Ha eljössz hozzánk, nagyon ritkán találsz szanaszét játékokat a nappaliban vagy máshol. Milyen rendes gyerekek mondhatnánk, pedig ugyanolyan rendetlenek, mint a többiek, csak kordában van tartva a rendetlenségük. Nekem ez a 5 bevált tippem gyerekkáosz ellen.

Mindannyian különbözünk abban, hogy mennyi rendetlenséggel tudunk komfortosan együtt élni. Én elég kreatív ember vagyok, a fejem állandóan tele ötletekkel, spontán született tervekkel, nehezen tartom eleve a fókuszt már önmagamban is, pláne, ha a környezetem is szétzilál. Ebből kifolyólag megfigyeltem, hogy sokkal jobban működök akkor, ha viszonylag rend vesz körül, és a környezet inkább inspirál, mintsem egy feladatlistára emlékeztet. Ezt már akkor is tudtam magamról, mielőtt gyerekeim születtek volna, ezért már eleve mindent megtettem, hogy megelőzzem a gyerekkáoszt magam körül.

Lássuk ezt a jól bevált ötöst!

Mindenkinek annyi, amennyivel elbír

1. MENNYISÉGI STOP

A rendnek nálam az a kulcsa, hogy csak annyi tárgya legyen egy-egy családtagnak, amennyit képes rendben tartani.

Ha azt látom, hogy valaki rendetlen lesz, akkor azonnal arra gondolok, hogy nem bír el a tárgymennyiséggel, fejére nőttek a tárgyak.

Az, hogy mennyi az elég játék, vagy rajzeszköz, az teljesen kor- és egyénfüggő, mindannyiunknak más a pakolási kapacitása. Egy kisbabának például lehet 5 játék bőven, amit rotálsz. Ez azt jelenti, hogy egyszerre csak 5 van elöl, a többit elteszed szem elől és néha cserélgeted azt az 5-öt. Egy nagyobb gyereknél ez már lehet több akár.

A gyerekruhák rendben tartásánál, ami azért sokszor inkább anyuka feladat, saját magam kímélése érdekében, a 12-es szabályt szoktam követni. Ami annyit jelent, hogy egy-egy gyereknek 12 váltás ruha bőven elég, annál több nem kell. Nincs szükség egy tizenharmadik pólóra, vagy zoknira, csak növelné a mosni- és pakolgatnivalók számát, de már nem adna annyi pluszt az életünkhöz.

2. A MÓKA RÉSZE A PAKOLÁS

Szabó Julcsival készült interjúban is szó volt arról, hogy milyen jó is az, amikor sikerül egy-egy tevékenységet úgy befejezni, hogy a tevékenység része a végén az ahhoz kapcsolódó eszközök elpakolása. Gondolj bele, milyen jó, ha a társasjátékok kis bábuinak, kockáinak esélye sincs elkallódni, mert játék után egyből visszakerülnek a dobozukba.

A móka része a pakolás

3. AJÁNDÉKSTOP

A mi családunkban szeretjük az ajándékozást, de a túl sok holmi nem kedvez a rendnek. Ezért igyekszünk inkább élményeket ajándékozni, vagy olyan tárgyakat, amelyekre valóban szükségünk van. Nem ciki felhívni a szülinapi zsúr előtt az anyukát, hogy minek örülne a gyereke, és nem megvenni nekik a 25. filctollkészletet. Nagyszülőkkel, rokonokkal is működhet az előre egyeztetés, hiszen mindenki annak örül, ha mindenki örül.

4. ÉVSZAKOS RENDSZER

Az biztosan minden háztartásban szokás, hogy évszakváltáskor cseréljük a ruhákat, cipőket, kabátokat. Én sok játékot, könyvet és eszközöket is cserélek ekkor. Nagyon fontosnak tartom a természet ritmusára nevelni a gyerekeket, szeretem átéreztetni velük egy-egy évszak hangulatát. Ezért nekünk sok olyan tárgyunk van, ami teljesen évszakhoz kötődő: a gyerekkönyvek több, mint a fele például. Évszakszettekben gondolkodom, ezeket évszakváltásokkor cserélem. Teljesen feleslegesnek tartom például egész évben a konyhában tartani a húsvéti tojásfestő készletet, vagy a gyerekszobában a Mikulásos mesekönyveket. A lakásban lévő gyerekeknek szóló dekoráció is évszakonként cserélődik.
Négy nagy dobozban tartom az évszakhoz kapcsolódó dekorációt, könyveket, játékokat, eszközöket, mindent. Akkor rotálom őket, amikor eljön az évszakváltás ideje. 

5. MŰALKOTÁSKÁOSZ

Kis művészeink olykor csak úgy ontják magukból az alkotásokat és ez bizony hamar káoszt teremthet. Erre nekem egy háromlépcsős rendszerem van:

Készülnek a kiállítási darabok
  • 1. HÁZI KIÁLLÍTÓTÉR: Ez az első lépcső, ez egy kijelölt hely a lakásban, ami a legfrissebb alkotások kiállítására szolgál. Itt gyönyörködünk ezekben a művekben. Nálunk ez most épp a hűtő, amire erős mágnesekkel rögzítjük az alkotásokat, de nagyon jók a csiptetős tartók is. A lényeg, hogy könnyen cserélhető legyen.
  • 2. GYŰJTŐ: A második lépcsőbe az alkotások a kiállítótérből kerülnek, és itt GYŰLNEK születésnaptól születésnapig. Ez egy doboz, vagy dosszié, vagy fiók.
  • 3. PORTFÓLIÓ: A harmadik lépcsőre csak évente egyszer kerül sor, a gyerek születésnapja előtt, kiveszem a gyűjtődobozból az összes egy év alatt keletkezett alkotást és elkezdem átválogatni. Egyben látva az évet, sokkal kevésbé fájdalmas kiszelektálni a kevésbé sikeres műveket. Könnyebb, már érzelmileg jobban eltávolodva a keletkezési ponttól, meglátni, hogy melyek azok, amelyek valóban kiállták az idő próbáját. A szelektált remekművekből egy nagyon szép albumot készítek. Ez is a születésnapi ajándékok része.

Ezzel az öt tippel elég jól karbantartható a gyerekkáosz a lakásban, a rotáció igényel ugyan némi átgondolást és időnként figyelmet, de nemcsak azért éri meg, mert időt spórolsz vele magadnak a hétköznapokban, hanem azért is, mert a gyerekek teljesen újként élik meg a rotációból előkerülő, rég nem látott, saját, már meglévő játékaikat. Neked hol van a gyerekkáosz pontod? Előszoba? Ruhák? Bejövő botok, kavicsok? Rajzeszközök?


Photo by Mikhail Nilov, olia danilevich, Artem Podrez, cottonbro from Pexels