A Teatr-projekt része egy 3 felvonásos interaktív színházi előadás – az éppen zajló próbafolymatba engedtek nekünk bepillantást a PTAH Theater színészei.

Az ukrán-magyar színész és rendező páros komoly tapasztalattal rendelkezik a kamasz gyerekekkel való munkában. Emellett az ukrán háború kitörése óta folyamatosan dolgoznk saját, többnyire színházi és mentálhigiénés eszközeikkel a menekült gyerekek és családok helyzetének javításán.

Az előadásban fontos szerepet kap a kommunikáció, egymás meg(nem)értése

A mostani Teatr elnevezésű projekt keretében egy olyan színházi darabot fejlesztenek, amiket iskolai tanóra keretében fognak előadni a kiválasztott iskolákban. Az előadásokat feldolgozó foglalkozás is kíséri.

A projekt célja, hogy közeledjenek az álláspontok, a diákok, tanárok, szülők, magyarok és ukránok jobban megérthessék egymást.

„A színház, a játék mint eszköz mélyebben hat az érzelmekre: az amúgy is zárkózott fiatalok három olyan sztorit láthatnak kibontakozni maguk előtt, ami róluk szól, de mégsem személyeskedik.

Így külső szemlélőként a témák könnyebben emészthetők, és a feldolgozó foglalkozáson szabadabban tudnak rá reflektálni a diákok. A megbeszélés során fontos, hogy érezzék, az ő véleményük is számít.

Mindenkié: a magyaroké, ukránoké egyaránt.”

– mondta Domonkos Ági, a Teatr-projekt és a PTAH Theater szakmai vezetője.

A Teatr-projekt a United Way Magyarország Együtt Ukrajnáért programja támogatásával valósul meg.

Tags :