Van, aki úgy gondolja, a Mikulásozás meg Jézuskázás fölösleges, és tévútnak, hazugságnak titulálja az egészet. Mások minél tovább fent szeretnék tartani a varázslat erejét, és mindent elkövetnek, hogy a gyerekük ne tudja meg, ki hozza igazából az ajándékot.

Szerintem szívmelengető, hogy a kicsik még nem ütköznek meg azon, hogyan képes valaki egy éjszaka alatt mindenkinek meglepetést vinni, hogy bír el ennyi csomagot, hogy fér be a kéményen, vagy hogy jut át az ablakon… A csemetéknek ezek még mind elképzelhetőek. Mesékben, varázslatokban gondolkodnak, számukra nincs lehetetlen.

Aztán a csodának egyszer vége szakad, és lebuknak a jótevők. Ennek sajnos sokféle módja lehet: például valamelyik jól értesült óvodástárs felvilágosítja a csoportot, a nagytesó beavatja a titokba a kicsit, a gyerek észreveszi a garázsban a hálóba csomagolt fenyőfát, vagy felébred a papírcsörgésre, és kíváncsian kisétál a nappaliba…

Ha azt látja, hogy a szülei villámsebességgel pakolnak, zavartan kapdosnak és furcsán kezdenek beszélni, biztosan gyanakodni fog. Kezeld természetességgel a helyzetet, akkor nagyobb eséllyel fog ugyanígy tenni a gyerek is. 

Döntsd el, hogy a lebukás után továbbra is életben szeretnéd-e tartani a csodát. Ha igen, akkor elmondhatod, hogy a Télapó vagy a Jézuska nem tudna mindent megcsinálni egy éjszaka alatt. Te vagy a segítője, és néhány feladatot átvállaltál tőle. Ha jól improvizálsz, ki is találhatsz egy titkos családi történetet, egy karácsonyi mesét. De ha már nagyon „instabil” szegény Nagyszakállú, a Jézuska meg az összes angyala, ha túl sok praktikus kérdés merül fel a gyerekben, inkább ne bonyolítsd a dolgot zagyvaságokkal. Ekkor úgy tűnik, elérkezett az idő, hogy felfedd az egyszerű és unalmas valóságot. 

Vagy nem is olyan unalmas? Attól, hogy hivatalosan is átvetted az ablakon át közlekedő jótevők helyét, még nem kell megszűnnie az apró, ünnepi csodáknak. Ha a gyerekek megtudják, hogy valójában a szüleiktől kapnak ajándékot, ők is rögtön készíteni szeretnének valamit. Így megtapasztalhatják az ünnep igazi lényegét, az együtt töltött időt, a figyelmességet és azt, hogy milyen jó adni. Ez az élmény pedig biztosan feledteti az esetleges csalódást is. 


Photo by behnam dehaghi from Pexels