A „mindfulness” egy elfogadással teli, ítélkezésmentes állapot, amikor minden érzékszervünket bevonva vagyunk a helyzetben. Tudatos jelenlétnek lehetne a legjobban magyarra fordítani. De mi köze ennek az ételekhez?

Hát az, hogy a főzésből és az étkezésből igazi mindful tevékenységet lehet varázsolni. A hétköznapi rohanásban – amikor pár perced van, hogy valami ehetőt csomagolj a gyereknek, vagy villámgyorsan kell vacsorát tenned az asztalra -, nem biztos, hogy el tudsz mélyülni a konyhai munkában. Inkább csak kipipálandó feladat lesz.

CSAK TE ÉS AZ ÉTEL

Néhány nyugalmasabb alkalommal viszont érdemes átváltanod a mindful főzésre és étkezésre. Megélni, befogadni, tudatosítani a lehető legtöbb ingert. Új dolgokat észrevenni a saját, ezerszer látott konyhádban. Meghallani és elraktározni a kés ütemes hangját, a víz csobogását. Mélyet szippantani a fűszerek illatából. Tudatosítani, milyen az, amikor felcsap a gőz a fazékból, milyen érzés, amikor a kezed a pulton pihen, a puha liszthez ér, vagy minden erejét összeszedve tésztát gyúr.

A konyhában igazán tobzódni tudnak az érzékszervek! /Kép forrása: Burst/

Ha tudatos jelenléttel vagy ott a konyhában és az étkezőasztalnál, kevesebbet fogsz enni, ami az alakodnak és egészségednek is jót tesz. A főzés feltöltő élménnyé válik, az étkezés pedig nem pótcselekvés e-mail olvasás közben, nem maga a cselekvés. Lelkileg nem marad hiányérzeted (amit egy óra múlva nassolással próbálsz csillapítani), mert teljességgel jelen voltál a helyzetben. Figyelni tudod a tested jelzéseit, amik szólnak, ha már jóllaktál. Nem eszed meg az egész tál rakott krumplit, mert észreveszed, hogy tulajdonképpen csak a főtt tojás ízére vágysz. Nem tuszkolod le a torkodon a leves és főétel után a desszertet, ha nem esik jól. Megérzed az ételek valódi ízét, hagyod, hogy ezek lassan kibontakozzanak és hassanak rád. Erősödik benned a hála érzése, ha végiggondolod az étel útját: milyen sok ember milyen hosszú munkája (vagy ha saját magad termelsz, neked milyen sok munkád) kellett ahhoz, hogy az a saláta a tányérodra kerüljön…

A MAZSOLA GYAKORLAT

Jó hír, hogy a mindfulness-t könnyű elkezdeni (könnyű rákapni is!) és remekül fejleszthető. A legismertebb mindfulness gyakorlatot először Jon Kabat-Zinn, amerikai orvosprofesszor tette közzé. Az instrukciónak ma már sok változata létezik, de az alapja ugyanaz maradt: a tudatosság megélése. Milyen szerencsés egybeesés, a rövid meditáció főszereplője pont egy étel: a mazsola. Ha van kedved, próbáld ki!

A gyakorlathoz csupán egy szem mazsola, egy nyugodt, csöndes, világos hely és körülbelül
8-10 percnyi idő szükséges. Ha valamelyik ponton meglepőnek vagy furcsának tűnik a feladat, engedd tovasuhanni ezeket a gondolatokat, és tereld vissza a figyelmedet a főszerepben lévő mazsolához! Minden, amit tapasztalni fogsz, a Te saját élményed. Nincsenek jó vagy rossz válaszok. Az a fontos, hogy bármit is észlelsz, tudatosítsd magadban! Figyeld meg, hogyan változik az érzékelésed, ahogyan telik az idő! Helyezkedj el kényelmesen, és kezdődhet a gyakorlat.

A mindfulness gyakorlat főszereplője /Forrás: Pixabay/

Fogd a tenyeredbe a mazsolát! Nézd meg alaposan, teljes figyelmeddel! Olyan alaposan járd körül a tekinteteddel, mintha még sosem láttál volna ilyet.

 • Mekkora a mérete?
 • Milyen a színe?
 • Hogyan törik meg rajta a fény?
 • Hol világos és hol sötétebb?

Ha a tenyeredben minden oldalról megvizsgáltad, fogd a hüvelyk-és mutatóujjad közé, és éld át a mazsola tapintásának élményét!

 • Milyen a felülete?
 • Kemény vagy puha?
 • Ragad vagy sima?
 • Vannak rajta barázdák, ráncok, amiket mélyebbnek érzel?

Ha ujjaiddal minden fontos jellemzőt kitapintottál, térj át a szaglásra!

 • Ha a mazsolát az orrod elé tartod, érzel valamilyen illatot?
 • Ha igen, milyet?
 • Ha nem érzel semmit, ezt az élményt tudatosítsd!
 • Ezek után emeld a füledhez a mazsolát! Ha kicsit megnyomod vagy forgatod az ujjaiddal, van-e valamilyen hangja?
 • Hallasz valamit? Ha igen, mit?
 • Ha nem, akkor ezt az élményt raktározd el magadban!

Végül, vedd a szádba a mazsolát, és először csak tartsd ott, ne kezdd el rágni! Csak figyeld meg az érzést!

 • Változik valami?
 • Lehet, hogy a mazsola egyre puhábbá válik, más lesz a felszíne. Lehet, hogy elkezd kibontakozni az íze.

A nyelved segítségével forgasd körbe a szádban a mazsolát!

 • Mit tapasztalsz?

Elkezdheted rágni. Amennyire lehet, igyekezz sokáig rágni, és megfigyelni az élményt!

 • Milyen az íze?
 • Hol érzed a szádban a mazsola ízét?

Ha mindent tudatosítottál, nyeld le a mazsolát!

A figyelmeddel légy jelen a nyelésnél, kövesd végig a gyümölcs útját, ameddig csak tudod!
Végül, a saját tempódban, ahogyan kényelmes, térj vissza figyelmeddel a szobára, amiben ülsz.

A „Mazsola meditáció” során az irányított figyelmet, a tudatos jelenlétet lehet gyakorolni. Egyszerű és mégis nagyszerű példája annak, hogy nem is olyan könnyű összpontosítani, tisztán a jelenre koncentrálni és engedni, hogy minden érzékszervünk szerepet kapjon. Ha emlékezteted magad ennek a fontosságára, és becsempészel mindful perceket az életedbe, sokat tehetsz a lelki egyensúlyodért.

Ha érdekel az étkezés és a pszichológia, további írások várnak a GASZTROPSZICHOLÓGIA oldalán!

/Kiemelt kép: Andrea Piacquadio, Pexels/