Fantasztikus színével és illatával pár perc alatt ünnepi hangulatot varázsol a konyhába.

Meggyőződésem, hogy hideg, téli estéken nem igazán választhatunk jobb fogást vacsorára, mint egy meleg krémlevest. Pár perc alatt el lehet készíteni, és a zsigereinktől indulva melegíti át az egész testünket.
Decemberhez a sülő tök illata legalább annyira szervesen hozzátartozott gyerekkoromban, mint a mézeskalács, vagy maguk az ünnepek. Anyukám kiló számra sütötte a tököt és nagy részét megettük úgy, ahogy a sütőből kijött.

Én a sütőtök krémlevest maradék felhasználó ételnek tekintem, de ez semmit sem vesz el az értékéből. Miért van ez így? Mert mindig a sütőben megsütött és el nem fogyasztott tökből készítem el, hogy ne vesszen kárba, na meg, mert nagyon szeretem.

Tapasztalatom szerint, minél nagyobb és sötétebb a tök, annál édesebb. Ez fontos lesz, ha nem akarjuk a levest cukorral édesíteni. Elég sokféle variációja van, de én általában csak kikaparom a héjából a sült tököt, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd elkezdem melegíteni. Amikor még nem forró, akkor robotgéppel pürésítem, fűszerezem, sóval, borssal, szerecsendióval, (amit nem szabad kihagyni, mert ettől lesz fantasztikus íze és illata) és most forralom fel. Elég sűrűnek kell lennie, hogy még lehessen hígítani egy kis növényi tejjel vagy -tejszínnel.

Tálaláskor pirított hagymát, tökmagot és tökmag olajat kínálok hozzá.

Jó étvágyat!


Fotó: Andi