A hygge nem csak otthonunk hangulatosabbá tételéről vagy a kézműveskedésről szól.  Sokkal több összetevőből áll, mint gondolnánk. Ebben a részben azokról a finomságokról olvashatsz, amivel a dánok a sötét téli napokon, estéken kényeztetik magukat és szeretteiket. Tarts velem, egy boldogabb élet felé vezető, édes úton!

Természetesen nem kell követni szóról szóra a dán recepteket ahhoz, hogy boldogabb legyél. A hygge lényege, hogy élvezni tudd az életet a legkülönfélébb módokon, így a nassoláskor is.

Mi, magyarok is szeretjük a finomságokat, csak azt kell megtanulnunk, hogy lassítsunk, és közben arra figyeljünk, ami éppen történik az érzékeinkkel. Nem ám csak úgy behabzsolunk valamit és kész. Erre van egy zseniális gyakorlata Czecz Fruzsi, gasztropszichológusnak.  Feltétlenül próbáld ki, mert meg fogod látni, hogy az élet más területein is segítségedre lesz. De vágjunk is bele!

Készítsük együtt!

Már az, hogy valamit együtt készítünk, jó érzéssel tölt el. Hívd át a barátnődet, kérd meg a gyermekedet, vagy a testvéredet, és beszélgessetek egy jót. Meglátod, ki leszel cserélve a végére.

Fogyasszuk együtt!

Ha készítettél valami finomat, azt költsd el társaságban. Persze csak azok jöhetnek szóba, akiket igazán szeretsz, és akik töltenek téged. Iktasd ki azokat, akik csak állandóan lehúznak! Falatozás közben beszélgessetek, nevessetek amennyit csak tudtok.

Egyedül is megtörténik a varázs

Ha arra vágysz, hogy inkább egyedül legyél, az is egy remek ötlet! Fogj egy pár vaníliás kekszet, egy pohár forró puncsot, egy jó könyvet majd dőlj le a kanapéra és takarózz be. Már ettől nyugodtabb leszel. Ropogtass el lassan egy kekszet, úgy, hogy közben megfigyeled az illatát, az ízét és az állagát. Majd kortyolj egyet a puncsból és csak élvezd az ízek áradatát. Tudatosítsd magadban a megnyugtató helyzetet, amibe kerültél.

Ennyi az egész.

De ha már a puncsot említettem, íme a receptje

Forró, fűszeres puncs (6-8 adag)

Ez az egzotikus fűszerekkel és téli gyümölcsökkel készült ital felér egy nagy öleléssel. Igazi hygge recept.

csak illusztráció

Hozzávalók

  • 5 féle gyümölcslé (narancs, vörös szőlő, ananász, alma, áfonya)
  • 250 ml víz
  • 1 db narancs
  • 1 db alma
  • maréknyi áfonya
  • 1 db citrom leve
  • 10 egész szegfűszeg
  • ¼ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 db csillagánizs

Elkészítés

Vágd félbe a narancsot, az egyik felét tűzdeld meg a szegfűszeggel. Öntsd az ötféle gyümölcslét és a vizet egy lábosba. Keverd bele az őrölt fahéjat, majd add hozzá a szegfűszeges fél narancsot, a fahéjrudat és a csillagánizst. Melegítsd fel, főzd kb. 20 percig. Szűrd le egy tálba.

Dobd ki a fél narancsot és az egész fűszereket. Szeleteld fel a másik fél narancsot és az almát. Tedd a tálba az áfonyával és a citromlével együtt.

Merőkanállal merj puncsot a poharakba. Tegyél a tűzre, csodáld meg a kinti fagyos tájat, rakd fel a lábad, és…

CSAK LAZÍTS!


Olvasd el az első két részt is!

Fotók forrása: pexels.com