Mindenkinek jólesik lustálkodni néha. Van, aki hétvégén szeret délig ágyban lenni, mások egy hosszúra nyúlt nap után felejtik ott magukat a televízió előtt. Valószínűleg mindannyian ültünk már a kanapén kifejezéstelen arccal bámulva a semmibe, mert a fáradtságtól lekapcsolt az agyunk. És ez addig oké is, amíg nem válik szokássá.

De aztán… Aztán kérlek, jön a zombulás. Fiatal és idős emberek egyaránt szívesen hódolnak korlátlanul a semmittevésnek, pontosabban: a tespedésnek. Ahelyett, hogy mozognának. Ha őszinte vagyok, ki kell mondanom: nekem is sokszor össze kell szedni minden erőm, hogy mozduljak. Pedig sportolni öröm.
Már egy gyerek is megérti, hogy az egészség fontos. Tartottam testtudat órát egész kicsiknek, akiket igenis nagyon érdekelt a téma. Egyszerűen azért, mert jól lenni mindenki szeret, unokától dédmamáig. Valamennyi életkornak megvannak a maga lehetőségei és kihívásai. A mozgás általában rengeteget javít az életminőségen, legyen az baba-mama torna, játszótéri fogócska, kardio edzés, vagy székjóga.
A gyerekek testi, idegrendszeri fejlődésének alapja a friss levegőn végzett szabad mozgás – és ezt senki sem vonja kétségbe. Fiatalon sokan versenyeredményt szeretnénk elérni, vagy beach bodyra gyúrunk. A megfelelő edzés idős korban is fontos, a többi közt éppen a csontok és ízületek állapota miatt. Mindezt általában kitűnően tudjuk. De mégis, mi az, ami segít elindulni?

1. Koncentrálj az egészségre!

Meg kell születnie a motivációnak. Ez lehet a fogyás, a számodra ideális alak elérése, de az is, hogy lépést tudj tartani a gyerekkel, vagy éppen ne szuszogj nagyon, ha fel kell menned a lépcsőn. És lehet nyilván a rehabilitáció is, ha például műtéten estél át, vagy mondjuk, szétnyílt hasizommal küzdesz egy várandósság után. Ami mindezen túlmutat, az a hosszú távú cél. Nem az a kérdés, mennyire kockás a hasad.

Milyen idős kort szeretnél megélni? Mert abban nagy szerepe van a mostani választásaidnak is.

Fontos-e számodra az egészség? Szereted-e az élet örömeit? Ha igen, már meg is van a motivációd. Egy egészséges élet vízióját felépíteni örömteli, és bárki meg tudja tenni. Ehhez a legelső lépés: tiszteld a tested és önmagad annyira, hogy fontos legyen.

Menjünk úszni!

2. Teremts időt a mozgásra!

Mérd fel, mivel mennyi időt töltesz a hét során. Készíts ebből egy táblázatot. Aztán kukázz mindent, amire nincs szükséged. Keríts legalább napi 15 percet, vagy heti két-háromszor fél órát a mozgásra, és írd be a naptáradba. Mert ez mostantól egy program.
Ha minden igyekezeted ellenére egyszerűen nem fért bele az edzés, mert hányt a gyerek, elszökött a kutya, vagy határidős munkád volt – ne add fel. Ha újhold van, és kevésbé vagy rugalmas, ha megjött, és ma inkább tényleg otthon fekszel – ne add fel. A teljesítménynek nem kell teljesen egyenletesnek lennie.

Nem vagyunk robotok. Egyszerűen az egészséges életmódot választó emberek vagyunk. Csak indulj el!

Közeledik a hétvége? Válasszátok a mozgást együtt! Kirándulás, bringatúra, úszás – legyen aktív a pihenés.
Ha ez jobban motivál, választhatsz csapatsportot is – egyre több, felnőtteknek szóló edzést találni az országban, ahol még barátokat is szerezhetsz.

Kézilabdázzunk!

