A női lét szövetébe észrevétlenül épülnek be a női körök. Biztos vagyok benne, hogy minden nő megfordult már legalább egy olyan közegben, ahol a női kör élményt megtapasztalhatta, akár tudatos volt erre, akár nem, akár nevén nevezett női kör volt épp, akár nem. Mert lássuk be, akármit is csinálunk együtt, mi nők, abból csodálatos módon egy női kör lesz. Ez igazi csoda, varázslat, áldás…

Úgy igazán én a gyerekvállalás által kerültem először nem koedukált helyzetekbe. Mennyire furcsa ez, hogy úgy cseperedünk fel lányként, úgy éljük meg a nővé alakulásunkat, hogy nem töltünk minőségi időt csak nők között. Mennyi támogatástól, iránymutatástól esünk el ezzel!
Attól a pillanattól viszont, hogy édesanyák leszünk, megfordul ez a dolog, és eltűnnek a férfiak a színről. Kismamajógán csak nők vannak, a különböző szülés előtti képzések is többnyire nőknek szólnak, az összes kisbabás programon is csak az anyukák vannak ott, a babaszínházban csak nők ülnek a nézőtéren, a babaéneklésen is, az ovis délutáni tevékenykedéseken is, az iskolai takarításon is, a szülőiken is majdhogynem, és a pedagógusok is szinte mindig nők.
De mikor, hogyan és mitől érkezik meg ezekre az alkalmakra a csoda, és lesz belőle valami más, valami több, hogyan születik meg egy egyszerű női összejövetelből a női kör?

Úgy könnyű, ha eleve női körnek hívjuk, és kifejezetten ezzel a szándékkal gyűlünk össze, de nem korlátozódik a női kör élménye csak az ilyen dedikált helyzetekre. A legváltozatosabb formát ölthet és ölt is.
Engem lenyűgöz ez a színesség. Nem tudom a tuti receptet, de az biztos, hogy az időtlen tevékenységekkel való foglalatosságot kedveli a Női Körök Szelleme, és ha nők énekelnek, kézimunkáznak, befőznek, táncolnak vagy teáznak együtt, abból egy szempillantás alatt női kör lesz. De ez nem minden, női kör lehet egy közös kertészkedésből, egy közös sportolásból vagy akár egy business meetingből is, ha nem vigyázunk. És még jó, hogy nem vigyázunk. Sőt, ha egyszer már megtapasztaltuk, akkor kifejezetten keressük és vágyjuk, hogy a női kapcsolódásainkat és együttműködéseinket belengje ez a különleges minőség. Nemcsak szeretnénk, hanem szükségünk is van arra, hogy időről időre bekapcsolódhassunk a női kollektív ősbölcsességbe, átérezhessük a női ősszellemet, mert ilyenkor nincs verseny, nincs utálkozás és kiközösítés, hanem teljes biztonság, támasz, megértés és valódi tartalmas pihenés van.

Eredjünk együtt a női körök nyomába! Te is velünk tartasz ugye?
Éljenek a női körök, éljen az október!


Photo by Ashford Marx from Pexels