A várandósság hónapjaiban testünk folyamatos átalakuláson megy keresztül. Növekvő pocakunk állandó terhelést jelent a gerinc ágyéki szakaszának, főleg, ha nem figyelünk oda a helyes tartásra. A szülés utáni hátfájás okai sokszor már a terhesség alatt jelentkeznek.

Mitől fáj a hátam?

 1. Rossz testtartás: Az első számú ok ez szokott lenni. Amikor helytelen tartást veszünk fel állásban, ülésben, szoptatáskor, hordozáskor, túlzott terhelésnek tesszük ki testünk bizonyos izmait. Az állandó megfeszített állapot, amit így létrehozunk, viszonylag hamar fájdalomhoz vezet.
 2. Fáradtság, stressz: Minden, amit megélünk, ami hatással van ránk, legyen ez jó vagy rossz, fizikai szinten, az izmainkban, a szöveteinkben is jelen van, tárolódik. Egy kisbaba érkezése sok nehéz feladat elé állítja a szülőket, a kevés alvás tovább ronthat a helyzeten. Nem csoda, ha ennek nyomait hátunkban is érezzük.
 3. Várandósság alatt kialakult tartáshiba: előrebillenő medence, kitolt fenék, előreesett vállak. A kismamák többségének testtartása sajnos megfeleltethető ezzel a sémával. Hosszú távon mondanom se kell, hogy ez szintén háti panaszokhoz vezet.
 4. Túlzott terhelés: Szülés után a legtöbb, amit tehetünk magunkért, hogy pihenünk. Nem azért, mert képtelenek lennénk megcsinálni ezt vagy azt. Pihenünk, hogy a testünk visszaépítse, visszarendezze mindazt, ami átalakult. Nem kell cipekedni, emelgetni, sőt a hordozás is várhat.

Hogy szüntesd meg a szülés után kialakult hátfájást?

 1. Pihenj!
  A gyermekágy ideje a pihenés ideje. Ha ezt nem adod meg magadnak, a tested később így vagy úgy, de kiköveteli.
 1. Kerülj minden nagy megerőltetéssel járó dolgot!
  Hagyd ki egy időre a nagy bevásárlásokat, a tavaszi takarítás is várhat, ne emelj nehéz tárgyakat.
 2. Így emelj, ha muszáj:
  Legyen az egy krumplis zsák, a mosószer, vagy bármi más, mindig hajlítsd a térdeket, guggolj le és egyenes háttal emelj.
 3. Így kelj fel:
  Gördülj az oldaladra és utána told fel magad ülésbe, ne akarj fekvésből előre felé felülni. Ezzel nemcsak a gerincednek, de belső hasi szerveidnek is ártasz. Ez egy apró mozdulat, de sokszor végezzük. Sokat teszel magadért, ha ezen változtatsz.
 4. Szoptass kényelmesen:
  Időd nagy részét vélhetően ez teszi ki mostanság. Ha te kényelmetlenül érzed magad közben, fájnak vagy feszülnek az izmaid, az a szoptatás eredményességét is befolyásolhatja, de az biztos, hogy nem teszel jót magadnak. Használj párnákat, fotelt, próbálj ki új pozíciókat.
 5. Válassz egy jó matracot:
  Életünk egyharmadát alvással töltjük. Igaz, ez a kisgyermekes időszakban lehet kicsit kevesebb… Nagyon fontos, hogy olyan jó minőségű matracon pihenj, ami tényleg lehetővé teszi a feltöltődést.
 6. Fokozatosan kezdj el mozogni
  Amikor valami fáj, sokszor még inkább kímélni akarjuk magunkat, ami akár ronthat a meglévő helyzeten. A probléma sok esetben pont a mozgás hiányából adódik. A szülést követően napról napra fokozatosan terhelheted magad, odafigyelve a tested jelzéseire. Gátizom tornával, légző gyakorlatokkal érdemes kezdeni. Aztán jöhetnek a finom átmozgatások, majd erősítések, nyújtások. Egy hosszabb séta, egy úszás vagy jógázás csodákra képes.
 1. Helyes tartás
  Amikor egyenesen állsz és ülésben is odafigyelsz a helyes tartásra, a tartóizmoknak alig kell dolgozniuk. A legfontosabb a medence közép helyzete. Derékban ne legyen erős homorítás, finom tónusban vannak a farizmok és a hasizmok. (Nem hasbehúzást jelent!) A vállakat engedd le és finoman csavard hátra, megnyitva a mellkast. Nyújtózz fejtetővel felfelé.
 1. Mozogj rendszeresen!
  A fenti javaslatokat betartva már látványos eredményt érhetsz el, de tartós siker csak akkor várható, ha rendszeres és szakszerű mozgást építesz be a mindennapjaidba. Keress olyan mozgásformát, szakembert, videót, ami, aki kifejezetten a szülés utáni regenerációt támogatja, és biztonságos fejlődést nyújt számodra.
 2. Figyelj oda a táplálkozásodra!
  Ez önmagad és a babád miatt is fontos a szoptatás alatt. A plusz kilók nem csupán esztétikai problémát jelentenek. A túlsúly fokozott terhelést jelent a gerinced számára is.

10+ 1 Masszíroztass!

         A rendszeres mozgás mellett a masszázzsal is sokat tehetsz a kellemetlen tünetek megszüntetéséért. Ha nincs időd elmenni masszőrhöz, kérd meg a párod, vagy használj egy teniszlabdát, és hanyatt fekvésben gördülj rajta párszor minden irányba.

Ha szeretnél tudatosan megérkezni az anyaságba, csatlakozz most induló Anyaszületett programunkhoz.
Bővebb infóért katt a képre:

Kiemelt kép: Photo by MART PRODUCTION from Pexels