A levesek a gyermekágyas anyák egyik legfontosabb táplálékai, hiszen rendelkeznek mindazokkal a tulajdonságokkal, amikre nekik leginkább szükségük van. Hosszan főttek, könnyen emészthetőek, melegek és hidratáló hatásúak. Pont, mint ez a krémleves.

Olyan szépen fogalmaz Heng Ou, amikor azt írja, hogy

egy fazék, magunk által készített levest vinni egy anyának, aki egyedül van otthon az újszülöttjével olyan, mintha a szerető gondoskodásunkat ehető formába öntöttük volna.

Ennek a levesnek a látványa pedig különösen jókedvre hangol, a narancs a boldogság, az ünneplés, a rituálék színe. A sütőtök édeskés és földelő íze különösen jó hatású egy-egy nehezebb napon. Amikor nincs szezonja a sütőtöknek, édesburgonya is tökéletes a célra.

Hozzávalók 8 adaghoz
  • 3 evőkanál szezámolaj vagy kókuszolaj
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1/2 salottahagyma (én mindkét hagymából beletettem egy egészet)
  • 1 közepes sütőtök meghámozva, kisebb kockákra vágva
  • 1 teáskanálnyi őrölt kömény
  • 1 evőkanálnyi currypor
  • 2 l zöldségalaplé (vagy 2-3 db jó minőségű, bio leveskocka forró vízben feloldva)
  • 380 g vöröslencse
  • 2 teáskanálnyi szójaszósz
  • 2 evőkanál élesztő (opcionális)

Így készítsd az anyuka örömére!

Melegítsd fel az olajat egy nagyobb lábasban, add hozzá a hagymákat és körülbelül 5 percig párold őket, amíg világbarna színt nem kapnak.

Add hozzá a sütőtököt, a kömény és a curryt, majd további 5 percig párold őket együtt.

Add hozzá az alaplevet, forrald fel az egészet, majd alacsony lángon főzd körülbelül 40 percig (vagy amíg meg nem puhul a tök). Add hozzá a vöröslencsét és főzd további 10-15 percig, amíg a lencse is megpuhul.

Botmixerrel vagy turmixgépben turmixold krémes állagúra. Tetszés szerint ízesítsd szójaszósszal és sörélesztővel. (A sörélesztő tele van B vitaminnal, segít abban, hogy a szervezet kinyerje az energiát a táplálékból és segíti a vörösvérsejtek pótlását, segíti az emésztést és jótékony hatással van a hangulatra, csökkenti a szorongást.)

Jól fagyasztható is, 3 hónapig tökéletesen eláll a mélyhűtőben, így gyermekágyra készülés során is jól be lehet tárazni belőle.

Szeretnél többet tudni arról, hogyan segíthetsz igazán egy gyermekágyas anyukának? Akkor feltétlenül olvasd el Gulyás Gyöngyvér, postpartum dúla, a Slow Gyermekágy alapítójának hiánypótló írásait a komatálról! Komatál kisokos 1. rész és Komatál kisokos 2. rész

(Az eredeti recept Heng Ou The first forty days című könyvéből származik)


A kiemelt kép illusztráció, forrása: vidarbergum.com