Indul az adventi időszak, amit már mindannyian nagyon vártunk! Összedugtuk a fejünket és közösen készítettünk egy listát a legfontosabb feladatokról, hogy nyugodtan tudjuk élvezni az ünnepeket és ne kapkodós, „bolondok háza” legyen a karácsonyt megelőző csodálatos időszak. Fogadjátok szeretettel!

Díszíts fényekkel

Otthon

1. Ellenőrizd a karácsonyi fényeket jó előre! És akár kint is maradhatnak.

2. Ha nincs még adventi kalendáriumod, semmi dráma, használd a gyors és környezetbarát adventi kalendárium ötleteinket.

Beszerzés

3. .Vegyél ünnepi gyertyákat, illóolajakat!

4. Gyűjts örökzöldeket a dekorációhoz!

A fűszerek is díszekké válhatnak

5. Gyűjts üvegeket és dobozokat a házi készítésű ajándékoknak!

6. Vegyél karácsonyi fűszer-keveréket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, és minden egyebet, ami a sütéshez kelleni fog!

7. Szerezz be finom teákat és megfelelő mennyiségű kávét, hogy ki ne fogyjon az ünnepek alatt.

Szervezés kérdése

8. Osszátok be a családban a házimunkát! Kisgyerekekkel lehet vicces, rajzos táblázatot is csinálni a vállalásokból, és kiragasztani valahová.

9. Jó előre beszéljétek meg, mikor, kihez mentek látogatóba, és mikor ki jön hozzátok.
Így tudni fogod, melyik napokra kell főzni, mennyi sütit kell sütni.

Jótékonykodj

10. Gondold végig, idén milyen formában és kinek a javára szeretnél jótékonykodni az adventi időszakban! (Ehhez még későbbi cikkben mi is adunk tippeket!)

Tervezz előre

11. Jó előre tervezd meg a menüt, és írj listát a hozzávalókról, mert a gondolkodás szinte több időbe telik, mint maga a főzés. 🙂

12. Amit tudsz, fagyassz le előre (pl. vannak olyan keksztészták, amik szuperül bírják a fagyasztást, csak elő kell kapni őket és formázni) 

Házi müzli ajándékba

Csinosan

13. Találd ki előre, mit veszel fel! (Mert ez hosszabb idő, mint maga az öltözés…) Akikkel együtt ünnepelsz, megbeszélhettek egy közös „dress code”-ot, pl. mindenkin lesz valami csíkos ruhadarab.

Ajándékügyek

14. Jó előre tisztázzátok a családdal, barátokkal, hogy idén mihez tartjátok magatok az ajándékozást illetően (ne azután derüljön ki, hogy idén a kézzel készített lesz a standard, miután Te már berendeltél mindent!)

15. Ha kézműves, iparművész terméket tervezel valakinek, sok-sok héttel előre rendeld meg, mert a népszerű készítők ilyenkor már teljesen be vannak táblázva és nem tudnak határidőre vállalni!

16. Zongorázd végig fejben, hogy milyen könnyen elkészíthető, saját kezű cukiságot nem vittetek még az elmúlt években a pedagógusoknak és szerezd be időben a hozzávalókat, esetleg írd meg hozzájuk előre a kísérőkártyákat!

Saját készítésű ajándékok

17. Saját készítésű gasztro ajándékok: Egyedül, de akár gyerekkel, vagy a pároddal, barátnőkkel is elkészítheted! Néhány ötlet: Spekulatius krém, borlekvár, chutney, narancslekvár, hagymalekvár, ghí, kekszek, saját teakeverék. A nyár végi és őszi befőzésnél már érdemes gondolni a karácsonyra, és kisebb, szép üvegekbe lekvárt, szörpöt és egyéb finomságokat csomagolni.

Csomagolás

18. Használj újrahasznosítható textilcsomagoló zsákokat. Ezek szépek, környezetbarátak és csak egyszer kell megvenni őket.

Örök csomagolók

Anyawellness

19. Tervezz be egy kis szépítkező időt! Adj magadnak ajándékba egy kozmetikai kezelést, rövid masszázst, vagy hasonlót. Megérdemled az egész évi hajtás után, az ünnepi kavalkád előtt. 

20. Mindenképp tervezz be pár láblógatós napot a két ünnep közé!

21. Időben szervezd meg a szilvesztert: ha szállást foglalnál vagy egyeztess a családdal, barátokkal, ki hova megy… (Időben szólni, hogy hagyjanak békén, mert a paplan alatt óhajtasz vígjátékot nézni.)

Hagyj magadnak szépítkező időt

22. Mindenképp betervezni legalább néhány perc meditációt/relaxációt/sportot az adventre, és lehetőleg egy adventi „wellnesst”, szaunát, uszodát, hogy kisimult legyél, mire mindennek a végér érsz! 🙂

Praktikusan

23. A könyvtárból időben kölcsönözd ki az igényes karácsonyi mesekönyveket, mert december közepére már kivették az összeset!

24. Advent első vasárnapjára listát készíteni a karácsonyi teendőkről és az egyéb elintézni valókról, pl. téli gumi, korcsolyaélezés, fodrász, ünneplő ruha…

Jó készülődést kívánunk!


Kiemelet kép: Wendy Wei

Tags :