X országban élő magyar anyukák„: az X helyére számos ország neve beilleszthető, szinte biztosan találunk ilyen című csoportot az interneten. Miért, nem elég, hogy tele van a Facebook „X országban élő magyarok” nevű közösséggel? Nem bizony, nem elég! Mert a külföldön élő anyák közössége más. Egy külön kis sziget, ami egyszerre információs pult, dühöngő és csapatépítő buli.

Néhány éve Svájcban voltam, most pedig az USA-ban vagyok egy magyar anyuka a sok közül. Nagyon eltérő országok, más nyelvvel és kultúrával. De a minket összefogó Facebook csoportok szinte ugyanolyanok. Támogatóak, sokszínűek, néha a lélek legmélyéig hatolnak, néha pedig hangosan megnevettetnek. Ez az a hely, ahol meg lehet kérdezni, hogy mi a fenét jelent az utolsó feladat a gyerek matekházijában, vajon szabad-e mákot hozni a bőröndben, mit illik ajándékba adni, ha vendégségbe hívtak, mikor olcsó a repülőjegy, vagy hogy ki melyik szoptatós melltartó márkára esküszik. De akkor sem rebben meg a szemünk, ha valaki a kihűlt házasságáról mesél, az anyósára panaszkodik vagy a feljelentéssel próbálkozó szomszédja miatt mérgelődik.

Többezer családi történet, tapasztalat és motiváció találkozik egy ilyen csoportban. Ez hol empátiát és egyetértést, hol pedig különbségeket és indulatokat hoz a felszínre. Természetes. Van viszont egy olyan közös szál, amit még a leghevesebb vita sem vághat el.

A külföldön élő magyar anyukák virtuális kávéháza mindig nyitva áll. /Illusztráció forrása: Unsplash/

Mindannyian jól tudjuk, milyen az, amikor egy ismeretlen országban kell boldogulni, kapcsolatok nélkül, nyelvi nehézségekkel. Amikor mindent le kell söpörni az asztalról, és újra felépíteni a hétköznapokat, mert a régi, Magyarországon bevált rutin nem működik. Mindannyian emlékszünk a pillanatra, amikor megnyomtuk a gombot, és jelentkeztünk az „X országban élő magyar anyukák” csoportba, hogy hasonló cipőben járó társakat keressünk. Sikerült. Olyan közösségre leltünk, ahol ismeretlen ismerősként kicsit egymás pót-rokonai, barátai is lehetünk.

Nagy élmény figyelni a tapasztalt, huszonéve kint lakó anyukák tanácsait és bizsergetően izgalmas, mikor valaki arról ír, hogy pár hét múlva költözik. Egy-egy posztot olvasva szeretek belegondolni, hogy egy hatalmas ország különböző pontjain élünk, de a képernyő előtt mégis olyan, mintha valamelyikünk nappalijában ülnénk. A női körök már csak ilyenek: elég lélekben közel lenni egymáshoz, nekünk nem számít a földrajz.

/Kiemelt kép: Pixabay/

Tags :