Hogyan lehet felkészülni az családi összezördülések ellen? Asztalos Dávid mediátor jótanácsai a békés ünnep érdekében.

Az ünnep közeledtével nemcsak a teendőink száma gyarapszik, de a feszültség is gyűlik sok mindenkiben. Aztán amikor végre “beesünk” a fa alá, és együtt a család, valahogy mégsem jön mindig magától az idill és az öröm. Sőt, sokszor olyan feszültségek, viharok és tányértörések kereszttüzébe kerülünk, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

Mindennek a tetejébe idén egy igen hosszú téli szünetnek nézünk elébe.

Ahhoz, hogy felkészültek legyünk az ünnepekre, profi segítséghez fordultunk: Asztalos Dávid mediátortól kértünk jól használható ötleteket, tanácsokat.

Íme az ünnepi tízparancsolat a családi béke és a meghitt ünnep érdekében.

Jó készülődést kívánunk!

1. Ne akarjunk tökéletes karácsonyt!

Sokunk fejében ott van a tökéletes karácsony imidzse. A gyerekkori emlékek, reklámok, filmek mellett a social medig is igencsak ráérősít erre a hamis képre. Egy gyorskeresés a #perfectchristmas hashtagre kapásból százezer fölötti találatot eredményez Instagramon és Facebookon is. 
Felejtsük el ezeket a külsőségeket, és inkább kérdezzük meg magunkat arról, hogy nekünk mitől lenne igazi egy karácsony.

Sokkal jobban járunk, ha elengedjük a tökéletes karácsony gondolatát.

2. Legyenek reálisak az elvárásaink!

Ne várjuk a karácsonyi csodát, vagyis hogy az évközbeni problémák ilyenkor maguktól semmivé válnak. A karácsony nehéz időszak minden szempontból.

Az elvárások tekintetében először is készüljünk fel lélekben: már az is segíthet, ha tisztában vagyunk azzal, hogy minden szépsége mellett, az év vége érzelmileg és fizikailag is megterhelő időszak, és hogy nincsen semmi baj azzal, ha ezt megéljük. Próbáljuk meg elfogadni, hogy nem kell mindennek tökéletesnek vagy reklámba illőnek lennie lennie. (lásd 1. pont)

3. Ne bízzuk a véletlenre, hanem tervezzünk!

A váratlan feszültségek elkerüléséhez a lehető legkevesebbet bízzuk a véletlenre. Az ünnepek körüli tennivalókat érdemes például közösen megtervezni, felosztani a tennivalókat úgy, hogy az minden családtag számára elfogadható legyen. A legtöbb ember szeret tervezgetni, és egy ilyen ünnepi tervezés meghitt közös programnak sem utolsó. A családi látogatások időtartama és szabályai, az elfogyasztandó alkohol mennyisége, a karácsonyi “párterápia” és a hasonló ügyek mentén érdemes minél konkrétabb, mindkét fél számára betartható megállapodásokat kötni, lehetőleg szintén már jó előre. Sokan idegenkednek ettől, de jó ha tudjuk, hogy ezeket a megállapodásokat akkor is megkötjük tudat alatt, ha nem mondjuk ki őket, ám úgy sokkal nagyobb az esélye annak, hogy elkommunikáljunk egymás mellett.

A tervezés ne merüljön ki az ajándékokban.

4. Lépjünk ki a helyzetből, ha szorul a hurok!

A tervezhetetlen dolgokkal kapcsolatban pedig igyekezzünk kerülni az érzelmileg szélsőséges helyzeteket. Ha valami kibillent és nem tudjuk ott és akkor kezelni, lépjünk ki a helyzetből egy kicsit, keressünk saját teret, és nyugodjunk meg. Lehetőleg ne menjünk bele abba, hogy ilyenkor beszéljük meg a problémákat. Ha mégis felmerül az igény valamelyik fél részéről, érdemes ennek a beszélgetésnek közösen egy közeli határidőt kijelölni, lehetőleg januárban, amikorra már elmúlik az ünnepek feszültsége. Így a másik fél sem érzi magát visszautasítva, és a fennmaradó időt esetleg arra szánja, hogy jobban átgondolja a dolgokat.

5. Ne csak úgy beessünk a fa alá!

Mindenkinek más jelenti az ünnepet, de az biztos, hogy nem a 24-e délelőttig tartó rohanástól lesz meghitt az ünnep. Sokkal többet segít, ha kipihentek vagyunk, még ha valamit emiatt le is kell adni. Ennek érdekében nyugodtan jutalmazzuk meg magunkat és egymást egy karácsony előtti ajándékkal, ami lehet egynapos kimenő, egy masszázs, egy közös kirándulás, vagy bármi kikapcsoló és feltöltő program.

6. Kerüljük el a rossz ajándékokat!

Nyugodtan készítsünk kívánságlistát, és tartsuk magunkat hozzá. Csináljunk wishlistet, és tartsuk magunkat hozzá. Hanyagoljuk a meglepetésfaktort, és inkább kérdezzük meg a másikat, hogy minek örülne.
Amikor pedig ajándékot adunk, ne akarjunk ajándékkal „üzenni” (pl. edzőtermi belépő vagy konyhafelszerelés), mert könnyen sértő is lehet.

Ne üzenjünk az ajándékkal, mert rosszul jöhetünk ki belőle.

7. Legyünk résen a nagyobb családi összejövetelek előtt!

Néhány praktikus megoldás segíthet abban, hogy ne éleződjenek ki a nagyobb családon belüli feszültségek.
– Pl. Gondoljuk át, hogy tényleg mindenkit egyszerre kell-e meghívni.
– Figyeljünk az ültetésre, tudatosan ültessük távol egymástól azokat, akik nem jönnek ki egymással.
– Ne tegyük ki az alkoholt az asztalra, hogy elkerüljük, hogy bárki bátorra és őszintére igya magát.

Legyünk résen az ültetésnél!

További karácsonyi tartalmainkat keresd a MUM PARK KARÁCSONYI KÜLÖNSZÁMÁBAN!

Kattints a képre, és lapozd át a karácsonyi kiadványunkat!
❤ Ez a mi karácsonyi ajándékunk az olvasóinknak. ❤

Photo by Nicole Michalou