A hygge jóval több, mint az otthonunk hangulatosabbá tétele. Sokkal több összetevőből áll, mint gondolnánk. Ebben a részben a kézműveskedésről lesz szó, nem feltétlenül dán módon. Tarts velem, egy boldogabb élet felé vezető úton!

Bizony, a dán életérzés felé vezető út szerves részét képezi az, hogy nap mint nap kézműveskednek. Mindegy, hogy milyen a kézügyességed, a lényeg, hogy csináld és leld örömöd benne. Teheted ezt egyedül és társaságban is. Én utoljára az adventi koszorúnkat készítettem a barátnőimmel. Már csak ez az egy alkalom is gyógyítólag hatott a lelkemre és feltöltődve jöttem el tőlük. Ez olyan, mint a művészetterápia, csak nem vezetett formában. Próbáld ki, nem fogod megbánni!

A dánok vajon mivel foglalatoskodnak?

Nem kell neked is dán motívumokat festeni és dán filcpapucsot készíteni, egyszerűen csak keress olyan elfoglaltságot, amit szívesen űzöl, vagy tanulj meg újat. Íme néhány példa!

Kötés, horgolás

Nem ördöngősség megtanulni egyiket sem. Ha kezdő vagy, készíts először sálat, aztán jöhetnek a nagyobb kihívások. Nemcsak magadnak, de ajándékba is köthetsz, horgolhatsz bármit. Nincs is nagyobb öröm, mint egy saját kézzel, időráfordítással készített ajándékot kapni.

Scrapbooking

A scrapbooking röviden valaki személyes, vagy családi történetének vizuális formában való elmesélése, amit magyarul talán emlékkönyvnek is nevezhetnénk. Lehetnek benne képek, megjegyzések, belépőjegyek, bármi, amire jó lesz később emlékezni.

weareglobaltravellers.com

Festés, rajzolás

Mint alább a képek is mutatják, nem kell őstehetségnek lenned, hogy fess, vagy rajzolj. A lényeg, hogy kezdd el.

Nyomdázás, csomagolópapír- és képeslap készítés

Képeslapot kapni nagy meglepetés és újra reneszánszát éli szerencsére. Én is küldtem a szomszéd gyerekeknek, akik majd kiugrottak a bőrükből, amikor megkapták. Már csak ezért is megéri foglalatoskodni vele.

A csomagolópapírhoz fogj egy egyszínű, újrahasznosított papírt. Nyomdázz rá, fesd meg, vagy rajzolj rá. Használj sablont, de szabadkézzel is rajzolhatsz.

Varrás, szövés, hímzés

Nézz utána, hogy hol lehet beszerezni az ezekhez a szükséges kellékeket. Az sem árt ha veszel egy-két könyvet és/vagy megnézel egy-két tutorial videót, vagy elmész egy tanfolyamra.

Gyertyaöntés, szappankészítés

Ezekről is rengetek videó és irodalom áll rendelkezésre. Vágj bele bártan. Hamar sikerélményed lesz!

Kosárfonás, lenyomatkészítés, faragás

Fonni nem csak kosarat lehet. Próbálkozhatsz kalappal és táskával is.

A természet csodáit megörökítheted úgy is, hogy lenyomatot készítesz belőlük. Menj ki az erdőbe, mezőre, vízpartra és gyűjtögess! Ha ügyes vagy, uszadékfából faraghatsz kis házakat, de bármi mást is.

Még rengeteg dolog jutott az eszembe, de inkább zárom soraimat. A lényeg úgyis az, hogy válassz valamit és mélyedj el benne, egészen addig, amíg el nem éred a hygge-t.

Ha január, akkor lassítás. Olvasd el idevágó cikkeinket is!

Képek forrása: pexels.com