Indul az adventi időszak, amit már mindannyian nagyon vártunk! Összedugtuk a fejünket és közösen készítettünk egy listát a legfontosabb feladatokról, hogy nyugodtan tudjuk élvezni az ünnepeket és ne kapkodós, „bolondok háza” legyen a karácsonyt megelőző csodálatos időszak. Fogadjátok szeretettel!

– Készíts saját adventi naptárat, vagy vegyél egy tartósat készen, amit minden évbe újra használhatsz, és rejts el benne saját meglepetéseket, üzeneteket minden napra!

– Vegyél ünnepi gyertyákat, illóolajakat!

– Ellenőrizd a karácsonyi fényeket!

– Gyűjts örökzöldeket a dekorációhoz!

– Gyűjts üvegeket és dobozokat a házi készítésű ajándékoknak!

– Vegyél karácsonyi fűszer-keveréket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, és minden egyebet, ami a sütéshez kelleni fog!

– Szerezz be finom teákat és megfelelő mennyiségű kávét, hogy ki ne fogyjon az ünnepek alatt.

– Jó előre tervezd meg a menüt, és írj listát a hozzávalókról, mert a gondolkodás szinte több időbe telik, mint maga a főzés. 🙂

– Amit tudsz, fagyassz le előre (pl. vannak olyan keksztészták, amik szuperül bírják a fagyasztást, csak elő kell kapni őket és formázni) 

Osszátok be a családban a házimunkát! Kisgyerekekkel lehet vicces, rajzos táblázatot is csinálni a vállalásokból, és kiragasztani valahová.
 
– Találd ki előre, mit veszel fel! (Mert ez hosszabb idő, mint maga az öltözés…) Akikkel együtt ünnepelsz, megbeszélhettek egy közös „dress code”-ot, pl. mindenkin lesz valami csíkos ruhadarab.
 
Tervezz be egy kis szépítkező időt! Adj magadnak ajándékba egy kozmetikai kezelést, rövid masszázst, vagy hasonlót. Megérdemled az egész évi hajtás után, az ünnepi kavalkád előtt. 


– Jó előre tisztázzátok a családdal, barátokkal, hogy idén mihez tartjátok magatok az ajándékozást illetően (ne azután derüljön ki, hogy idén a kézzel készített lesz a standard, miután Te már berendeltél mindent!)

– Ha kézműves, iparművész terméket tervezel valakinek, sok-sok héttel előre rendeld meg, mert a népszerű készítők ilyenkor már teljesen be vannak táblázva és nem tudnak határidőre vállalni!

– Zongorázd végig fejben, hogy milyen könnyen elkészíthető, saját kezű cukiságot nem vittetek még az elmúlt években a pedagógusoknak és szerezd be időben a hozzávalókat, esetleg írd meg hozzájuk előre a kísérőkártyákat!

A könyvtárból időben kölcsönözd ki az igényes karácsonyi mesekönyveket, mert decemberre már kivettétek az összeset!

– Gondold végig, idén milyen formában és kinek a javára szeretnél jótékonykodni az adventi időszakban! (Ehhez még későbbi cikkben mi is adunk tippeket! )

– Menj be egy méteráruboltba, válassz egy szép karácsonyos, masszívabb anyagot, és hozzá illő selyemszalagokat. Vegyél ezekből sokat. Ha tudsz egyenes vonalat varrni akkor magad is varrhatsz belőle zsákokat, de ki is adhatod ezt egy varrónőnek. Több különböző méretű zsákot varrj. Semmi extra, csak sima egyik oldalán nyitott zsákok kellenek. Ha ezzel megvagy, akkor már teheted is fel a lábad, mert örök életedre kipipáltad a karácsonyi ajándékcsomagolás nyűgjét. Nemcsak a csomagolóanyag beszerzésben, hanem a csomagolással is. Elfelejtheted a szakadós csomagolópapírokkal folytatott küzdelmedet, a nemragadós celluxokkal folytatott harcot, csak becsúsztatod az ajándékot a zsákba, összefogod a szájat és egy szép masnit kötsz a selyemszalaggal rá. 3 perc, ha közben töltesz magadnak még egy pohár forralt bort. Nem utolsó sorban nagyon szépen néz majd ki a fa alatt. Egyetlen hátránya hogy a kukáid üres pocakkal fognak ácsorogni a hazád előtt karácsony után. 🙂

Saját készítésű gasztro ajándékok: Egyedül, de akár gyerekkel, vagy a pároddal, barátnőkkel is elkészítheted!
Néhány ötlet: Spekulatius krém, borlekvár, chutney, narancslekvár, hagymalekvár, ghí, kekszek, saját teakeverék. A nyár végi és őszi befőzésnél már érdemes gondolni a karácsonyra, és kisebb, szép üvegekbe lekvárt, szörpöt és egyéb finomságokat csomagolni.


-Advent első vasárnapjára listát készíteni a karácsonyi teendőkről és az egyéb elintézni valókról, pl. téli gumi, korcsolyaélezés, fodrász, ünneplő ruha…

– Jó előre beszéljétek meg, mikor, kihez mentek látogatóba, és mikor ki jön hozzátok.
Így tudni fogod, melyik napokra kell főzni, mennyi sütit kell sütni.

Egyszerű és gyors recepteket keress magatoknak, és a gasztro ajándékokhoz is.
Mindenképp tervezz be pár láblógatós napot a két ünnep közé!

– Időben szervezd meg a szilvesztert: ha szállást foglalnál vagy egyeztess a családdal, barátokkal, ki hova megy… (Időben szólni, hogy hagyjanak békén, mert a paplan alatt óhajtasz vígjátékot nézni.)

– Mindenképp betervezni legalább néhány perc meditációt/relaxációt/sportot az adventre, és lehetőleg egy adventi „wellnesst”, szaunát, uszodát, hogy kisimult legyél, mire mindennek a végér érsz! 🙂

Jó készülődést kívánunk!


Fotó: Pixabay