Bár legtöbbször arról beszélek, miért fontos az intuíciónkra és a szívünkre hallgatni, most másról lesz szó. Nevezetesen: használjuk az eszünket!

Az álhírek, a deepfake és az önálló életet élő, ki tudja, merre fejlődő közösségi oldalak kora egyszersmind a könnyen elérhető ezoterikus és spirituális tanok, cikkek, videók, szakértők kora is. És ez egyrészről természetesen tök jó. Már nem kell hamuban sült pogácsával a tarisznyában napokig vándorolni, mire elénk kerül egy sánta róka. Aki, ha bekötözzük, talán elkísér a megtalálhatatlan javasasszonyhoz. Aki, ha jól viselkedünk, talán megoszt a vándorral egy-két titkocskát. (Egyébként kell, csak mások a körülmények, a díszlet).

Másrészt az álhíreknek, áltudományos, vagy teljesen megalapozatlan „érdekességeket” bemutató posztoknak nem csak a gyógyszerek, oltások, járványok, politika terén vagyunk kitéve. Számtalan idézet kering a Dalai Láma Őszentségétől, nagy nevű európai gondolkodóktól, indiai mesterektől, melyeknek talán a felét sem ők írták vagy mondták, nem úgy és nem akkor. „Történelmi tényeket” olvashatunk az ősiségről, a régiek tudásáról. „Műveltségmorzsákat” szedhetünk fel a zene, az irodalom, a biológia területeiről. (Műveltség morzsákban mérve, Istenem…) Rengeteg esetben találkozhatunk az önkényes nyelvészkedés egyébként érdekes és elgondolkodtató, ugyanakkor teljességgel áltudományos ötleteivel és etimológiai (szóeredettani) levezetéseivel.

És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Sokan, köztük teljesen jóakaratú, és nem egyszer rendkívül művelt tanítók és úton járók magukévá teszik ezeket a gondolatokat, levezetéseket, állításokat. Akár még a tanításukba is beemelik. Biztos vagyok benne, hogy én sem voltam mindig kivétel.

Egy igazi swami csak tiszta forrásból tanít.

Mivel úgy vagyunk huzalozva, hogy bukjunk a nekünk tetsző dolgokra, és mivel mi itt az ezóspiriben alapvetően szeretjük észrevenni a szépet, nincs ebben semmi meglepő.

Az ilyen elméletek, az ezeket megosztó mémek sokszor igazán jól hangzanak, elsőre abszolút hihetőek. És ami a legfontosabb: úgy tűnik, igazolhatják a világlátásunkat. Lehet őket lobogtatni, lehet rájuk támaszkodni.

Igaz, hogy pl. a jóga és az ayurvéda, a különböző meditációs módszerek megközelítését ma már egyre több valódi tudományos kutatás igazolja sok szempontból, de ezeket kevesebbet látom idézni. (Ami talán épp az algoritmusnak köszönhető…)

Igen, szerintem is nagyszerű dolog a régi elméleteket újragondolni. A régi törvények érvényességét megvizsgálni. A kutatásban használni a képzelőerőt. Új utakra törni. Észrevenni a párhuzamokat, máshogyan szemlélni a dolgokat. Megdönteni megdönthetetlennek vélt igazságokat. Kérdéseket feltenni, akár provokatíve is. Észrevenni a csodákat. Haladni.

Inkább a meditáció, mint az „izgalmas kis érdekességek”.

Azonban azt javaslom, tartózkodjunk attól, hogy tudományosan megalapozottnak állítsunk be tetszetős elméleteket addig, amíg azok valójában nincsenek_megalapozva_tudományos_kutatással. Javaslom, hogy ne osszunk meg egyből minden szépnek és jónak tűnő gondolatot, amíg nem gondoltuk át magunk, vagy néztünk utána, tényleg_jó_gondolat-e. Ha valami a saját tapasztalatunk, azt úgy adjuk át, mint saját tapasztalat (nem, mint univerzális igazság). Ha valami szépet olvasunk egy szó jelentéséről, annak nézzünk utána. Nem baj, ha nem értünk egyet az etimológiai szótárral, csak vegyük figyelembe. Ha leírunk, ha elmondunk, ha tanítunk valamit, azt úgy tegyük, hogy világos legyen, mire alapozzuk az állításunkat. Tudományos eredményekre? Saját tapasztalatokra? Az intuíciónkra? Mindegyiknek van helye.

Csak a félrevezetésnek nincs.

Könyvek, szakirodalom, kutatási lehetőség: igen!

Épp ezért arra biztatom mindannyiunkat (beleértve önmagamat is), hogy kellő igényességgel közelítsünk a hírekhez, a spirituális igazságokhoz, az ezoterikus magyarázatokhoz, és végső soron – egymáshoz.

Hogy maradjunk jelen az igazságnak, és legyünk éberek.

Áldott napokat kívánok:

Csillag Enikő, spirituális konzulens

Aktuális energiák, még több írás a szerzőtől itt: https://magikusno.wordpress.com/blog-2/

Facebook: https://www.facebook.com/magikusnoutja


Photo by Dinnow from Pexels