A konyha az egyik legváltozatosabb és, tapasztalatom szerint, legnehezebb hely az otthonunkban.
Változatos, mert mindenkinek más méretű, alakú, más-más tárolási kapacitással rendelkező konyhája van. Ráadásul mi magunk is teljesen különböző igényeket támasztunk ezzel a helyiséggel szemben.
Aki nem főz, csak ritkán, és mondjuk egyedül él, annak nagyon más dolgokra van szüksége, mint annak, aki heti hét nap főz az öt fős családjára…
Szerintem a konyhában, kamrában annyi hely kell, hogy legyen – és mindenhol máshol is az otthonunkban – hogy kényelmesen elférjünk. Ne legyen zsúfoltság, mert az rendezetlenséget szül, meg feszültséget, hiszen kivenni is, eltenni is nehéz úgy a dolgokat.
Az viszont nagyon nem jó út, ha a folyamatosan átgondolatlanul növekvő tárgy- és/vagy ételmennyiség miatt van növekvő helyigényünk.

Mit érdemes átgondolni?
? Mennyi konyhai eszközöd van, amit SOHA nem használsz?
? Mennyi olyan van, amit szoktál használni, de SOK van belőle és kevesebbel is jól meglennél?
? Mennyi eltárolt élet van otthon?
? Ebből mennyit szoktál kidobni, mert hamarabb lejár a szavatossága, minthogy megehetnéd?
? Milyen sűrűn jársz boltba?
? Ehhez képest mennyi időre való étel van felhalmozva otthon, amit abban a boltban szoktál amúgy beszerezni?
? Van bevásárlólistád, tudod mikre van szükséged, vagy csak random dobálsz be mindenfélét a kosaradba élelmiszervásárláskor?
? Mennyire okosan tárolod a dolgaid?
? Jó a helykihasználásod?
? Kézre esnek a dolgok, amiket sűrűn használsz?
Te milyen kérdést tennél még hozzá a sorhoz?
Ha érdekel „a kevesebb több”- elven működő minimalista szemlélet, olvasd az Egy minimalista naplóját!

Photo by Tara Winstead from Pexels