fiókokba, az íróasztal, na meg a szőnyegek alá, aztán már oda sem. Tolonganak a polcokon, a bútorok tetején; amit utálsz, mert még takarítani sem lehet tőlük rendesen. Bármihez hozzáérsz, szétesik ezer darabra. Akkor meg aztán pláne nem lehet takarítani, mert előbb újra össze kell rakni őket. Ahhoz meg elő kell szedni a legós dobozokat, az újságokat – mert természetesen azokat sem szabad kidobni!  

Rájössz, hogy az elmúlt 10 évben ebbe a szobába csak a befelé áramlás működött és egy talpalatnyi hely sincs szabadon. Már érzed, hogy vesztésre állsz, mert bár néha muszáj, mindig nem lehet nemet mondani. Mindig nem lehet kifogásokat keresni.

Jönnek az ünnepek, a születés- és névnapok, és már hónapok óta kész van a kívánságlista, már a fogtündér is kapott belőle, -csak a biztonság kedvéért-, nem baj, hogy egyik fog sem mozog, így a tuti. Csak hordja, hordja haza a zsákmányokat, és mutatja, hogy „Nézd Anya, milyen szuper az új modell”, bár szerinted ilyen már van otthon legalább három, de hát mit értesz te ehhez…

És amikor rád néz azokkal a hatalmas, gyönyörű szemeivel, akkor tudod, hogy engedni fogsz, mert ismered, mert elfogadod, hogy más, mint te vagy, és megteszed a kedvéért. Tudod miért? Mert rájössz, hogy végső soron te is gyűjtő vagy, csak te nem a játékokat, hanem a boldog pillanatokat gyűjtöd az Ő életébe…   


Photo by Kelly Sikkema on Unsplash