Számtalan jó kifogásunk van, hogy miért nem meditálunk, pedig tudjuk, hogy jó lenne, mert annyi fantasztikus jótékony hatása van. De pontosan miért is nem meditálunk? Nézzük mik a leggyakrabban előforduló kibúvóink!

1. Meditálni? Kinek van erre ideje?!

Ez teljesen jogos felvetés, azonban a meditáció semmiben nem különbözik a fogmosástól, mindkettő a jóllétünk egy-egy alapköve. Ha a fogmosást meg tudod oldani, akkor biztosan tudsz találni még 10 percet a napodban meditálásra is. Ennél több idő nem kell, ha elég hatékony a meditáció, amit gyakorolsz. Természetesen, ha van fél órád – egy órád – több órád meditálni, az még jobb, de ne azért ne meditálj, mert csak pár perced van! Meditálj annyit, amennyit tudsz, viszont meditálj minden nap és meg fog változni az életed. Körülbelül akkorát, mintha most kezdenéd nulláról a mindennapos tisztálkodást.

2. Meditálni? Az nekem biztosan nem megy!

Hidd el nem kell elmenned Indiába ahhoz, hogy megtanítsanak meditálni. Ne aggódj, meditálni mindenki tud! Nem igényel különleges képességeket, beavatást vagy diplomát. Egyetlen titka van, meg kell próbálni. Menni fog, ne aggódj! Meditálni nem lehet rosszul! Minden perc, amit meditációval töltesz csak a javadra válhat! Meditálni viszont rengeteg módon lehet, találj egy olyan módot, ami valóban működik Neked. Honnan tudod, hogy működik-e? Onnan, hogy érzed a hatását.

3. Meditálni? Én képtelen vagyok megállítani a gondolataimat!

Valóban vannak a meditációknak olyan irányzatai, amelyek azt mondják, hogy ülj le, meg se moccanj és ne gondolj semmire, állítsd meg a gondolataidat. Ez a megközelítés a mai emberek 98%-ánál eleve kudarcra van ítélve. Frusztráció lesz belőle, de meditáció nem! Mégis az emberek nagy részének ez ugrik be elsőként a meditációról, pedig rengeteg más típusú meditáció is létezik.

Amúgy miért is ennyire nehéz nem gondolni semmire?

A jógik azt tartják, hogy 1 szempillantás alatt 1.000 gondolatunk van. Az egy perc alatt 60.000, óránként 3,5 millió. Ebből a rengeteg gondolatból néhány feljut ugyan a tudatos szintre, a jórésze azonban a tudatalattiban marad.

Ma már tudományos módszerekkel is képesek ezt kutatni (legalábbis a tudatos részét a gondolatainknak). Gondolatkutató tudósok megállapították, hogy átlagosan 50.000 – 80.000 tudatos gondolatunk van egy nap.

Ebből kiderül, hogy még az 1%-ot sem éri el azoknak a gondolatainknak az aránya, amelyről egyáltalán tudomásunk van!!! A többire (a fennmaradó 99%!) úgy gondolunk, hogy nem is tudunk róla! Hogy tudnánk tőlük elhatározással csak úgy megszabadulni?

Másik probléma ezzel a módszerrel, hogy a modern ember alapvetően nincs kapcsolatban önmagával. Így, ha szán végre magára pár perc figyelmet és történetesen leül meditálni, akkor azonnal megrohanják a figyelmére régóta éhes gondolatai.

A fenti gondolatmegállítós instrukciók végett a meditálók ilyenkor szégyent élnek meg és dühösek lesznek a gondolataikra, ami nemhogy nem segíti a meditációt, de még tovább tetézi a bajt. Pedig akár hálásak is lehetnénk minden gondolatért, és felismerésért, ami végre felérkezik a tudatalattink mélyéből, hiszen igazi ajándék, hogy végre rátekinthetünk. Persze, ha sokat ültünk már le, akkor fogynak majd az égetően figyelmünkre szomjazó témák, és eljuthatunk az elcsendesedésig, de ez évek, évtizedek! Ennyi időnk, nekünk anyukáknak ebben a felgyorsult világban általában nincs! Vannak ennél hatékonyabb meditációs módszerek!

Ne hagyd magad soha meditáció-shamingelni!

A meditáció célja önmagunk teljességének a megismerése, ebbe az irányba hogy indulhatnánk úgy, hogy elnyomjuk valamely részünket?

3. Meditálni? Vallásos vagyok. Nem elég, ha imádkozom?

A meditáció egy teljesen vallásfüggetlen tevékenység, emberi mivoltunk igényelné a meditációgyakorlást tőlünk, nem valamely vallásgyakorlat. Függetlenül bármilyen vallástól vagy társadalmi pozíciótól, nyugodtan meditálhatunk, nem kell attól tartanunk, hogy elveszítjük vagy csökkentjük a vallásunkat miatta.

A meditáció elsősorban rólunk szól, én Lélekperceknek hívom, pont emiatt.

Bár az imádsággal is elérhető a meditatív állapot, de sokszor az imádság másról szól. Mivel a meditálásnak semmilyen hatása nincs a vallásosságra, miért ne próbálhatnál ki különféle számodra tetsző meditációt?

4. Meditálni? Ebben a kupiban? Otthon képtelenség!

A meditációhoz nem kell semmi csak Te és az osztatlan figyelmed. Mivel eleve befelé figyelsz, így igazából teljesen mindegy, hogy milyen körülmények között, pláne milyen esztétikai körülmények között csinálod. Az sem szükséges, hogy dedikált helye legyen a meditációnak az otthonodban. Azonban kezdetekben segíthet, az új szokásod kialakításában, ha van egy dedikált helyed. Nem azért lehet jó meggyújtani például egy gyertyát, mert enélkül ne lehetne meditálni, hanem, mert a gyertyagyújtás mozzanata egy jelzés lehet arra, hogy most meditáció fog következni, és ha ismétlődően csinálod, akkor az ilyen apróságok segíthetnek az elején hamarabb meditációs hangulatba kerülnöd.

Az sem hátrány, ha a meditációd alatt a környezeted viszonylag elcsendesedést támogató, de egy kis gyakrolattal, már ez sem lesz elengedhetelenül szükséges.


Ha jól esne támogatás, akkor találsz rengeteg vezetett meditációt az interneten vagy csatlakozhatsz egy meditációs csoporthoz, csak kezdd el valahol!!

INGYENES általam vezetett meditációk szoktak lenni itt.


Ha SZUPERELFOGLALT ÉS FELELŐS NŐ VAGY, és szeretnéd a meditáció életminőség-jobbító hatásait megélni napi 10 perc időráfordítással, akkor csatlakozz a Lélekpercek – Női Meditációs Akadémia programjához. Itt minden támogatást megkapsz a kifogások gyakorlati kezeléséhez is! Illetve olyan női közösség is ez, ahol a meditáció-shaming kizárt, hogy előforduljon. 🙂

Lélekpercek – Női Meditációs Akadémia 2023 éves program itt.

Lélekpercek – Női Meditációs Akadémia 2023 1. trimeszter (4 hónap) itt. NONAP2023 kuponkóddal -20% 2023.03.12.éjfélig!!!


Ha MAGÁNMEDITÁCIÓs órát vennél, akkor vedd fel velem a kapcsolatot.

Kövesd az Amala Garden NŐKET TÁMOGATÓ tartalmait itt és itt.

TAVASZI NAPÉJEGYENLŐSÉG – Vezetett online meditáció és aktiválás Zoom-on replay-el. Jelentkezés itt.

Egyéni MEDiTÁCIÓRA keress bátran itt.

Photo by Yan Krukov from Pexels