3. Figyelj a fokozatos terhelésre!

Ha régen nem mozogtál, vagy komolyabb túlsúllyal rendelkezel, különösen figyelj a fokozatosságra. Légy magaddal kedves, kíméletes, de motiváló – hiszen te vagy saját magad személyi edzője! Ha kocogni szeretnél, kezdd gyaloglással. Ha a mountain bike szólít meg, eleinte válassz rövidebb, kevesebb szintemelkedéssel bíró terepet. Ha jógázni szeretnél, kezdd a bemelegítő gyakorlatsor tökéletesítésével. Mert ez lesz a stabil alap, amelyre a sportod felépíted. Legyen megfelelő edzésterved, hogy lásd a végső célt (pl. heti háromszor öt kilométer kocogás), és a köztes célokat (pl. két perc lefutása egyben). Türelemre és kitartásra lesz szükséged – és ha ezekből még nincs elég, tudd, hogy a sport kitűnő alkalom a megszerzésükre.
Előfordulhat az is, hogy a mozgás megkezdése rávilágít bizonyos testi problémákra (vagy már eleve tudsz ezekről). Ebben az esetben jó lehet egy orvosi, sportorvosi vizsgálat – ezzel is az egészséget és az edzésed fenntarthatóságát támogatod. Tudd, milyen gyakorlatokat végezhetsz, és mi az, amit jobb, ha mellőzöl.
Szentelj időt a bemelegítésre, a nyújtásra és a megfelelő pihenésre, vagy keresztedzésre is.

Próbáljuk ki az önvédelmet!

4. Tudd, hogy jó lesz!

Emlékezz, milyen nagyszerű érzés könnyedebben, rugalmasan végigmenni az utcán. Emlékezz, milyen örömet okozhat egy sportcél teljesítése. Légy büszke magadra! Adj esélyt annak, hogy jó lesz. Én például soha életemben nem szerettem futni, de aztán úgy hozta az élet, hogy egészségügyi megfontolásból kocogni kezdtem. Volt egy szuper edzéstervem, aminek eleinte minden percét utáltam. Ugyanakkor tudtam – megígérték! – hogy a végére képes leszek a megadott távot lefutni, úgyhogy nem adtam fel. Az hagyján, hogy sikerült, de végül már jeges esőben is szívesen keltem egy órával korábban, csak, hogy beleférjen még az aznapi futás. Szóval, megéri! Amíg magát a folyamatot nem élvezed túlzottan, csak koncentrálj az eredményre.

Menjünk együtt!

5. Dolgozz az elméddel!

Ahogy a cikk elején szó volt róla, a lustaság nem más, mint az elme rossz szokása. Tehát az elme szintjén lesz jó változtatni is. Az egészséges élet víziójáról már beszéltünk. Ez nagyon fontos az elinduláshoz. Ha eljutunk annak megértéséig, mi az, ami valójában jó nekünk (tiszta víz, teljes értékű ételek és mozgás), félig már meg is nyertük a meccset. Utána pedig nincs más dolgunk, mint minden mentális és fizikai erőnket összeszedve elindulni.

Tudod mit? Kezdd egy jó szokással. Igazítsd meg az ágyad minden reggel.

Vagy csendesedj el, és végezz légzésfigyelést naponta két perc erejéig. A jó szokások az elmében ugyanúgy automatizmussá válnak idővel, mint a rosszak. Ha kevesebb rossz szokást szeretnénk, egyszerűen csak növelni kell a jó szokások számát. Amikor a gyakorlás stabillá válik, már a sport is automatikus lesz, mint a mosogatás. Még a nehezebb napokon is. Csak mozdulj!

(A szerző jógaterapeuta, maga is lelkes sport lady.)

További írások a szerzőtől: https://magikusno.wordpress.com/blog-2/
Facebook: https://www.facebook.com/magikusnoutja
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChR9wCpkH_hwlAbWzDRTucQ


Photo by: pixabay.com