Komfortétel: első hallásra úgy tűnhet, hogy a kényelmesen – azaz gyorsan és kevés erőfeszítéssel – elkészíthető fogások tartoznak ide, mert ezeket az áruházak gyakran teszik a „kényelmi ételek” nevű polcra. Pedig a komfortételek esetében szó sincs vízzel elkeverhető porokról vagy mirelit falatkákról.

Az angol comfort food kifejezés fordításaként azokat az ennivalókat hívjuk így, amik melegséget, nyugalmat, teljes kikapcsolódást tudnak adni. Liza Minnelli amerikai színésznő-énekesnő egy interjúban azt mondta:

„Elfogadom, hogy diétázni olykor szükséges és hasznos, de én nem bírom ki komfortételek nélkül!”

A komfortétel kifejezés ennek hatására robbant be igazán a köztudatba, és azóta is velünk van. Miért, mit tudnak ezek az ételek, amiket más fogások nem?

CSAK LAZÁN!

Az erejük valószínűleg abban rejlik, ahogyan az otthonosság érzését sugározzák. A gyerekkorunkra emlékeztetnek, csillapítják a házias ízek iránti vágyunkat a rohanó hétköznapokban. Kedves élményeket hívnak elő már sütés-főzés közben is, hát még evés közben… Nem kell hozzájuk több sor evőeszközt odakészíteni a terítékre. A komfortételek társaságában nem feszengünk, lazán és természetesen viselkedhetünk. Ezek azok a fogások, amiket tipikusan családi, baráti körben, vagy kedves kis vendéglőkben fogyasztunk. Ragulevesek, krémlevesek, kelt tészták, piték…

Fotó: JillWellington/Pixabay

Az ilyen ízeknek a hűvös hónapok jelentik igazán a szezonját. Ködös, fagyos az idő, hamar sötétedik, többet vagyunk otthon. Kívánjuk a táplálóbb fogásokat, vége annak az időszaknak, amikor egy szelet dinnye is megtette ebédre, hiszen a szervezetünk jelzi: fel kell tankolni télre. A fizikai éhségünk mellett a lelkünk is jobban vágyik a melegségre, az „átölelő” ételekre. Megnő az igényünk a törődésre, és arra is, hogy másokról gondoskodhassunk. Mindkettőhöz tökéletesen illenek a kényeztető, testi-lelki melegséget adó levesek, szaftos sültek, szószok, munkaigényesebb sütemények.

Neked mi a kényelmi ételed? Mi az, ami az ehető „bekuckózást” jelenti?

gasztropszichológia

Ha szívesen olvasnál még az ételek és a lélek kapcsolatáról, vár a gasztropszichologia.hu oldal és a „Terítéken a lélek – önismeret az ételeken keresztül” című könyv is!


/A cikk kiemelt fotója: Navada Ra – Pexels/